Stereomixningar av ’And Your Bird Can Sing’, ’Doctor Robert’ och ’I’m Only Sleeping’

Denna fredag var producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick i EMI Studio One i kontrollrummet mellan kl. 11.00 och kl. 12.30. Ingen av beatlarna var närvarande.

Under denna session mixades tre låtar i stereo. Den första låten var And Your Bird Can Sing. Man skapade två stereomixningar från tagningarna 10 och 6. Den version som hamnade på albumen Revolver och Yesterday…and Today var en redigering som mest bestod av tagning 10 med ett slut från tagning 6, vilket gjordes i slutet av sessionen.

I båda fallen gjordes separata mixningar först från den tionde tagningen och sedan från slutet av den sjätte tagningen för att senare redigeras.

För Revolver-albumet var gitarrpartierna i de melodiska inläggen betydligt tystare, och förfallet på slutet var snabbare, så Paul McCartneys basgitarr i finalen och George Harrisons enstaka gitarrton är mindre märkbara jämfört med vad som hördes i den tidigare skapade amerikanska monomixningen.

Varje sångspår, skapat med ett konstgjort dubbelt överlägg, placerades i antingen vänster eller höger kanal, så att all sång verkade vara koncentrerad i mitten av stereomixningen. Basgitarren samt tamburin, och hi-hat och överdubbad cymbal placerades mestadels i den högra kanalen, medan rytmspåret mestadels placerades i den vänstra kanalen.

Stereomixningen som var avsedd för albumet Yesterday…and Today anlände till Capitol Records för sent, så det amerikanska skivbolaget skapade en pseudostereoversion av låten som skulle släppas på stereoalbumet.  

Nästa låt var Doctor Robert. Här skapade man två stereomixningar, båda från tagning 7. Den första kom att skickas till Nordamerika för albumet Yesterday…and Today och den andra kom att användas på Revolver-albumet. Båda versionerna har redigerats för att vara 43 sekunder kortare. Den första mixningen skickades till Capitol Records för att släpps i USA. Men istället för att vänta på att den skulle komma, förberedde de en pseudo-stereomixning.

Den tredje låten var I’m Only Sleeping där man skapade två stereomixningar av tagning 13. Antagligen kom stereomixningen av I’m Only Sleeping inte till USA i tid eftersom Capitol gjorde ’pseudo stereo’ från monomixningen som du hade fått tidigare.


Filminspelning av låtarna ’Paperback Writer’ och ’Rain’ vid ’Chiswick House’

Chiswick House & Gardens i London uppifrån.
En glad John Lennon.

Efter gårdagens videoinspelningar i EMI Studios var det denna fredag dags för äkta 35-millimeters filminspelning i färg (ingen videobandinspelning) av samma låtar – Paperback Writer och Rain i utomhusmiljö vid Chiswick House & Gardens.

Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon mimar vidare på ’Paperback Writer’ under dagens filminspelningar.
George Harrison blickar framåt . . . .

I likhet med gårdagen var det Michael Lindsay-Hogg som regisserade det hela tillsammans med sex kamera män och övrig personal från InterTel (VTR Services).

Mal Evans, John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney och Neil Aspinall i parken innan inspelningarna började.
Här sitter Ringo Starr, John Lennon, Neils Aspinall, Brian Epstein, George Harrison och Paul McCartney i trädgården.

Under tiden dök Brian Epstein upp. Han hade en lätt solbränna eftersom han precis kommit hem till England från Spanien. Han dök upp för att hälsa på killarna innan han flög tillbaka till Spanien dagen efter. Det blev en gansak dyr hälsning för att träffa beatlarna vid dessa filminspelningar. Men för Brian var det viktigt att vara närvarande under denna dag.

Med ryggen mot kameran i uterummet står Brian Epstein med ett exemplar av det amerikanska albumet ’Yesterday . . . And Today’.

Chiswick House är ett hus med en trädgård från 1700-talet i västra London. Vid filminspelningen av låten Rain filmades The Beatles utanför grindarna och runt ett cederträd under det att barn lekte bland grenarna.

Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon. Foto: Robert Whitaker.
George Harrison, Ringo Starr, John Lennon och Paul McCartney ivrigt beundrande ’Flower Power’ . . . .
https://youtu.be/yYvkICbTZIQ

Vid filmningen av låten Paperback Writer var The Beatles inne i uterummet och mimade i trädgården med statyer. En del av filminspelningen i uterummet användes även i inspelningen av Rain. Extra filmbilder där The Beatles gick omkring i parken editerades senare i båda filminspelningarna.

Här i uterummet försöker man leka kurra gömma, ser det ut som. Från vänster, Paul McCartney, White Lady, John Lennon och Neil Aspinall.

Färgklippen visades till en börja i svartvitt i BBC 1:s tv-program Top Of The Pops. Paperback Writer visades för första gången den 2 juni 1966, med premiärvisningen av Rain ägde rum den 9 juni 1966.

Under inspelningen av ’Paperback Writer’. Paul McCartney, George Harrison och John Lennon med Ringo Starr i en något lägre position.
Paul McCartney, George Harrison och John Lennon mimar till ’Paperback Writer’.
Som vanligt massor av fans som stod på andra sidan grindarna för att få syn på sina idoler. George Harrison tar sig ett bloss.
Fotografen Roger Whitaker och George Harrison.
En statiskt elektrifierad George Harrison.

Annie Evans (numera med efternamnet Welburn) berättar om denna dags möte med beatlarna:
Jag var 14 och Beatles filmade videon till ’Paperback Writer’ på Chiswick House. Det var mitt emot vår skola. Kanske väckte rörelsen utanför fönstren uppmärksamhet, kanske kom någon springande med nyheterna, men huvudsaken var att Beatles var där. Vi behövde inte prata om det två gånger. Vi sprang genom parkens port, som låg intill pojkskolan, och begav oss mot den öppna platsen nära vinterträdgården. Vi ropade till varandra och försökte hitta platsen där de var, men ingen var i sikte. Det fanns en vägg bredvid vinterträdgården, och jag ropade att jag skulle klättra upp på den för att se vad som fanns där. Vi var alla i ett upprört tillstånd och alla som var med mig sprang iväg någonstans. Så jag klättrade ensam på väggen. Jag hoppade ner, gick till några blomstersängar framför mig, och befann jag mig i ett öppet utrymme.

Cirka tio meter bort busade Paul och Ringo och poserade för kameran. Jag vet inte vilket uttryck jag hade i ansiktet, men mina ben blev som spagetti och jag hade ingen aning om vad jag skulle göra. Jag minns att jag kände mig dum, och det var outhärdligt för mig att jag var klädd i skoluniform! Men hur som helst, de märkte mig inte. Jag gick mot dem och ångrade att ingen av mina vänner var i närheten för att dela en sådan otrolig händelse!

I mitten gick en stig som ledde till baksidan av vinterträdgården. När jag tog nästa steg såg jag George och John gå, följt av någon annan kille i mörka glasögon – de bar dem alla. Jag tror att det var Brian Epstein. Hur som helst, jag trodde att han skulle säga åt mig att lämna det här stället. Vid den här tiden såg John mig och kallade mig till sig. Från det ögonblicket var jag i mina drömmars värld. John och George var mycket snälla. John talade till mig och George lade sin arm om mig och log. John frågade om jag kom från skolan, vilket var uppenbart nog. Han frågade vilket program vi hade i skolan och sa att han tyckte om att rita och jag svarade att jag också gillar att rita. Jag sa att det var mitt extraämne för att min pappa tycker att det är bättre än kemi! Paul kom med Ringo och Paul sa: ”Hej.” Jag slogs av hur naturliga de var.

