Spelar in promotionfilmer för låtarna ’Paperback Writer’ och ’Rain’

The Beatles samlades denna torsdag i EMI Studios i Studio One för att spela in promotionfilmer för den kommande singel Paperback Writer/Rain. De var inte intresserade av att delta i tv-program och där göra reklam för den nya singeln. Istället ställde upp under en tvådagars filminspelning, vilket resulterade i sju promotionfilmer.

Snillen spekulerar kring filmningen. Brian Epstein i tankfull pose under det att George Harrison försöker läsa av vad Brian tänker.

Den här första dagens filminspelningar ägde rum i EMI Studios i Studio One, medan inspelningarna under dag två kom att äga rum i Chiswick House i London.

Klara för inspelning! John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney, och George Harrison.

Filminspelningspersonalen tillhandahölls av InterTel (VTR Services) och regissören var Michael Lindsay-Hogg. Producent var bandets pressagent Tony Bramwell. Denna första dag i EMI Studios spelade man in på videoband medan inspelningarna under morgondagen gjorde med vanlig film.

George Harrison minns:
The idea was that we’d use them in America as well as the UK, because we thought, ‘We can’t go everywhere. We’re stopping touring and we’ll send these films out to promote the record.’ It was too much trouble to go and fight our way through all the screaming hordes of people to mime the latest single on Ready, Steady, Go!. Also, in America, they never saw the footage anyway.

Once we actually went on an Ed Sullivan show with just a clip. I think Ed Sullivan came on and said, ‘The Beatles were here, as you know, and they were wonderful boys, but they can’t be here now so they’ve sent us this clip.’ It was great, because really we conned the Sullivan show into promoting our new single by sending in the film clip. These days obviously everybody does that – it’s part of the promotion for a single – so I suppose in a way we invented MTV.

Repetitionerna framför kamerorna inleddes kl 10.00. Den första framträdandet i färg som spelades in var Rain, varefter The Beatles tittade på resultatet.

John Lennon extra glad tycks det, Ringo Starr i en helt annan värld, Paul McCartney smilar gärna upp sig och George Harrison verkar också dra lite på smilbanden.

Under en paus åt de lunch på restaurangen Genevieve på Thayer Street, som låg nära studion.

Paul McCartney sjunger medan George Harrison lutar sig lite bakåt lugnt spelandes på sin gitarr.

Mellan kl. 13.10 och kl. 14.00 spelade man in Paperback Writer, också det i färg.

Paul McCartney inför tagning 1 av ’Paperback Writer’.
John Lennon och George Harrison i ackordssamspråk medan Ringo Starr funderar på sina fills.

Båda dessa färginspelningar var ämnade för den amerikanska marknaden och hade premiär på Ed Sullivan Show den 5 juni 1966, tillsammans med en filmad hälsning från beatlarna. Hälsningsfilmen spelades in mellan kl. 18.15 och kl. 18.30.

Visste ni att Ringo Starr var både väldigt bestämd av sig och blåögd . . .?
John Lennon och George Harrison mimar entusiastiskt till den förinspelade musiken.

Här är 30 sekunder av inspelningen som visades i Ed Sullivan Show den 5 juni 1966.

https://youtu.be/tHglEvMMaLU

Efter lunch spelade The Beatles in svartvita scener för tittarna i UK; två med Paperback Writer och en med Rain. Dessa spelades in mellan kl. 15.30 och kl. 18.15.

George Harrison med sin ’Gibson’-gitarr.
Ringo Starr med en perfekt Beatleslugg.

Den första svartvita inspelningen av Paperback Writer visades första gången i engelsk tv lördagen den 25 juni i programmet Goodbye Lucky Stars., som utgjorde det sista programmet i den långa musikserien Thank Your Lucky Stars.

Ringo Starr med sitt trumset av märket ’Ludwig’.

Här en svartvit inspelning av låten Rain:

https://youtu.be/cK5G8fPmWeA

Det andra svartvita framträdandet av Paperback Writer tillsammans med den enda inspelningen av Rain visades för första gången i showen Ready Steady Go! fredagen den 3 juni. Det var första gången som programmet sändes bilder som inte hade gjorts i den egna studion.

Efter alla inspelningar tittade alla inblandade på resultatet.

John Lennon, Paul McCartney och George Harrison stående och Ringo Starr närmast kameran sittande.

Nedan några varianter på fotografier som togs av Robert Whitaker under inspelningarna.

John Lennon ser rött med rätt att spela. Ringo är mer naturellt färgad.
George Harrison nästan helt genomskinlig och Paul McCartney lite mera åt ’I’ll Follow The Sun’-hållet.


Inspelningen av ’For No One’ fortsätter

Thursday 19 May 1966 Studio No Comments

I Studio Three i EMI Studios satt som vanligt producenten George Martin och ljudingenjören Geoff Emerick.

Paul McCartneys sång till For No One gjordes komplett denna dag. Dessutom tillkom en överdubbning av det franska hornet, som spelades av Alan Civil.

En reduktionsmixning som skapades den 16 maj, hade gjort att man nu hade två fria spår på fyrkanalsbandspelaren. Basgitarr och tamburin lades på det första av de två fria spåren och på den andra la man två passager inspelade av Civil.

Så här minns Alan Civil hur han blev inblandad i inspelningen av For No One:
George Martin rang me up and said ‘We want a French horn on a Beatles song, can you do it?’ I knew George from his very early days at EMI because I’d been doing a lot of freelance work then. So I turned up at Abbey Road and all the bobbysoxers were hanging around outside and trying to look through the windows.

I thought the song was called ‘For Number One’ because I saw ‘For No One’ written down somewhere. Anyway, they played the existing tape to me, which was complete, and I thought it had been recorded in rather bad musical style, in that it was ‘in the cracks’, neither B-flat nor B-major. This posed a certain difficulty in tuning my instrument. Paul said, ‘We want something there. Can you play something that fits in?’ It was rather difficult to actually understand exactly what they wanted so I made something up which was middle register, a baroque style solo. I played it several times, each take wiping out the previous attempt.

Alan Civil var förste hornspelare i the Philharmonia Orchestra. Han fick 50 guineas (ca £ 52.50) för varje session. Dessutom fick han med sitt namn på omslaget till Revolver, vilket ledde till mer arbetestillfällen för Civil och större uppmärksamhet för sitt spelande.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-104.png