The Beatles på väg till Philadelphia i Pennsylvania

En titt i Alf Bicknells dagbok säger denna dag: Vi bosatte oss bekvämt i en intercitybuss och flyttade till Philadelphia. Killarna tål allt ganska bra, även om jag tycker att de är lite trötta.

Paul McCartney och George Harrison med kompisarna Ringo Starr och John Lennon längst bak i Greyhoundbussen på sin väg till Philadelphia.

 

En spårvagn i staden Philadelphia.

 


En informell ’Taping Session’ i Philadelphia

Innan konserten gav The Beatles en informell så kallad ’Taping Session’, som bara spelades in på band. Nedanstående video innehåller dock ett flertal stillbilder från denna dag – den 16 augusti 1966 i Philadelphia. Denna gång höll man inte någon formell presskonferens, det mesta av presspartyt hade ägt rum året innan. Så vid årets träff vandrade journalisterna omkring från beatle till beatle. The Beatles hade gått med på att låta sex journalister vara med på detta informella möte. The Beatles ville inte ha en uppklädd presskonferens utan ett informellt möte med vissa journalister. John Lennon hade klätt sig i en satinskjorta och gula solglasögon, George Harrison bar en t-shirt, Paul McCartney bar en blommig sportskjorta och Ringo Starr bar sin skjorta med stora prickar på. Speltid: 7 minuter och 38 sekunder.

 

https://youtu.be/5maGyptLSwA


The Beatles livekonsert på ’John F Kennedy Stadium’ i Philadelphia

Anthony P. Russo berättar om biljettförsäljningen med mera:
Meddelandet om den kommande konserten dök upp i tidningen Sunday Philadelphia Inquirer. Tillkännagivandet sade att biljetter skulle börja säljas den 7 maj på Aquaram. Öppningsdagen för biljettförsäljningen var lördag. Jag gick upp klockan fem på morgonen och gick till Aquaram, som låg cirka tio kvarter från mitt hus. När jag kom till platsen var det redan en kö på 10-15 personer. Biljetterna började säljas klockan nio på morgonen. Jag köpte fyra biljetter för fem dollar och femtio cent, inklusive skatt. Fyra biljetter kostade mig $23! Otrolig! Biljettförsäljningen var i bästa fall dyster. Och det var inte i närheten av att sälja alla biljetter till konserten. En vän till mig sa att han inte skulle gå på deras konsert, för han skulle titta nästa år. Men jag brydde mig inte om vem och hur många som skulle komma på konserten. Det räcker att jag går. Den 16 augusti var vi alla på gränsen till ett nervöst sammanbrott. På konsertdagen samlades vi hemma hos mig och gick till stadion, som låg tio minuter bort. Konserten arrangerades av George Habib, ägare och impresario av den världsberömda Atlantic City Steel Pier. 

Denna tisdag var den femte turnédagen. The Beatles gav en konsert på John F. Kennedy Stadium på Broad Street och Patterson Avenue Philadelphia, Pennsylvania, USA. Arenan rymde cirka 60 000 åskådare, men The Beatles hade bara sålt cirka en tredjedel av dessa. Så det var cira 21 000 i publiken denna kväll.

Tickets for The Beatles at the JFK Stadium, Philadelphia, 16 August 1966

Biljettkavalkad för The Beatles konsert kl. 20.00 på ’John F. Kennedy Stadium’.

The Beatles hade spelat i Philadelphia tidigare, men då i Philadelphia’s Convention Hall den 2 september 1964.

George Harrison i omklädningsrummet och stämmer sin gitarr med hjälp av ett munspel.

 

Här hjälper George Harrison John Lennon med gitarren.

 

Här sitter Paul McCartney och repeterar inför kvällens konsert.

George Harrison:
Under de senaste två åren har våra prestationer försämrats till en sådan grad att 1966 års konserter såg bara hemska ut jämfört med till exempel de på The Cavern eller i Hamburg. Publiken kan inte höra någonting, och det kan inte vi heller. Det är därför det är hemskt. Vi brukade spela bäst när de flesta av våra fans var pojkar. Ju mer vår popularitet steg, desto fler tjejer kom för att se oss, och alla var så högljudda att ingen kunde höra oss.

Författaren Barry Miles berättar om konserten:
Konserten började före ett annalkande åskväder och ackompanjerades av nästan kontinuerliga blixtar.

Tidningen Philadelphia Inquirer,skrev den 16 augusti 1966:
På tisdagskvällen, när Beatles stod på scenen på Kennedy Stadium, blixtrade blixten och åskan rullade för att ackompanjera elgitarrerna. Det var inte särskilt många åskådare, bara tjugo tusen. Det var två konstigheter på den här konserten för alla som har varit på deras konserter tidigare. Först kunde de höras. Det kan ha varit en konsekvens av att ljudsystemet var väldigt, väldigt kraftfullt, men fansen ville kanske verkligen höra sina idoler. Och för det andra var det POJKAR i publiken – ungefär en femtedel av publiken.

John och Paul sprang upp på scenen. Ringo gick upp för trappan till sina trummor på baksidan. Den siste som kom ut på scenen var George. Var och en bar sitt instrument och Ringo bar sina trumstockar. De var klädda i gröna dubbelknäppta kostymer och senapsgula skjortor med nedslagna kragar. Alla har svarta stövlar.

Paul McCartney hälsar publiken med ett ”Hej Philly” Publiken vrålade. John och George vände sina gitarrer mot varandra. John tittade till höger om sig, log, nickade och vände sig mot folkmassan. Det var ett ringande intro med fyra takter till låten ”Rock And Roll Music” och världens största show började!

 

George Harrison har bytt till sin 12-strängade röda och guldfärgade Rickenbacker och drar igång ’If I Needed Someone’.

 

Att The Beatles och deras musik påverkar de amerikanska ungdomarna råder det ingen som helst tvekan om!

 

Paul McCartney och John Lennon sjunger duett i en av de elva låtarna som de spelade.

George Harrison ser ut att njuta av sitt eget gitarrspel.

 

Här ytterligare en publikbild där man kan se de mest varierande ansiktsuttryck.

 

 

Ringo Starr vid sitt trumset.

 

 

George Harrison och John Lennon sjunger i stämmor inför publiken på ’John F Kennedy Stadium’ i Philadelphia.

 

Kvällens konsert pågick under början av en elektrisk storm med nästan ständiga blixtrar. Men regnet föll inte förrän efter en stund efter det att The Beatles hade lämnat scenen. När konserten var över lämnade John och Ringo snabbt scenen. Efter att ha vinkat adjö försvann George. Paul blev lite försenad. Han nickade mot publiken, tog av sig basgitarren, hälsade adjö, viftade med handen och försvann bakom scenen. Därefter klättrade de in i skåpbilen, som stod parkerad med strålkastarna tända precis bakom scenen som åkte därifrån, åtföljda av poliseskort.

Att detta var en lite annorlunda konsert kan man förstå när fansen lugnt lämnade stadion efter konserten, utan att försöka storma staketet mellan läktarna och den tillfälliga scenen, som låg cirka 40 meter bort. Ett besök på sjukstugan visade hur ovanlig Beatles publik var vid just denna konsert. De flesta var nämligen pojkar i publiken och det vara bara två flickor som svimmade, enligt vad en sjuksköterska meddelade.

Färden till flygplatsen gjordes med den chartrade Greyhoundbussen, som förde dem till Philadelphia International Airport. De flög med ett chartrat Elektra-plan till nästa destination som denna gång var Toronto i Kanada.