En elev i en skola intill – Annie Evans – här tillsammans med John Lennon och George Harrison.
Regissören Michael Lindsay-Hogg. Paul McCartney, Tony Barrow, John Lennon, George Harrison och ett mäkta imponerat Beatlesfan i Annie Evans.
Under en paus under filminspelningarna, tog sig Paul McCartney en röktur med en cykel som han fick låna av John Kenton, som var trädgårdsmästare på Chiswick House.
George Harrison.
Från vänster: Regissören Michael Lindsay-Hogg, John Lennon, chauffören Alf Bicknell, Ringo Starr, Neil Aspinall, Sue Motner från ’The Beatles Book Magazine’, Paul McCartney med kameraman, Brian Epstein, George Harrison, Mal Evans och Tony Barrow.
John Lennon.
Ringo Starr i full färd med att plocka prästkragar.
Ringo Starr blingade lite extra genom at sätta prästkragar i sitt armband.
Action boys! Här spelar The Beatles ’Paperback Writer’ med musik. Själva mimade de. George Harrison, John Lennon, Ringo Starr i bakgrunden lutar sig mot en av statyerna i parken och Paul McCartney med sin Hofnerbas.
George Harrison, John Lennon, Ringo Starr och Paul McCartney.

Grabbarna var hungriga, men regissören ville att de skulle ta till vara på dagsljuset. Det var beställt lunch i Twickenham Film Studios, men det skulle ta för lång tid att åka dit med allihop, äta och ta sig tillbaka.

Så det blev istället Alf Bicknell som åtog sig att åka och hämta maten och försöka se till att den höll sig varm till han kom tillbaka till inspelningsplatsen. Och det lyckades han med.

Alf Bicknell:
Jag lyckades få med mig maten, och såg till att den var rykande varm. Jag återvände snabbt till Chiswick House. När jag kom tillbaka verkade det som om hela London visste var killarna var nu. Så de var tvungna att äta i baksätet i bilen, för att slippa nyfikna ögon.

George Harrison, John Lennon och Paul McCartney med sin lunch i baksätet på ’Austin Princess’.

Lunchen bestod av kotletter, färskpotatis, ärtor, blomkål (förutom Paul, som var förkyld kött och intog bara sallad). Paul drack mjölk, medan de andra delade på en flaska vin. Till efterrätt hade de rispudding, men de hann de inte inta, för nu var dags för de sista tagningarna för dagen.

Även om dagens filminspelningar gjordes i 35mm:s färgfilm användes dessa istället för de mer passade svartvita promotionfilmerna som hade tagit dagen innan. Trots att de var i färg visades de monokromt av BBC1 i programmet Top Of The Pops. Paperback Writer visades den 2 och 23 juni medan Rain visades den 9 juni. Alla programmen sändes på torsdagarna mellan kl. 19.30 och kl. 20.00.

Här en scen bland gamla grenar. Ringo Starr i skräddarställning, George Harrison, John Lennon och Paul McCartney.
Ringo Starr.

Ur Alf Bicknells dagbok:
Till slut hände det. Fansen bröt sig igenom och publiken rusade till killarna. Mal, Neil och jag kom i deras väg och höll dem tillbaka lite.

John Kenton (trädgårdsmästare från Chiswick House):
Även om det var många åskådare under inspelningen, var utomstående artiga och störde inte gruppen. Men allteftersom ryktet spred sig i grannskapet förvandlades strömmen av besökare till en jämn ström. Många skolbarn från de omgivande skolorna dök upp, så gruppen tog sin tillflykt till ett skjul för förvaring av trädgårdsredskap, beläget på baksidan av vinterträdgården, där påfåglarnaa hölls.

Sue Motner (The Beatle Book Magazine):
Självklart hände det oundvikliga. När arbetet var klart och alla begav sig tillbaka till trädgården bröt folkmassan loss och det var var och en för sig själv, åtminstone för G, P, J och R. Som vanligt lyckades de överleva tack vare hjälp av Mal, Neil, Alpha och pressagenten Tony Barrow. Efter att ha sett till att de var säkra sa jag hejdå till alla och gick mot utgången.

Annie Evans:
Men det var inte allt. Jag fick höra att en bild på mig dök upp i en av fantidningarna och i flera månader frågade de mig om jag var Jane Ashers syster!  


John och Cynthia Lennon på party i London

På kvällen deltog John och Cynthia Lennon på ett party i London tillsammans med Mick Jagger och Chrissie Shrimpton.