Yoko Ono har för första gången designat ett specialfrimärke för PostNord med de starka och universella meddelanden DREAM och SMILE. Frimärkena har skapats efter ett initiativ av Yoko Ono själv, som ställde frågan till PostNord om hon kunde får skapa ett nytt frimärke åt den danska posten.

Martin Pingel, designchef för PostNord:
Yoko Ono is one of today’s greatest artists and a symbol of an entire generation. She has for a long time held a great desire to design postage stamps and we are incredibly proud to have given her the opportunity. With this release, Danes and tourists now have the opportunity to send greetings with Yoko Ono’s message of peace and understanding to families and friends around the world.

Yoko har satsat på att designa enkla men kraftfulla meddelande i form av ordet DREAM i mitten av en gul måne och SMILE skrivet i mitten av en orangefärgad sol. Frimärkena omges slutligen av meningarna We’ll meet again och I love you. Portosatsen 27 danska kronor gäller för att skicka ett brev över hela världen.

Frimärken publicerades den 2 januari i samband med Yoko Onos utställning Transmission på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn, Danmark som avslutades den 18 februari i år.

Här är några frågor och svar kring de nya frimärkena:

 

What message do you want to send with the stamps?
Yoko: Peace and Love

There is “DREAM, moon” and “SMILE, sun” printed on each postage stamp, what’s the message?
Yoko: The message I want to give them is energy and power and this is the way I send a warm wish for it.

The sheet around the stamps says “we will meet again” and “I love you”. What does it refer to?
Yoko: Whenever I think about a person, whoever that is, we are meeting in the air.