The Beatles singel ’Eleanor Rigby/Yellow Submarine’ släpps i USA

Måndagar vid den här tiden var det alltid dags för nya skivsläpp. Den här gången var det dags för The Beatles senaste singel att släppas – Yellow Submarine/Eleanor Rigby, som kom ut på Capitol Records med skivnummer 5715.
Tre dagar efter att singeln hade släppts i UK fick fansen i USA tillfälle att köpa gruppens singel med två A-sidor – Eleanor Rigby/Yellow Submarine.

Trots att singeln toppade singellistan i UK blev det som bäst en andraplats på Billboard Hot 100-listan i USA. Man kan nog säga att det var ett resultat av dålig reklam för The Beatles Butcher Cover och John Lennons uttalande om Jesus.

Trots detta nådde singeln förstaplatsen på tidningen Cash Box topplista, vilket ägde rum den 10 september 1966. Singeln toppade även Record World-listan.

Singeln såldes i 1,2 miljoner exemplar under de fyra första veckorna, vilket ledde fram till The Beatles 21:a guldcertifiering, som i sin tur innebar att de slog det tidigare rekordet vad gäller guldcertifieringar, vilket innehades av Elvis Presley.

 


The Beatles album ’Revolver’ släpps i USA

Revolver släpptes på Capitol T-2576 (mono) och Capitol ST-2576 (stereo).
Samtidigt med singeln ovan släpptes även The Beatles elfte album på Capitol Records – Revolver i USA – också det tre dagar efter det att skivan hade släppts i UK.
Detta kom att bli det sista albumet i USA som Capitol ändrade på låtlistan för att passa bättre i USA. Tre av låtarna på Revolver – I’m Only sleeping, And Your Bird Can Sing och Doctor Robert hade redan släppts i USA på det kontroversiella albumet Yesterday . . . And Today. Detta innebar att den amerikanska utgåvan bara innehåller elva spår med en speltid på lite över 28 minuter medan UK-utgåvan innehåller 14 spår med en speltid på cirka 35 minuter.

Reklamaffisch för The Beatles album ’Revolver’ i USA.

 

Albumet låg på förstaplatsen i sex veckor i USA. Trots att The Beatles var på turné i Nordamerika under det att albumet tog sig upp på listorna, framförde gruppen inte en enda av låtarna från albumet under sin sista USA-turné i augusti 1966.

Nedanstående brev skrevs av George Harrison till Derek Taylor i hopp om att få ytterligare publicitet.


’The South African Broadcasting Corporation’ förbjuder The Beatles musik

I kölvattnet av John Lennons kommentar om att The Beatles skulle vara mer populära bland ungdomarna än Jesus, skickade the South African Broadcasting Corporation (SABC) ut ett förbud mot att spela The Beatles skivor i landet. Apartheidregimen i landet ansåg att John Lennons kommentarer var antireligiösa. Förbudet varade i hela fem år – fram till dess att gruppen upplöstes 1970.

Under de kommande åren förbjöds John Lennons soloskivor av The South African Broadcasting Corporation. Soloskivorna som gavs ut av Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr förbjöds dock inte utan spelades i den Sydafrikanska radion.