The Beatles anländer till Toronto i Kanada

Här får Ringo Starr eskort efter att ha landat i Toronto

 

Här har beatlarna tagit plats i en bil som kom att föra dem till hotellet. Paul McCartney intervjuas helt kort medan Ringo Starr och John Lennon bidar sin tid.

 

Efter att snabbt ha gått igenom tullen i Toronto åkte sällskapet från flygplatsen till King Edward Sheraton Hotel, dit de anlände vid 3-tiden på morgonen denna onsdag.

 

The King Edward Sheraton Hotel i Toronto, Kanada.

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

The King Edward Sheraton Hotel i Toronto, Kanada.

 

Utanför hotellet möttes de av en stor folksamling. Hotellet hade förberett mat och dryck inför ankomsten och serverade dem i allrummet som gränsar till The Beatles fyra sovrum. Beatlarna och deras sällskap bodde på åttonde våningen.

En spårvagn i Toronto.

 

En pojke vid namn John Lennon fick komma in på hotellet och träffa sin namne – John Lennon!

 


The Beatles livekonserter i ’Maple Leaf Gardens’, Toronto, Kanada

Toronto Maple Leaf Gardens i hörnet av Church Street och Carlton Street nr 60.

Den sjätte turnédagen var en onsdag och detta var de enda konserterna som de gav i Kanada under den sista Nordamerikanska turnén. Det blev två konsert i det kända Maple Leaf Gardens i Toronto. The Beatles hade spelat på samma ställe två gånger tidigare, nämligen den 7 september 1964 och den 17 augusti 1965.

 

Fyra olika biljetter till The Beatles konserter i ’Maple Leaf Gardens den 17 augusti 1966, varav tre avser eftermiddagens konsert och en avser kvällens konsert.

 

 

På bilden mellan två poliser, en lugn och samlad sjuttonårig Jeri Marks: Jag hade biljetter till både eftermiddags- och kvällskonserten.

The Beatles besöker Maple Leaf Gardens i Toronto för två konserter.

 

Här börjar folk samlas för att komma in på en av konserterna i ’Maple Leaf Gardens’.

 

Den första konserten började kl. 16.00 och den sågs av 15 000 åskådare. Kvällens sena konsert började kl. 20.30 och då hade åskådarantalet höjts till 17 000.

The Beatles önskemål inför konserterna (raider): Fyra hi-fi-golvmikrofoner, förstklassig ljudtekniker, minst två toppbelysningsarmaturer. I logen bäddar, speglar, kylskåp, bärbar TV, rena handdukar, två förpackningar med läsk. Det som  också var med på denna lista var att The Beatles inte skulle uppträda inför en segregerad publik.

Här ’Super Beatle’ Vox-anläggning på 200 watt, som de och även andra stora artister använde sig av på scenen.

 

Paul McCartney med sin Höfnerbas på Maple Leaf Garden i Toronto.

 

Paul McCartney och John Lennon agerar på scenen. Lägg märke till Vox-högtalarna!

 

En del är lite gladare än andra – se flickan i mitten!

 

Enligt ambulanspersonalen fick 167 tonåringar första hjälpen (117 inne i byggnaden och 50 utanför). Femton personer fördes till sjukhus, mestadels på grund av hysteri. En polis fick en fotledsskada.

George Harrison framför en av sina solosånger – ’If I Needed Someone’ – medan Paul McCartney och John Lennon körar.

Nedan är en ljudvideo från konserterna i Maple Leaf Gardens i Toronto, Kanada. Speltid: 2 timmar 20 minuter och 28 sekunder. Se innehållsförteckningen under videon.

 

Den här bandupptagningen innehåller en låt med The Beatles – If I Needed Someone från eftermiddagskonserten. Resten är från kvällskonserten och innehåller samtliga förband plus The Beatles. The Beatles börjar cirka 1 timme och 21 minuter in på bandet och efter 1 timme och 50 minuter tonar Long Tall Sally ut, Det är inte något man lyssnar på för att höra hur The Beatles lät, utan mer hur det lät när The Beatles spelade tillsammans med dessa publikreaktioner.

(afternoon concert)
01. Introduction 

02. If I Needed Someone (evening concert) (
3:08)


03. Going To The Concert

The Remains
04. Introduction
05. Hang On Sloopy
06. Like A Rolling Stone
07. Why Do I Cry?
08. I’m A Man

Bobby Hebb
09. Introduction
10. Crazy Baby
11. For You
12. Good Good Lovin’
13. Mojo Workout
14. Sunny

The Cyrkle
15. Introduction
16. Red Rubber Ball Intro
17. Money
18. (unknown)
19. I Get Around
20. This Diamond Ring
21. Big Girls Don’t Cry
22. Turn Down Day
23. Hushabye
24. Red Rubber Ball
25. Stay

The Ronettes
26. Introduction
27. Shout
28. Be My Baby
29. Will You Love Me Tomorrow?
30. Land Of 1000 Dances
31. Walking In The Rain
32. What’d I Say

The Beatles
33. Introduction
34. Rock And Roll Music
35. She’s A Woman
36. If I Needed Someone
37. Day Tripper
38. Baby’s In Black
39. I Feel Fine
40. Yesterday
41. I Wanna Be Your Man
42. Nowhere Man
43. Paperback Writer
44. Long Tall Sally


45. Going Home From The Concert

Här lämnar tämligen glada beatlar arenan för att ta sig tillbaka till hotellet. George Harrison, Ringo Starr, John Lennon och en skymd Paul McCartney.

