Guds hämnd på radiostationen ’KLUE’ för deras Beatlesbål?

Den här söndagen, efter det att radiostationen KLUE i Longview i Texas hade anordnat ett Beatlesbål, hände det nästan otänkbara. Ett blixtnedslag slog ner i radiostationens radiomast och förstörde stationens sändningsutrustning med mera. I samband med blixtnedslaget blev stationens nyhetschef träffad så att han blev medvetslös. Stationen fick ställa in sina sändningar under ett antal dagar efter detta.

The Beatles presskonferens i ’The Empire Room’ på ’Sheraton Cleveland Hotel’

När The Beatles anlände till Cleveland, kördes de till hotellet där de stannade en natt – The Sheraton Cleveland Hotel.

Sheraton Cleveland Hotel på Public Square nr. 24.

 

The Beatles hade bjudit in vissa journalister och fotografer till presskonferens i The Empirer Room på hotellet kl. 17.45.

 

Jane Scott, musikkritiker för tidningen The Plain Dealer, Cleveland berättar:

Att spela in Beatles på gamla Cleveland Sheraton Hotel på dagen före deras konsert, den 14 augusti 1966, var min första stora presskonferens. 1966 hade jag tur när en av ägarna till radiostationen WIXY 1200, Norman Wayne, råkade vara i närheten och krävde att jag skulle få komma in på Beatles presskonferens på Sheraton Cleveland Hotel. Jag tror att jag var den enda kvinnan där. Till och med managern Brian Epstein nekades tillgång till en början. Det var enda gången jag pratade med John Lennon. Han var i centrum för uppmärksamheten. På ett lugnt, uttryckslöst, okomplicerat sätt förklarade han att hans senaste kommentar om att Beatles var mer populära än Jesus hade tagits ur sitt sammanhang. Lennon sa att i England uppfattas sådana momentana uttalanden med skepsis. Han tillade att hajpen kring Beatles var en följd av deras nyhet och att det inte skulle vara länge. Hur fel han hade! På frågan om Beatles senaste amerikanska turné hade mindre hype än den första, svarade han att responsen hittills varit bra, men erkände att inslaget av nyhet inte längre fanns där. ”Men ingen har någonsin sagt att glädjeskriken skulle fortsätta för evigt”, tillade han. Den leende Paul McCartney var charmig. Han sa att han och Jane Asher inte skulle gifta sig om de inte var säkra på att de ville. Han sa att om censuren blir ännu starkare måste bandet börja sjunga kyrkliga psalmer.”  

Jane Scott under en intervju med Paul McCartney, fotograferad av den ende fotografen – Ron Sweed – som fick vara med på den inofficiella presskonferensen.

 

 

John Lennon, Paul McCartney,, disc-jockeyn på radiostationen ’WIXY 1260’ Jack Armstrong, Ringo Starr och George Harrison.

 

Radiostationen ’WIXY 1260’ välkomnade The Beatles till Cleveland med ovanstående flygreklam.

Bakre raden: John Lennon, Paul McCartney, disc-jockeyerna Jack Armstrong och Johnny Canton och Ringo Starr. Främre raden: disc-jockeyerna Bill Clark och Jerry Brook samt George Harrison och disc-jockeyn Bob Engel. Samtliga disc-jockey representerade radiostationen ’WIXY 1260’ i Cleveland.


The Beatles livekonsert i ’Cleveland Municipal Stadium’ i Cleveland, Ohio

Cleveland Municipal Stadium i Cleveland, Ohio.

 

En biljett till kvällens enda konsert för $ 5.00.

 

En biljett för $ 5.50 till The Beatles enda konsert i Cleveland 1966.

 

Beatlesflaggor i Cleveland.

 

En biljett till konserten kl. 19.30 för $ 3.00.

 

 

En Beatlesvimpel som säger allt!

 

Förbanden, som var desamma under hela turnén bestod av The Remains, Bobby Hebb, The Cyrkle and The Ronettes. Ronnie Spector var inte med på den här turnén utan hade ersatts av sin kusin Elaine. Konserten fick tillfälligtvis avbrytas under det att The Beatles framförde sin fjärde låt – Day Tripper. Och det berodde på att 2 500 av fansen rusade in på basebollfältet. Denna konsert blev en av de vildaste föreställningar som hade ägt rum på denna arena.

Medlemmarna i gruppen ’The Ronettes’: Nedra Talley, Elaine Spector (Ronnie Spectors kusin) och Estelle Bennett.

 

 

Förbandet ’Cyrkle’ på scenen i Cleveland.

 

 

Efter det att gruppen Remains hade spelat, kom The Ronettes som hade Remains som kompband. Publiken var dock alldeles för exalterad i väntan på The Beatles att de faktiskt buade ut The Ronettes. Remains var också den som var kompband åt Bobby Hebb, som hade fått en hit med låten Sunny denna sommar.

Bobby Hebb med The Remains.

 

 

Fansen rusade fram som en hjord och tog sig igenom ett 1,2 meter högt säkerhetsstaket och invaderade basebollplanen. Den lokala polisen var helt överspelad antalsmässigt, så det gav upp och tvingades se hur fansen intog scenen och säkerhetsområdet framför scenen. Grabbarna i The Beatles rusade genast till sitt omklädningsrum bakom scenen. Bakom scenen fanns också en husvagnsliknande trailer till The Beatles förfogande.

En specialgjord husvagnstrailer stod till The Beatles förfogande bakom scenen.

 

 

När det var dags för The Beatles att komma ut, kom alla disc-jockeyna från radiostationen WIXY 1260 ut på scenen och presenterade sig och sin radiostation. Efter ett tag började de med det som alla hade längtat efter:

Säg ’B’ (vi skrek ’B’), säg ’Jag’ (vi lät DJ:arna göra det igen). Och så fortsatte det tills de ropade ut: ”The Beatles!” (högre) THE BEATLES!! (högre) The Beatles!!! ”Okej, här är de – Beatles!!!!!!”. Dörren till trailern som ställts upp speciellt för dem bakom scenen öppnades och de klev ut!

Paul McCartney, George Harrison och John Lennon. Längst bak, som vanligt, Ringo Starr vid sitt trumset.

 

Konserten avbröts under cirka en halvtimme under det att privata vakter tillsammans med en förstärkt polisstyrka återställde ordningen så att konserten kunde fortsätta.

 

Efter konsertens slut, fick Mal Evans rycka in och se till att inte fansen lyckades stjäla The Beatles instrument som souvenirer på scenen. Det blev en mer eller mindre kaotisk bilresa för The Beatles tillbaka till hotellet. Efter konserten stannade The Beatles kvar i Cleveland och flög vidare till Washington D.C. dagen efter.

Cleveland Stadium, också känd under namnet Lakefront Stadium och Cleveland Municipal Stadium, användes huvudsakligen för basebollspel och amerikansk fotboll. Byggnaden revs 1995 och på stället byggdes en nya arena – the Cleveland Browns Stadium.