Mixning av låtarna ’Doctor Robert’, ’I’m Only Sleeping’ och ’And Your Bird Can Sing’

Genom att göra albumet Help! till en LP med sju låtar och reducera albumet Rubber Soul till 12 låtar, hade Capitol Records nästan material till ännu ett album med låtar som ännu inte släppts i USA. Man hade åtta låtar tillgängliga och kunde man bara få tre låtar till vore det idealiskt.

Capitol Records lade in en ansökan om att få tre av låtarna som hade spelats in för albumet Revolver och som man avsåg att släppa i USA ett antal månader tidigare än när Revolver skulle släppas i UK.

Capitol Records fick klartecken av EMI, varför producenten George martin och ljudteknikern Geoff Emerick denna torsdag satt i kontrollrummet till Studio Three i EMI Studios mellan kl. 13.45 och kl. 15.30 för att skapa mixningar till tre låtar som de ansåg vara passande.

Av de låtar som hade spelats in så här långt, bestämde man sig för att arbeta med låtarna Doctor Robert, I’m Only Sleeping och And Your Bird Can Sing.

Dessa mixningar skapades för den amerikanska marknaden som förberedelser för albumet Yesterday . . .And Today som skulle ges ut av Capitol Records.

Mixningarna av Doctor Robert och I’m Only Sleeping skapades på bara ett försök. And Your Bird Can Sing var lite mer komplicerad och här ingick olika mixningar från tagningarna 10 och 6. I slutet av sessionen editerade man ihop dessa till en.

Mixningen av Doctor Robert editerades också en smula liksom mono- och stereomixningarna för albumet Revolver.

Stereomixningarna förbereddes den 20 maj 1966. Albumet Yesterday . . . And Today släpptes av Capitol i USA den 20 juni 1966.

Dessa tre låtar som nämns ovan mixades på nytt till UK-albumet Revolver, vilket innebär att dessa låtars mixningar var lite annorlunda än motsvarande mixningar som återfinns på det amerikanska albumet.

Tilläggas kan att såväl John Lennon som Paul McCartney tittade in i kontrollrummet under eftermiddagen för att ta reda på vad som var på gång.

Ur Alf Bicknells dagbok kan vi läsa följande intressanta rader:
Idag bara några få flyktiga timmar i studion för att mixa låtar som tidigare spelats in. Brian sa att EMI ville göra klart några låtar för Amerika, så Paul och John stannade till för att se vad som pågick. John klagade på att de i Amerika återigen skulle göra en skiva bestående av spår hämtade från albumet ”Help!”. Han sa att han inte gillade metoden att släppa nytt material med hjälp av gamla kompositioner. Det var orättvist mot fansen och han önskade att det inte hände igen. Där blev de i alla fall ett par timmar. George Martin verkar hålla med John och faktiskt verkar han också vara lite upprörd över det hela.