’Slaktaromslaget’ till albumet ’The Beatles Yesterday . . . And Today’ godkändes

När slaktarbilderna togs emot i Amerika med en notering om att de var avsedda som albumkonst, kunde detta inte annat än väcka förvirring bland Capitol-ledningen.

Designern George Osaki gillade slaktar-fotot. Det, enligt hans åsikt, var ett avsteg från de vanliga fyra leende huvudena. Han ansåg inte alls att bilden var stötande eftersom The Beatles inte skär kött på bilden.

Osaki lade undan arbetet med det alternativa omslaget där Beatlarna var tillsammans med diverse resetrunkar och började designa ett nytt omslag. Efter att ha förberett en textur, i form av en duk, grunden och beställt färgutskrifter från de mottagna OH-filmerna från tryckeriet, började Osaki utveckla teckensnittsdesignen. Med tanke på hur innovativt och attraktivt etiketten på albumet Rubber Soul var, valde Osaki ett psykedeliskt typsnitt för albumet och bandtiteln. I den första versionen av omslaget sattes ordet Yesterday inom citattecken för att understryka att albumet innehåller en låt med det namnet, men sedan bestämde man sig för att ta bort citattecknen, och på det bevarade trycket kan man se redaktörens rättelse.

Man godkände designen denna tisdag och en beställning gjordes på 1 000 000 exemplar för monoutgåvan och 200 000 för stereoutgåvan. Konstavdelningen var mycket nöjd med sitt arbete, samtidigt som försäljningsavdelningen darrade av fasa och vände sig till Alan Livingston med en vädjan om att inte låta albumet släppas i denna form.          

Som bekant släpptes albumet med ’slaktaromslaget’, men drogs in så snabbt det bara gick på grund av alla inkomna klagomål. Men det är en helt annan historia.