 

 

Ringo Starr var först in i den pansarbeklädda fångtransportbilen som körde grabbarna från arenan till hotellet.

 

 

Här är Paul McCartney på väg att ta sig in i fångtransportbilden för färd tillbaka till hotellet.

 

 

Judith Sims, redaktören för tidningen Tynset berättar:
Efter konserten återvände vi till hotellet, där Tony Barrow gav oss en improviserad fest (The Beatles deltog inte i det), där vi skulle träffa Cyrkle, en mycket bra grupp, och den första amerikanska musikgruppen, som kommer att ledas av Brian Epstein. Festen slutade först klockan fem på morgonen, då alla redan var så trötta att de inte kunde höja ett glas.  

Barry Tashian, ledaren för förbandet Remains minns:
Tillbaka på hotellet gick Ed, Vern och jag upp till Beatles rum. Vi tittade på tv ett tag med Ringo, John och några andra. Beatlesrummet såg ut som om det var julmorgon. Gåvor överallt, knutna med ljusa band med rosetter, paket, buntar av brev och telegram, stora dockor, brickor med mat, gummibollar, en skoter, mjuka leksaker och en Musse Pigg trehjuling. Helt fantastisk syn!

Ett Beatlesfan, Sharon M minns:
1966 var jag på en Beatles-konsert i Maple Leaf Gardens. Efter konserten gick jag till King Edward Hotel eftersom jag visste att Beatles bodde där. Jag släntrade i lobbyn en stund, tills en lång, blond man med glasögon kom fram till mig. Han frågade om jag ville träffa Beatles. Jag gick med på det och han tog mig upp på övervåningen. Vi passerade säkerhetsvakten och gick in i Beatles svit, som låg på sjunde eller åttonde våningen. Jag var upprymd och svimmade nästan när jag kom in i rummet där Ringo, John och George tittade på TV omgivna av några vänner. Alla var väldigt vänliga och naturliga. Det var som att träffa en grupp vänner. Ringo var roligast – han kom med roliga kommentarer på en film som visades på tv. Jag drack och pratade med mannen som tog mig upp på övervåningen. Han hette Mel och var väldigt snäll mot mig. Han ledde mig till ett av fönstren, och jag såg en folkmassa samlad på gatan nedanför. Vilket skådespel!

Barry Tashian igen:
Sedan gick alla till sina rum eller gick och la sig. George kom för att besöka sin släkting – en farbror som, det verkar, bodde i Kanada inte långt från oss. George bad oss ​​tillbringa lite tid med dem, så vi väntade tills hans farbror hade åkt hem. Sedan träffades vi i Georges lilla sovrum, rökte och umgicks i ungefär en timme. George tände rökelse från Italien i en liten röd ask. De kallades ”Carte d’Armenia”.  

George Harrisons rökelsepaket.

Vi spelade lite gitarr och lyssnade på Ravi Shankars sitarinspelningar på kassettbandspelaren. Jag hade aldrig sett en sådan bandspelare förut. Det var en ny uppfinning. Philips bandspelare med de minsta kassetter jag någonsin sett.

En av världens första kassettbandspelare Philips EL-3312, 1966. 

Sharon M igen:
George fick besök av en av sina släktingar. Jag tror hans moster och farbror. Farbror var glad, inte motig till att dricka, till skillnad från George, som inte drack alls. John verkade glad, men betedde sig ganska reserverat. Han måste ha varit lite trött på att röra på sig och hela tiden behöva förklara vad han menade i sitt uttalande om Jesus. Stackars John. Snart gick han och la sig, och efter en stund gick jag och Mel in i ett annat rum, där vi pratade till två på natten. Det var dags för sängen, så jag lämnade mitt rum och tog en taxi. Mina föräldrar var inte glada över min sena återkomst, eftersom jag fortfarande var tonåring. De trodde inte på mig att jag tillbringade hela kvällen med Beatles – precis som mina vänner i skolan.

Toronto by night.

 


The Beatles Presskonferens i ’Maple Leaf Gardens’

Mellan de båda konserterna höll The Beatles en presskonferens.

Ringo Starr och John Lennon med stora leende bakom Paul McCartney och George Harrison med lika stora leenden fotograferade innan presskonferensen började.

Paul McCartney och George Harrison närmast mikrofonerna med Ringo Starr och John Lennon ståendes bakom.

Här ser Ringo Starr ut att fundera väldigt mycket på hur han ska svara på en av frågorna från journalisterna.

Paul McCartney ler i mjugg under  presskonferensen.

 

Efter konserterna tillbringade The Beatles natten i Toronto innan de flög vidare dagen efter till staden Boston i Massachusetts.