Den för oss Beatlesälskare kände radioprofilen Klas Johan Sigfrid Burling somnade in stillsamt under söndagen omgiven av sin familj efter en längre tids sjukdom. Klas föddes den 15 februari 1941 i Stockholm och blev 82 år.

Klas Burling omgiven av dottern Alexandra och hustrun Dana Dragomir. Foto: Charles Hammarsten.

Redan i början av 1960-talet blev Klas programledare på Sveriges Radio för flera musikprogram. Han gjorde den första svenska intervjun med The Beatles 1963 och lockade senare över bandet till Sverige efter att ha intervjuat gruppen i Bournemouth sommaren 1963.

En strålande glad Klas Burling i början av 1960-talet.

Klas ledde flera musikprogram på Sveriges Radio. Det första var Rock 61, vilket snart följdes av Pop 62 och Pop 63. Han var också med att dra igång det ännu mer kända programmet Tio i topp.

Rock 61 startade den 8 oktober 1961 och sändes en halvtimme sex dagar i veckan. Producent var Klas Burling, men i starten var det Melodiradions vanliga hallåmän som med varierande engagemang presenterade låtarna enligt manus från Burling. Samma vecka som Rock 61 startade gick också Tio i topp igång den 14 oktober 1961. Genom 60-talet kom dessa program att spela en oerhörd roll för radiolyssnandet bland ungdomarna.

Klas Burling med sin ofta närvarande pipa på Sveriges Radio.

Programmet Rock 61 bytte från rock till pop den 15 april 1962, och hette fortsättningsvis alltså Pop 62 – med uppdatering av årtal, år för år. I och med detta trädde också Burling in som programmets presentatör, vilket avsevärt höjde programmets kvalité och betydelse hos målgruppen.

Ur tidningen ’Bildjournalen’
Ur tidningen ’Bildjournalen’

Nedanstående är hämtat ur Bildjournalen från den 18 december 1962:

KLAS BURLING är en mäktig ung man. Sveriges mäktigaste 21-åring. Kring honom rör sig miljontal:
   1. Han har minst en miljon lyssnare till sitt program Pop 62 varje dag.
   2. Efter hans skivval omsätter grammofonbranschen sina miljonbelopp.
Hur känns det att vara så mäktig, Klas Burling?
    – Det känns väl inte speciellt. Det enda jag behöver göra för att hålla mitt samvete rent är att försöka spela allt som kommer ut på skiva. Då favoriserar jag ingen och det är huvudsaken.

Vill man träffa Klas Burling kan man göra det bakom en liten dörr med texten ”Frilansrum” i det stora Radiohusets sjätte våning. Där sitter Klas – som ser ut som han hämtats direkt från tredjering vid något läroverk – mitt bland travar av skivor, facktidningar, reklamblad och skivor igen. En stillsam, mager, piprökande ung man med ljust hår i en obestämbar frisyr. I rummets ena hörn en jättelik högtalare, på motsatta sidan: en minst lika imponerande skivspelare.

    – Det finns folk som tycker du låter för torr och tråkig när du läser kommentarer till dina skivor?
    – Möjligt, men ”ungarna” vill ha det så. Fakta och inte en massa nojs.

    – Du har pratat till ditt program en halvtimme varje dag sen i april, du har synts i flera tidningsreportage, känner tonåringarna igen dej ute på gatan?
    – Det händer väl. Och det är ju kul. Ibland händer det att folk känner igen mej på rösten. Idol? Jag? Nää!

HUR SOM helst är Klas Burling den kanske populäraste radiorösten för den unga radiopubliken. Han spelar den musik vi vill höra med så pass stort eftertryck att väl ingen skulle bli förvånad om det kom till ett P. S. på alla skolschema: ”OBS! 17.30 Pop 62”. En halvtimma i radio varje dag i åtta månader – det blir åtskilliga timmar. Därför tillhör Klas radiopratarveteranerna på Sveriges Radio. Men veteranen är inte fast anställd vid Sveriges Radio. Han har istället betalt per program. (50 kr per gång på Pop 62). Men det spelar ingen roll för Klas så länge han får hålla på med sin älskade rockmusik. Älskade ja. Klas Burling tycker verkligen om sin musik.
    – Den är festlig. Man blir glad av den.
Det var mycket därför han fick jobbet på Sveriges Radio. Det fanns bara ”den där Burling” som gillade rockmusiken och som kunde passa som skivspelare.

