Inspelning av låten ’Yellow Submarine’

På torsdagen i denna vecka, tog man åter plats i Studio Three i EMI Studios på Abbey Road i London.

Den här gången var närvaropersonerna klart udda. Som vanligt var ljudteknikern Geoff Emerick på plats, men producenten George Martin hade blivit magsjuk och kunde inte närvara denna dag. Istället hade han skickat sin fästmö och blivande fru Judy Lockhart-Smith, som till största delen av tiden höll sig i kontrollrummet till Studio Three.

Det man spelade in denna dag var bakgrunden till låten Yellow Submarine tillsammans med inspelningar av solo- och bakgrundssången.

Inspelningssessionen, som började kl. 19.00 och slutade kl. 01.00 på fredagsmorgonen, inleddes med att The Beatles fyllde två bandspolar med repetitioner av låten. Det mesta av detta material kom senare att slängas.

Man spelade in fyra tagningar med rytmkompet, vilka lades över till två av bandspelarens fyra spår på bandet. John Lennon använde sin akustiska Gibson Jumbo, Paul McCartney spelade elbas, George Harrison spelade tamburin och Ringo Starr trummor.

Av de fyra spåren ansåg man att det fjärde var det bästa. På detta spår dubbade Ringo Starr sin solosång med de övrigas bakgrundssång. Det fjärde spåret på bandet fylldes med ytterligare sånginspelningar.

Instrumenten hade spelats in med bandspelaren satt på lite fortare hastighet än normalt (47.5 cycles per sekund), så resultatet lät en halvton lägre när man spelade upp bandet i normal hastighet.

Sången däremot spelades in med en hastighet på bandspelaren som var lite långsammare, vilket resulterade i att sången låg en halvton högre när man spelade upp resultatet i normal hastighet.

Inspelningssessionen avslutades med att man gjorde en bandreduktion för att frigöra lite mer utrymme på bandet för ytterligare överdubbningar, vilka kom att spelas in den 1 juni 1966. Denna mixning kombinerade både det instrumentala spåren till ett spår och de två vokala spåren till ett annat.

Paul McCartney berättar om hur låten kom till:
Jag skrev den en natt på vinden i Asher-huset [hemma hos familjen Asher – Peter och Jane) när jag låg i sängen. Det var den där underbara tiden av skymning när du ska sova eller när du vaknar. Det föreföll mig alltid som att det här är en ganska avslappnad tid när man nästan sover, när man är fri från dagens bekymmer och det är en kort period av osäkerhet innan man somnar. Jag minns idén kom till mig att en barnsång skulle vara en bra idé, och bilder kom, den gula färgen kom, en ubåt kom, och jag tänkte, ”Ja, det är något gulligt med den här, som en leksak, väldigt barnslig, gul U-båt”. Jag tänkte på det som en låt för Ringo, vilket det slutade med, så jag skrev det som att det inte var alltför krävande för sången. Jag kom precis på en ganska enkel melodi och började sedan hitta på en historia, ungefär som en rutinerad sjöman som berättar för små barn var han bodde och hur han var när han seglade i en gul ubåt. Jag gillar verkligen saker som har med barndomen att göra. Jag gillar barns tänkande och fantasi. Jag trodde inte heller att det skulle vara coolt om den surrealistiska idén samtidigt var barnslig. Jag tänkte också att eftersom Ringo är så bra med barn – en så enkel farbrortyp – så skulle det vara trevligt om han hade en barnsång, och inte en särskilt seriös sådan. Han gillade inte riktigt att sjunga. Så det är i stort sett min låt, skriven för Ringo i den där korta stunden av skymning. Jag tror att John hjälpte till. Texterna är mer eller mindre oklara, men refrängen, melodin och verserna i allmänhet är mina.

John Lennon minns:
Pauls bebis. Paul skrev en catchy refräng. Donovan hjälpte till med texten. Jag hjälpte också till med texten. Pauls idé,

Den skotska musikern Donovan Leitch berättar:
Jag hjälpte Paul med texten till låten Yellow Submarine. Han kom till mitt hus och lämnade sin Aston Martin mitt på vägen med dörrarna öppna och radion på. Han steg ur bilen, kom in i min lägenhet och spelade ”Eleanor Rigby” med olika texter och sa också att han hade en annan låt som saknade en vers. Det var ett väldigt kort stycke, och jag gick precis till ett annat rum och plockade upp ”blå himmel, grönt hav.” De bad alltid andra hjälpa till med ett par rader, så jag hjälpte till med den här raden. Han visste att jag gillade barnsånger och han visste att jag kunde hjälpa till. Jag är säker på att han kunde ha skrivit den raden själv, men jag antar att han ville att någon skulle lägga till den raden, vilket jag gjorde. Det var egentligen inget märkvärdigt, men han gillade det och den kom med.

Geoff Emerick berättar hur inspelningen gick till:
När Paul först spelade låten på piano lät det mer som ett barnrim än en poplåt för mig, men alla var exalterade och började jobba. Jag minns väl hur de spelade in rytmspåret till låten ”Yellow Submarine”. Det hände sig att George Martin på kvällen när vi började jobba förgiftades av något. Så han skickade sin sekreterare (och blivande fru) Judy för att övervaka processen, och jag antar att se till att vi kom överens och mådde bra. Hon satte sig på Georges plats vid kontrollerna och såg till att Beatles hade allt de ville ha, och jag tog kontrollen. Georges frånvaro hade helt klart en befriande effekt på de fyra beatlarna – de betedde sig som en grupp skolbarn i frånvaro av sin lärare. Som ett resultat blev det mycket clowneri den kvällen, lättsinne som George Martin inte skulle tolerera, så repetitionen tog mycket längre tid än själva inspelningssessionen.

Vid något tillfälle bestämde John att den tredje versen saknade viss variation, så han rusade in i studion och började svara med fånig röst på var och en av Ringos rader, som jag sedan ändrade till att låta som om han pratade genom ett fartygs megafon.

George Harrison:
John talar med en röst som låter som någon som talar i en megafon eller ett fartygs horn, som i en handelsflotta.

John Lennon: Jag hjälpte till att göra låten rolig och fånig.


Joh Lennon och George Harrison träffar Bob Dylan

Richard Alderson, som hade producerat Bob Dylans skiva berättar:
Efter att studioarbetet var över frågade jag dem om de ville åka tillbaka till hotellet för att umgås med Bob Dylan, som var i London i samband med sin pågående UK-turné. John och George accepterade erbjudandet och följde med mig till hotellet. I bilen rökte de så mycket gräs att rutorna immade. När vi åkte iväg körde en liten roadster upp bredvid vår bil, fönstret rullade ner och vi såg att det var Mick Jagger. Han var ensam, och när han kände igen bilen där John och George befann sig, knackade han på glaset (från vilket rök kom). Jagger frågade vart vi skulle. Det var känt i den brittiska musikscenens helgedom att Dylan inte gillade Mick Jagger.

John visste detta och retade Jagger med orden: ”Vi ska hänga på Dylans hotell. Vill du gå med oss?” Han visste mycket väl att Jagger skulle hitta någon ursäkt. Och det var precis vad som hände. Jagger svarade: ”Jag kan inte just nu, jag ska spela in”, till vilket Lennon sa: ”Ring oss om du behöver en riktig rytmsektion!”

Efter Bob Dylans konsert denna kväll besökte Bob Dylan John Lennons hem i Weybridge.