Inspelning av låten ’For No One’

Den här måndagen var det dags att spela in ännu en låt till det kommande albumet Revolver. I Studio Two i EMI Studios var som vanligt producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick på plats.

The Beatles spelade in tio tagningar av bakgrundsmusiken till Paul McCartneys sång For No One under en tämligen kort session som ägde rum mellan kl. 19.00 och kl. 23.00. Låten hade arbetstiteln Why Did It Die?.

McCartney spelade på en Steinway-flygel och Ringo Starr spelade trummor. Varje del spelades in på separata spår men det förekom ändå ljudläckage mellan de två kanalerna. Efter tagning nio fick flygeln lite efterklang som kom från studions kontrollrum.

På tagning nr tio, den sista som gjordes, överdubbade Paul McCartney ett klavikord, som man för detta speciella tillfälle hade hyrt in från George Martins företag AIR till en kostnad på fem guineas. Ringo Starr lade också till maracas, spel på hi-hat och tamburin.

Vare sig John Lennon eller George Harrison deltog på inspelningen av For No One. McCartney lade på sången den 16 maj 1966. Man överdubbade också det franska hornet, som spelades av Alan Civil den 19 maj 1966.


Udda autografjägare fixar autografer

Nedanstående autografer kom till på ett lite udda sätt. Ett Beatlesfan körde bil denna dag i Richmond, Surrey på väg A316. När han stannade vid ett trafikljus såg han en limousine med beatlarna i som hade stannat jämsides med hans egen bil. Han skrev snabbt en begäran (Let’s have your autograph) på en lapp och lyckades skicka pappret från sin bil till limousinen genom sidorutan.

Trafikljuset slog om till grönt och båda bilarna körde iväg. Vid nästa trafikljus som visade rött, stannade båda bilarna och han fick tillbaka pappret med de tre beatlarnas autografer. Paul var inte med i bilen. Därefter körde bilarna åter iväg, var och en på sitt håll.