Klas fick pippi på rock när Bill Haley 1956 stormade fram i Rock around the clock. Sen dess har Klas hängt med. Innan han började på Radion stod han i en grammofonaffär. Skötte inköp och försäljning och lärde sig en massa om branschen. När Melodiradion började, tog han chansen och ringde upp Folke Erbo, undrade om det fanns något jobb. Jodå, Klas fick et sommarvikariat, valde skivor, skrev kommentarer som sedan lästes upp av en vanlig hallåa. Efter de två månaderna sa Klas tack och adjö och gick. Men som tur var ringde telefonen hemma hos Burlings efter några veckor. Allan Schulman, då på Melodiradion, ville ha ett riktigt rockprogram. Kunde Klas sköta det? Om han kunde!

Sen har det gått av bara farten. Klas har hunnit med att spela åtskilliga skivor – så där en 200 i veckan – Pop 62, Stacken, Pop Nonstop, Kvällstoppen, Ring-a-ding. Det svåraste?
    – Att låta bli göra personliga kommentarer. Jag har order på att bara ge ”varudeklaration” om plattorna. Jag får inte ”tycka” något om låtarna.

OM KLAS BURLING inte spelat skivor för en miljon tonåringar, var hade man då hittat honom? Klas svarar snabbt:
    – Vid en spis förmodligen. Pappa är krögare, jag är själv intresserad av mat. Det skulle nog locka mej att bli restaurangman.
Men nu stannar han vid skivspisen.
    – Jag skulle dock helt vilja ägna mej åt att producera program.

Har aldrig haft några ambitioner att bli radiopratare egentligen, säger Klas och tar pipan ur munnen för några sekunder. Vad unnar du dej för lyx?
    – En bil, en fru, några plattor.
Bilen: Fiat Juventus – i 15.000 kronorsklassen. Den köptes när Klas skulle till Frankrike i september för att gifta sej.
Fru: Är fransyska, heter Colette och jobbar som sekreterare vid Franska Ambassaden.
Några plattor: Bara rock och pop. Just nu helst Duane Eddys nya gitarr-LP.
Andra avslöjanden:
Han har aldrig tagit en musiklektion. Han kan inte säga om en musiker spelar falskt.
    – Det spelar mindre roll, anser jag. Varken jag eller de flesta av mina lyssnare kan avgöra det. Men vi kan avgöra om det svänger eller inte.

——————————————————————————-

Klas Burling på sitt arbetsrum på Sveriges Radio 1962. Foto: Lennart Halvarsson.

Kung Pop – det är radions Klas Burling. Det är honom ni ser bland undersåtarna-spelarna på bilden nedan. Ingen spelar så mycket plattor som han. Men det är med popkungen som med Gustav Adolf – han får inte avslöja vad han tycker. Men oftast älskar han sina skivor – det kan vi avslöja för er.

En extra lurig Klas Burling i skivaffären på 1960-talet.

Klas bidrog mycket till att The Beatles kom till Sverige på turné

När man talar om Klas Burling, nämns ofta det faktum att han var den som tog gruppen The Beatles till Sverige för första gången i oktober 1963.

Klas Burling med sin fina tavla med hälsningar från beatlarna under deras besök i Sverige 1963. Foto: Andreas Bardell.
George Harrison tackar Klas för en fin tid i Stockholm medan Paul McCartney utser Klas till ”The best Swede alive!”.
På fotografiet tackar George Harrison för en fin tid i Stockholm medan Paul McCartney utser Klas till ’the best Swede alive!’. Foto: Andreas Bardell.

Klas Burling reste till Bournemouth för att se och höra på The Beatles sommaren 1963. Dessutom fick han tillfälle att intervjua grabbarna.

