Inspelning och mixning av låten ’Got To Get You Into My Life’

I Studio Two i EMI Studios var denna onsdag producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick på plats.

Studiosessionen varade i hela 12 timmar, från kl. 14.30 till kl. 02.30 följande morgon. Man ägnade hela studiotiden åt att göra överdubbningar och mixningar av Paul McCartneys låt Got To Get You Into My Life.

The Beatles hade spelat in rytmspåret den 8 april 1966. Fram till den här dagen hade Paul bestämt sig för att lägga till en mässingssektion bestående av Eddie Thornton, Ian Hamer och Les Condon på trumpet och Alan Branscombe och Peter Coe på tenorsaxofon. Eddie Thornton och Peter Coe var medlemmar i Georgie Fames band Blue Flames. En annan medlem i Georgie Fames band – barytonsaxofonisten Glenn Hughes – var också tänkt att delta på inspelningen, men tyvärr blev han sjuk just den här morgonen.

The Beatles ville få fram en tydlig jazzkänsla. Paul and George Martin var de som bestämde i det här fallet. Det fanns inte något nedskrivet, men Paul satte sig vid pianot och visade alla vad han ville ha och blåsarna spelade med rytmspåret i sina hörlurar.

Peter Coe minns:
I remember that we tried it a few times to get the feel right, and then John Lennon, who was in the control room, suddenly rushed out, stuck his thumb aloft and shouted, ‘Got it!’. George Harrison got a little bit involved too but Ringo Starr sat playing draughts in the corner.

Got To Get You Into My Life single (USA), 1976

När överdubbningarna var kompletta gjorde man tre reduktionsmixningar för att skapa mer utrymme på fyrkanalsbandspelaren. Tidigare inspelad sång ansågs nu inte behövas längre, så dessa inspelningar spolades. Det enda som var kvar var basgitarr, trummor och mässingsblåset.

Paul McCartney lade till ny sång tillsammans med ackompanjemang av tamburin och orgel. Det fjärde spåret fylldes med ytterligare en solosång och en elgitarrdel.

Vid slutet av sessionen skapade man två monomixningar. Men låten var inte komplett i och med detta. George Harrison lade till ett gitarrsolo på det första sångspåret den 17 juni, vilket i sin tur ledde till ytterligare monomixningar efter det pålägget.

Hämtat ur Alf Bicknells dagbok:
Blev klar vid tre, kom hem runt fyra. I morgon tidigt i studion för att spela in en film till en ny skiva.