The Beatles lämnar Boston och tar sig till Memphis

Här har Ringo Starr och George Harrison kommit till flygplatsen i Boston för vidare färd mot Memphis.

 

Närmast kameran George Harrison med John Lennon i bakgrunden. Till höger står Mal Evans

 

John Lennon intervjuas och fotograferas på sin väg till flygplanet. Även Paul McCartney intervjuas på sin väg till planet.

 

Under flygresan kan man förmoda att Paul McCartney ser fram emot konserterna i Memphis med en viss bävan, eftersom de inte är speciellt välkomna av de bibeltrogna i staden.

 

Här diskuterar John Lennon och George Harrison med varandra under flygresan från Boston till Memphis.

 

 

En lite smått oleende (!) Ringo Starr utanför en av utgångarna på planet från Boston till Memphis.

 

 

Memphis Airport.

 

The Beatles anlände till Memphis Airport vid 13-tiden och möttes av horder med skrikande fans. Deras plan körde iväg en bra bit bort från de väntande fansen som knappast fick se något av beatlarnas ankomst trots att de varit på plats i flera timmar.

 

 

John Lennon är först ut ur planet, följd av Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison. Överst på flygplanstrappan skymtar vi huvudet på Neil Aspinall och bredvid honom Brian Epstein.

 

En del journalister och fotografer kunde komma i närheten av The Beatles. På bilden ovan skriver Paul McCartney en del autografer samtidigt som han intervjuas i bussen från flygplanet.

 

 

Nedanstående journalfilm från The Beatles ankomst till Memphis Airport innehåller också bilder från konsertarenan före konserten samt vissa protester mot att de kom till Memphis. Speltid: 2 minuter 53 sekunder.

 

 

Närmast till vänster sitter Brian Epstein. På samma säte sitter George Harrison och pratar med Paul McCartney. Till höger närmast kameran sitter Ringo Starr med en cigarett. John Lennon sitter på nästa säte.

 

Ett vykort från Memphis, Tennessee.


The Beatles presskonferens i Memphis.

Som var ganska vanligt, höll The Beatles en presskonferens mellan sina båda konserter utan att lämna arenan.  Så även i Memphis.

Presskort för Gregg Todd den 19 augusti 1966 kl. 19.00.

 

Paul McCartney och John Lennon bakom George Harrison och Ringo Starr på presskonferensen i Memphis.

 

Efter att ha gått ut med så mycket negativ kritik mot The Beatles och att de inte var välkomna till Memphis, var det ändå rätt många som ville vara med på The Beatles presskonferens. Foto: Harry Benson.

 

Vid bordet Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr och John Lennon. Ståendes till höger är presschefen Tony Barrow. Sittande längst till vänster i bild är chauffören Alf Bicknell.

 

John Lennon till Ringo Starr:  Listen, Do You Want To Know A Secret? Från vänster en del av Paul McCartney och en hel George Harrison.

 

 

En nöjd Paul McCartney, en pekande George Harrison, en mikrofonhållande Ringo Starr och en uppmärksam John Lennon. Bakom John står presschefen Tony Barrow.

 

 

Nedan en video med tyvärr inte alltför bra ljud, men ändå några snuttar från presskonferensen i Memphis på arenan. Stillbilder. Speltid: 5 minuter.

 

 

 

Ringo Starr, John Lennon, Bobby Hebb – en av artisterna som var förband på konserterna – Paul McCartney och George Harrison.

 


The Beatles livekonserter i ’Mid-South Coliseum’ i Memphis, Tennessee

Mid-South Coliseum i Memphis som öppnade 1964 och stänges ner 2006.

Informationstavla om vad som är på gång på ’Mid-South Coliseum’ i Memphis. The Beatles ger två konserter denna dag – en kl. 16.00 och en kl. 20.30.

 

 

Kontrakt med The Beatles för två konserter i Memphis den 19 augusti 1966.

 

Denna fredag var det dags för The Beatles att ge två konserter på Mid-South Coliseum, South Fairgrounds på Early Maxwell Boulevard i Memphis, Tennessee. Som vanligt började den första konserten kl. 16.00 och kvällskonserten kl. 20.30. Eftermiddagens konsert drog 10 000 åskådare och den sena konserten drog 12 500 åskådare. Arenan rymde totalt 13 300 åskådare. Så det var inte riktigt fullsatt på någon av konserterna.

Tilläggas kan att konserten kl. 16.00 försenades med en timme på grund av ett bombhot. Polisen var tvungen att kolla under scenen och runt Coliseum innan de öppnade hallen.

En biljett till konserten kl. 16.00 på ’Mid-South Coliseum’ i Memphis för $ 5.50.
En biljett till kvällens sena konsert kl. 20.30 för $ 5.50.
Ringo Starr, glad och välbevakad på väg till scenen. Foto: Kohe Hasebe.
Paul McCartney och John Lennon. lika välbevakade de, på väg till scenen i Memphis 1966
Även en välbevakad George Harrison är på väg till scenen samtidigt som han stämmer sin gitarr.

The Beatles at Mid-South Coliseum, Memphis, 19 August 1966

Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison och John Lennon på scenen i inomhusarenan ’Mid-South Coliseum’ i Memphis.

 

Här några som tycker att The Beatles skall åka hem och som gärna vill hålla USA fritt från kommunister.

 

Som vanligt när The Beatles mötte pressen under denna Nordamerikaturné tog man ständigt upp John Lennons uttalade om att The Beatles är populärare än Jesus. Denna anti-Beatleskänsla var extra stor i den del av Amerika som man kallar för bibelbältet. En lokal präst, Reverend Jimmy Stroad anordnade en protest utanför Coliseum. Sex personer från Ku Klux Klan demonstrerade i sina speciella dräkter.

En leende Ku Klux Klan-medlem intervjuas utanför arenan där The Beatles gav två konserter denna dag.

 

Memphis stadstjänstemän meddelade att Beatles inte var välkomna till Memphis. The City of Memphis ville inte att bandet skulle spela en enda konsert. Det var åtminstone den officiella ståndpunkten, uttryckt i en enhällig resolution av borgmästaren och kommissionärsstyrelsen den 10 augusti 1966, som ett officiellt ogillande och låt Beatles veta att deras närvaro i staden Memphis är oönskad. Memphis City Council stöttade sina pastorer. Ett officiellt dokument från kommunen löd: Memphis vägrar att acceptera Beatles.

 

George Harrison sjunger ’If I Needed Someone’ med körsång av Paul McCartney och John Lennon. Det var under denna låt som en smällare briserade!

 

Under gruppens sena konsert hände något som kom att kallas för Cherry Bomb-incidenten. En s.k. körsbärsbombsmällare kastades upp på scenen. Beatlarna tittade alla på varandra för att se vem som hade blivit skjuten.

Konserten hade spelats in av två tonårsflickor och inspelningen avslöjade att explosionen ägde rum under det att The Beatles framförde If I Needed Someone och The Beatles försökte då avsluta låten så snabbt som möjligt.

 

Efter sista föreställningen fanns det ett flertal bilar som var till för att lura fansen. Trots detta blev The Beatles Greyhoundbuss omringad av fans  De skjutsades direkt till Memphis Metropolitan Airport, varifrån de flög till Cincinnati i Ohio för nästa konsert. De anlände till Cincinnati omkring klockan halv två på lördagsmorgonen.