Klas Burling med bilden från polaroidkameran där han själv sitter i mitten tillsammans med alla fyra beatlarna i Bournemouth 1963.
”Jag brukade aldrig fotografera mig själv med artister, så den här bilden var ett undantag.”
Foto: Sara Moritz

I Borås Tidnings helgbilaga Hela Helgen från den 26 oktober 2013, firades det att det var 50 år sedan The Beatles besökte Boråshallen för en konsert. I samband med detta publicerades en intervju gjord med poporaklet Klas Burling av bloggaren Persson. Här är intervjun i sin helhet.

Det är lätt att tro att det var slumpen som sammanförde en 22-årig svensk radiojournalist med ett engelskt popband på uppgång den där augustidagen 1963.

Men Klas Burling hade koll och var noga förberedd.
Han hade vid det här laget varit anställd som frilans på Sveriges Radio i två år, hunnit med att leda program som Rock 61 och Pop 62 samt varit med och dragit igång det numera legendariska Tio i topp.
Där hade också Beatles placerat sina tre första singlar Please Please Me, Love Me Do och Twist And Shout.

Det fanns ett sug efter något nytt och spännande, säger Klas Burling, i dag 71 år. Den första rockvågen hade dött ut – Elvis hade ju ryckt in i lumpen, Jerry Lee Lewis gick och gifte sig med sin 13-åriga kusin, Little Richard blev religiös och Chuck Berry åkte in i fängelse för våldtäkt.
Med harmlösa svärmorsdrömmar som Bobby Vee, Cliff Richard och Paul Anka som närmaste konkurrenter var manegen krattad för de fyra långhåriga grabbarna från Liverpool.
Och – precis som många andra – föll Klas Burling pladask för Beatles.

Det var väl intensiteten och spelglädjen som de utstrålade som imponerade mest. Dessutom hade ju Beatles sina rötter i 50-talsrocken och var inspirerade av Little Richard, Chuck Berry och Fats Domino. Och det var ju musik som jag också gillade.

Men i sina radioprogram fick Klas Burling hålla tillbaka sin beundran och kärlek till bandet.
– Jag skrev visserligen mina manus själv, men på Sveriges Radio var det viktigt att hålla på opartiskheten och ha ett vårdat språk. Så visst hamnade man i intressekonflikter…

Att bara spela Beatles skivor var dock inte tillräckligt. Så när det var dags för semester beslöt sig Klas för att förena nytta med nöje. Han satte sig bakom ratten i sin Fiat Juventus och tog färjan från Göteborg över till England.

För att kolla upp de senaste popartisterna – men framför allt för att träffa och intervjua Beatles.
Sveriges Radio lovade honom 50 kronor för varje intervju – med förbehållet att de senare godkändes för sändning.

Klas visste om att Beatles befann sig på turné i England och med hjälp av ett introduktionsbrev från föregångaren till skivbolaget EMI och en bandspelare som han fick låna bar det av till Bournemouth på den engelska sydkusten.

Med på resan var också sångaren Michael Cox, som hade haft en hit i Sverige med låten Stand Up. Cox hade, trots att han själv var från Liverpool, aldrig träffat Beatles och var givetvis lika nyfiken som sin svenske kompis.

Beatles skulle spela på biografen Gaumont Cinema och i samma show ingick också Billy J Kramer och gruppen Sounds Inc. Där stötte Klas och Michael Cox ihop med Neil Aspinall, Beatles road manager, som hjälpte dem att komma in bakom scenen.

Den förste Klas såg var Paul McCartney som satt och spelade trummor. Inne i omklädningsrummet fanns resten av bandet med John Lennon, George Harrison och Ringo Starr.
Stämningen blev snabbt upprymd och avspänd.

– De kände ju till Michael Cox och när de fick höra att jag var från Sverige blev de nyfikna och började ställa frågor om deras musik spelades på radio och låg på topplistan, säger Klas, som självklart berättade om att Beatles samtliga singlar gått in på Tio i topp.

– Det hade ingen av dem en aning om.

