The Beach Boys släpper det ikoniska albumet ’Pet Sounds’.

Den här måndagen släpptes The Beach Boys album Pet Sounds i USA.

Så här tyckte gruppens förgrundsfigur Brian Wilson:
Efter utgivningen av det här albumet insåg jag att jag hade uppnått det jag ville inom musiken. Mycket av detta berodde på Phil Spector och hans inställning till hur man spelar in. För att få ett enda ljud kunde Phil använda många instrument. Kombinationen av klarinetter, tromboner och saxofoner ger ett fantastiskt ljud som är mycket svårt att tyda, för att förstå vilka instrument som användes. Jag tycker Spector är en genialisk producent.

Albumet Pet Sounds var ett riktigt mästerverk inom rockmusiken. Låtarnas teman var inte särskilt originella – samma kärlekslängtan, smärtan av förlust. Låtarnas strukturer, ljud och arrangemang var nya. I England insåg de direkt att det här var ett fantastiskt album. Den engelska allmänheten, van vid alla möjliga överraskningar av Lennon och McCartney, förstod vad Brian Wilson strävade efter. Nu visste alla redan att det inte fanns några regler i rock längre, och insåg att Wilson tänjde på sina gränser ännu längre.

I Amerika uppmärksammades inte skivan speciellt. Varför det var så är oklart. Det finns ingen logisk förklaring till detta. Kanske blev folk upprörda över att den här slöa surfaren hade fräckheten att tro att han var en seriös musiker. Eller kanske led den amerikanska allmänheten av samma mindervärdeskomplex som den brittiska publiken hade varit utsatt för fram till dess.

Paul McCartney:
Inflytandet från ’Pet Sounds’ var enormt! Vi lyssnade alla på varandra då, och vi gillade verkligen Beach Boys. Jag tror att vi har lånat något av dem. Av allt som dök upp på 60-talet hade albumet ’Pet Sounds’ och singeln ’Good Vibrations’ (singelns släpptes den 10 oktober 1966) det starkaste inflytandet på oss.

Jag lyssnade på det här albumet, jag blev imponerad av basgångarna och jag lånade några idéer till Sgt. Pepper-albumet. Jag har alltid gillat albumet ’Pet Sounds’. Det verkar konstigt, ovanligt och väldigt känslosamt för mig. Varje gång jag lyssnar på den höjs mitt humör. Det var ett genombrott på många sätt: harmonier, melodier, arrangemang. Beach Boys var bland de första som använde ovanliga instrument och elektroniska effekter när de spelade in. ’Revolver’ föddes i någon speciell atmosfär skapad av denna skiva. Brian inspirerade och sporrade samtidigt vår kreativitet. Det var konkurrens mellan oss.

De musikaliska idéerna från Brian Wilson, ledaren för bandet, var år före sin tid. Ingen kan anse sig vara bevandrad i populärmusik förrän de hör det här albumet.

Brian Wilson berättar:
John Lennon ringde mig efter att ’Pet Sounds’ kom ut för att berätta hur mycket han gillade den här skivan.


Mixningar av ’Love You To’ och ’Taxman’ samt fortsatt inspelningen av ’For No One’

Den här måndagen hade man bokat in en studiosession mellan kl. 14.30 och kl. 01.30 på tisdagsmorgonen. På plats i Studio Two i EMI Studios var producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick.  

Även om det vid det här laget bara var hälften av låtarna som hade spelats in till det nya albumet, började arbetet med att mixa och förbereda masterbandet. I början av sessionen gjordes två monomixningar av George Harrisons Love You To, som fortfarande hade arbetstiteln Granny Smith.

Man skapade tre exemplar av monomixen från den 13 april av Love You To – två monomixar spelades in med falsk dubbel överdubbningsteknik och en utan. Därefter redigerades alla tillsammans. Eftersom detta inte praktiserades vid förberedelserna av tidigare album, visar det deras känsla av stolthet över vad de har uppnått på det här albumet.

Sedan gick man vidare med att framställa fyra monomixningar av George Harrisons Taxman, alla från tagning 12. Men inga av dessa kom att användas.

Den första monomixningen av Taxman gjordes den 27 april, men denna dag ansågs det nödvändigt att lägga till någon extra touch för att fullborda låten. Man kan anta att det vid det här laget redan hade bestämts att den här låten skulle vara det första spåret på deras nästa album.

George Martin var troligen av den åsikt att Taxman var den starkaste låten på albumet, varför man bestämde sig för att den skulle få inleda albumet. Förstaplatsen på albumet är den viktigaste platsen som vanligtvis ges till den bästa låten, eftersom tanken är att försöka fånga lyssnarens uppmärksamhet direkt. 

Med det i åtanke tog man också beslut om att göra ett speciellt intro, kanske som en liten imitation av ett, två, tre-introt från deras första brittiska album Please Please Me i låten I Saw Her Standing There.

Naturligtvis var det mer ironiskt när Paul McCartney mumlade i en mycket låg ton: wunn, too, thray, four, wun, too. I bakgrunden hörs hostande och enstaka gitarrtoner bland andra konstiga ljud.

Man framställde fyra monomixningar av Taxman – mixningar från tagning två och tagning fem. Av de fyra monomixningarna ansågs den fjärde vara den bästa. Därefter gjorde man en kopia av den fjärde remixningen, men vid något tillfälle fann de att den också var oacceptabel, och bestämde tydligen att den behövde mer finjustering. Bara en månad senare, den 21 juni 1966, kommer mono- och stereomixningar av låten att skapas.

Därefter gjorde Paul McCartney en sångöverdubbning på låten For No One. Inspelningshastigheten sänktes till 47,5 cycles istället för de vanliga 50 cycles, vilket gjorde att sången låter högre och snabbare vid uppspelning. Därefter gjordes en reduceringsmixning av For No One för att ge plats på fyraspårsbandet för ytterligare överdubbningar. De numrerades som dubbel 13 och 14, varav den andra senare skulle användas för att överdubba det franska hornet. Av någon anledning utelämnades nummer 11 och 12.

I slutet av sessionen kopierades monomixningarna av låtarna Taxman, Love You To och Tomorrow Never Knows till masterbandet. Den åttonde monomixningen från den 27 april av Tomorrow Never Knows var den som användes.

Dessutom bestämde grabbarna sig för att spela in en video i studion till låten Paperback Writer. På baksidan av singeln ligger John Lennons låt Rain.

Enligt Brian Epstein är det tänkt att videon ska visas i Amerika på Ed Sullivan-showen, som en upptakt till turnén i Amerika.

Alf Bicknell körde hem grabbarna från studion omkring kl. 02.00.