Ännu en vilodag för The Beatles


The Rolling Stones släpper ny singel och jämförs med The Beatles

Den här fredagen släppte The Rolling Stones singeln Paint It Black/Long Long While.

Bill Wyman i The Rolling Stones berättar:
Kort efter utgivningen av låten ”Paint it black” började journalister återigen jämföra oss med Beatles: den här gången anklagades vi för att imitera – eftersom vi spelade in en del sitarspel.

John Lennons kommentar:
Vad vi än [Beatles] gör, gör Stones det igen om fyra månader. John använde låten Paint It Black som ett exempel. Det var ingen bra jämförelse, för på den tiden utvecklades all musik så snabbt och åt så många olika håll att det blev en riktig blandning av nya spännande idéer. Allt handlade om vem som uppfann vad och vem som gjorde det först. Ingen förnekar att det var sitaren (först introducerad av The Beatles i låten Norwegian Wood) som gav Stones deras exotiska sound.  

Keith Richards:
Det hände helt av en slump. ’Paint It Black’ är bara ett skämt!

Ursprungliga idén var att låten skulle låta mycket mer rytmisk, nästan funkig. Men det hände sig att Bill Wyman under en paus i inspelningen satte sig vid Hammondorgeln och började spela en improviserad parodi på Eric Easton, en professionell organist, deras dåvarande manager. Charlie Watts tog upp rytmen och började slå ett hårt slag. Brian Jones ledde den melodiska linjen på sitaren, och ur denna ganska märkliga improvisation föddes idén om ett nytt arrangemang av låten, som sedan spelades in på skiva.  

Brian Jones:
Man kan lika gärna säga att vi imiterar andra band, för vi spelar gitarrer som dem.

George Harrison:
Jag träffade ofta Brian på klubbar och pratade med honom. Under min passion för sitar kom han ofta till mig. Vi pratade om ’Paint It Black’ och han tog min sitar och försökte spela på den och sedan spelade han in den här låten.

Enligt Alf Bicknells dagbok tillbringade beatlarna kvällen på Scotch of St. James i centrala London.