När Klas efter en stund plockade fram sin polaroidkamera och började ta bilder blev killarna i Beatles som barn på julafton.

– De hade aldrig sett en polaroidkamera och var väldigt fascinerade att bilderna gick att dra ut efter en stund, framkallade och klara.

Bilderna har han självklart sparat och förvarat omsorgsfullt tillsammans med ett idolporträtt där alla fyra har skrivit en personlig hälsning.

– Jag har blivit erbjuden ganska mycket pengar – i synnerhet för porträttet med autograferna – men det är inget jag kommer att sälja.

I Bournemouth gjorde Beatles två halvtimmeskonserter. Klas Burling fanns givetvis i publiken.
Hur var stämningen?
– Den var fantastisk. Det var otroligt att höra dem live för första gången.
Klas minns speciellt när Paul McCartney presenterade den kommande singeln, She Loves You.
– När de körde igång reste sig håret på armarna. Och tjejerna i publiken var fullkomligt vilda.

Efter den andra spelningen gjorde Klas sin första intervju med Beatles ute i foajén till biografen. Han lät dem presentera sig med namn och vilket instrument de spelade och frågade bland annat John och Paul hur det går till när de skriver gruppens musik.

Klas fortsatte också så fröet om en turné i Sverige och märkte att alla fyra i bandet verkade tända på idén. Han övertalade också Neil Aspinall och föreslog att denne skulle ta kontakt med Telstar och promotorn Bengt-Åke Bengtsson.

Två månader senare landade Beatles för första gången i Sverige. Och i Stockholm väntade Klas Burling, som sannerligen inte legat på latsidan.
– Jag var ju väldigt angelägen att det skulle gå bra här och kände väl ett ansvar eftersom jag legat på folk att Beatles skulle komma till Sverige, säger han.
Klas sydde ihop kontrakten med Beatles manager Brian Epstein och de kom överens om 100 pund för en radioinspelning och lika mycket för teve, totalt ungefär 3 000 kronor.
Konserten för radio spelades in i Karlaplansstudion inför publik. Klas var på plats och hade även hjälp av en garvad tekniker, Hasse Westman.
– Det var tur. Han var väldigt lyhörd och på det hela taget blev det en bra inspelning. Jag vet att Paul McCartney fick höra den i början av 80-talet och han blev helt tagen. När man lyssnar på den i dag tycker jag fortfarande att det låter bra. Det finns en nerv i musiken som man sällan hör i den här typen av inspelningar.

Beatles inledde sin Sverigeturné med två sedvanliga halvtimmeskonserter i Kungliga Tennishallen. Men huvudattraktionen var Joey Dee som hade en jättehit med Peppermint Twist. (red.anm. Inledningskonserterna hölls i Sundstaläroverkets aula i Karlstad).
Men det blev Beatles som stal showen.
– Han blev totalt utspelad och var nog rätt sur efteråt.

Under tiden i Stockholm – och speciellt när de kom tillbaka från spelningarna ute i landet – hann Klas även umgås med bandet privat. Han körde runt med killarna i sin Fiat – och minns särskilt ett tillfälle.
– Paul ville köpa parfym till sin tjej (Jane Asher) men jag sa till honom att det var bättre att handla taxfree på flygplatsen. Men Paul stod på sig och jag han och Ringo hoppade in i min bil och åkte till NK på Hamngatan. Det väckte väl en del uppståndelse bland damerna på parfymavdelningen men Paul var nöjd.

Innan avresan till England gjorde Beatles också en teveinspelning för programmet Drop In ute vid Gröna Lund. Klas medverkade även här – och höll koll på tiden. När programmet närmade sig slutet fanns det utrymme för en låt till och Beatles gjorde I Saw Her Standing There.

Ur häftet Beatles In Sweden hämtar vi nedanstående bilder:

Här rådgör Lill-Babs, Lasse Sarri, Klas Burling och Rock-Boris med beatlarna om upplägget inför sändningen av programmet ’Drop In’.När låten var slut insåg Klas att man skulle hinna med ännu en låt. Producenten Lasse Sarri hängde på – men glömde informera programledarna och ljudteknikern som var på väg att avannonsera programmet.
Klas fick dock ögonkontakt med Paul McCartney som utan att tveka drog igång bandet i Long tall Sally.
– Fast den låter inte lika bra som de övriga låtarna eftersom teknikern redan ställt om sina grejer för slutsignaturen.

Klas fick också göra en avskedsintervju och träffade Paul och Ringo i en studio på Valhallavägen. Men framför allt fick han ett erbjudande han inte kunde motstå.
– John och Paul frågade om jag ville höra en ny låt som de hade skrivit. Och så spelade de I Want To Hold Your Hand för mig akustiskt. Det är ett minne jag bär med mig.

I juli, året efter, var Beatles tillbaka i Sverige. Men nu hade bandet slagit igenom USA och hela produktionsapparaten hade vuxit. Klas Burling gjorde en snabb intervju ute på Arlanda.
– Men de var fortfarande trevliga och tillmötesgående, trots att de hade blivit världskändisar.

Beatles spelade den här gången på Johanneshovs isstadion och gjorde sammanlagt fyra föreställningar.
Även den här gången fick Klas en avskedsintervju med Paul McCartney.
– Vi pratade rätt mycket om den kommande filmen A Hard Days Night och om låtarna som var med i den.

Sista gången han träffade Beatles var tre år senare på en privat fest hemma hos Brian Epstein. Men då hann de bara heja på varandra som hastigast. Klas var även inbjuden till en biograf i London på hösten 1969 där John Lennon och Yoko Ono visade några privata filmer. Där fick han ett förhandsexemplar av albumet Abbey Road av Lennon.

Bara ett år senare var sagan slut. Beatles splittrades och John, Paul, George och Ringo gick skilda vägar. Samtidigt slutade också Klas Burling sin tjänst på Sveriges Radio och började jobba på ett skivbolag.
Frågan till mannen som kom världens största popband närmare än de flesta är förstås given:
Tror du Beatles hade kunnat fortsätta sin karriär?
– Visst hade det varit möjligt, men samtidigt ville de inte göra något slentrianmässigt. Lennon sa en gång att det skulle vara omöjligt för Beatles att stå på scen när han och de andra fyllt 40 år. Och han fick ju rätt…”
——————————

Två av huvudfigurerna – bortsett från The Beatles – i tv-programmet ’Drop In’ från 1963 – Kerstin Adams-Ray och Klas Burling. Här på releaseparty för boken ’Mitt Eget Sixties’ av Rolf Hammarlund i november 2010.

_________________________________________

Klas gjorde så mycket mer inom musiken för den svenska publiken. Han har bland annat blivit känd för att ha gjort en omtalad intervju med Bob Dylan. Dessutom fick han Johnny Cash att spela på Österåkersanstalten på 1970-talet.

Här delar Klas Burling ut en guldskiva till Johnny Cash 1971. Med på bilden är också Cashs hustru June Carter.

_________________________________________

Klas Burling har till och med fått en egen låt – Käraste Klas Burling (3:02) – framförd av gruppen Chicks, som bestod av Kerstin Aulén och Inga-Lill Johansson. Skivan kom ut 1964 på Swe-Disc med skivnummer SWES 1045. Flickorna sjunger om att de vill att Klas Burling ska spela deras älsklingssång i radion efter att ha skrivit många önskebrev till Klas.

Och så här låter den!

För oss som har varit med ett tag inom pop- och rockmusiken är Klas Burling en självklarhet, ett begrepp och en ikon för denna typ av musik – inte minst i radion. Hans roll kommer alltid att finnas kvar i historien om hur populärmusik gick från något stökigt och främmande till något alla kloka människor respekterar.

Vi inom The Beatles Information Center är tacksamma för att få ha träffat Klas och att han har deltagit vid några av våra Beatleskonvent och berättat om hur han träffade The Beatles och vad som hände när de väl kom till Sverige 1963 och 1964. En riktig gentleman med en unik känsla för musik och ett extra gott förhållande till The Beatles och deras musik. Vila i frid, Klas!