TV-program i UK om The Beatles Nordamerikaturné 1966

IBA:s nyhetsprogram ITN Reports ägnar 30 minuter åt The Beatles turné i Nordamerika. Nedan kan ni ta del av programmet som varade 23 minuter och 57 sekunder.

https://youtu.be/4lGVGdhHSxc


The Beatles lämnar Los Angeles och anländer till Seattle, Washington

The Beatles flög från Los Angeles kl. 10.00 till  Sea-Tac Airport i Seattle, där de landade kl. 13.40. Vädret var blött och kallt, och det lär bara ha varit 33 fans på plats och som stod inom cirka 400 meter från planet som hade landat.

Flygplatsen i Seattle ’Sea-Tac Airport’, där The Beatles landade denna torsdag i augusti 1966.

 

Från flygplatsen klev de in i en svart limousine, som eskorterades av tre bilar från King County Sheriff  och sex polismotorcyklar till hotellet Edgewater Inn.

I baksätet ser vi tydligt George Harrison och John Lennon och Paul McCartney i sätet framför.

 

Beatles are here – en souvenir från tidningen ’Seattle Post-Intelligencer från den 25 augusti 1966.

 

 

THE EDGEWATER HOTEL - Seattle, WA: The Beatles Suite | Seattle hotels, Edgewater hotel, The beatles

’Edgewater Inn’ i Seattle, där The Beatles tog in under sitt besök i staden.

 

 

Beatles Suite At Seattle's Iconic Waterfront Hotel Still A Huge Hit

Så här ser The Beatles hotellrumssvit ut idag  på ’Edgewater Inn’, med tydliga Beatlesreferenser.

 

 


The Beatles håller en presskonferens mellan konserterna på ’Coliseum’ i Seattle

 

Tummen upp tycks samtliga beatlar utom George Harrison presentera.
Från vänster Ringo Starr, John Lennon, George Harrison och Paul McCartney.

 

Ringo Starr, John Lennon, George Harrison och Paul McCartney under presskonferensen.

En glad och förnöjd Ringo Starr under presskonferensen i Seattle.

Paul McCartney lyssnar uppmärksamt på pressens frågor.

 

På den här presskonferensen, frågades Paul McCartney ut flera gånger om ryktet som sa att han skulle gifta sig med Jane Asher dagen efter!

Tony Barrow berättar:
In Seattle, Paul was questioned by journalists over a rumour that he was about to get married. Gossip had spread through the city suggesting that Jane was due to fly in to join Paul. The word was that a wedding cake had been ordered and a bridal suite reserved at a local hotel. A reporter said: ‘Mr. McCartney, would you please confirm or deny reports that you plan to marry Jane Asher here in Seattle this evening.’ Playing along at first, Paul grinned broadly and said: ‘It’s tonight, yeah!’ Then he added more seriously: ‘No, she’s not coming in tonight, as far as I know. I do hope it’s not true. I’m going back to Los Angeles tonight so if Jane flies in I’m not even going to see her, let alone marry her!’

Washingtons statsråd Lud Kramer utnämnde The Beatles till hedersmedborgare i staten Washington. Efter presskonferensen delades hedersmedborgarcertifikat ut till bandmedlemmarna av ett Beatlesfan – Mary Ellen Shogren. Ringo Starr, John Lennon, Mary Ellen Shogren, George Harrison och Paul McCartney med sina medborgarskapsbevis.

 

 

 

Nedan endast ljud från konferensen Speltid: 8 minuter och 17 sekunder.

 


The Beatles livekonserter i ’Coliseum’ i Seattle

Den här torsdagen gav The Beatles två konserter i Coliseum i Seattle i delstaten Washington. Den första konserten ägde rum kl. 15.00 och den andra kl. 20.00. Förbanden var som vanligt The Remains, Bobby Hebb, The Cyrkle och The Ronettes. Till den första konserten kl. 15.00 såldes endast 8 000 biljetter av 15 000. Kvällskonserten var emellertid helt utsåld.
En biljett till eftermiddagens konsert kl. 15.00.
En biljett till den sena föreställningen kl. 20.00 på Coliseum i Seattle.
Här samlas Beatlesfansen utanför ’Coliseum’ för att ta del av eftermiddagskonserten kl. 15.00.
Här delas det ut tidningen som bekräftar att ’Beatles Are Here’, d.v.s. i Seattle 1966.
Ringo Starr vid sitt trumset och Paul McCartney och John Lennon sjunger ut vid sin gemensamma mikrofon på ’Coliseum’.

Paul McCartney under den sena föreställningen i ’Coliseum’ i Seattle.

 

George Harrison sjunger sin egenkomponerade ’If I Needed Someone’ under kvällskonserten i Seattle.

 

Enligt diverse uppgifter från bland andra sponsorn för The Beatles besök i Seattle, Zolly M. Volchok, blev bruttointäkterna för de två konserterna $ 118 071, de största i Seattles underhållningshistoria. The Beatles själva tjänade $73 717 för två föreställningar, den största endagsinkomsten i Seattles underhållningshistoria.

The Beatles hade spelat på Coliseum en gång tidigare, och det var den 21 augusti 1964, under gruppens första riktiga turné i USA.

 

 

Efter det att The Beatles hade satt sig i den svarta limousinen, eskorterades de av både polisen och sheriffen, till flygplatsen. Innan flyget skulle gå svarade The Beatles på frågor från några reportrar och ställde upp för många fotografer. Sedan begav de sig uppför flygplanstrappan. I sista sekund vände sig Paul McCartney till reportrarna och skrek: Stopp! Efter att ha fångat deras uppmärksamhet filmade McCartney dem med sin lilla filmkamera. ”Tack killar”, flinade han och försvann in i flygplanets kabin.

Flyget från Seattle tillbaka till Los Angeles försenades med fem timmar eftersom det upptäcktes att däcket på ett av planets hjul var mycket slitet och hjulet måste bytas ut.

Barry Tashian, ledaren för gruppen The Ramains minns:
Vi satte oss på ett plan för att flyga till Los Angeles. Charterflyg i ett gammalt plan. Vi väntade på utrustningen. Natten föll, och George och jag gick återigen ut till vårt nattliga möte med ”runway smokers’ club”. Planet var riktigt gammalt. Det såg illa ut på utsidan och lät ännu värre. Ett av problemen var att de hällde ut bensin på startbanan. Till min förvåning vände piloten faktiskt planet, återvände till hangaren och Smart, med Estelle från Ronetts, och deras chef Joey, lämnade planet. 

Sen när vi äntligen taxade till startbanan blev situationen helt klart inte bättre, för när jag tittade ut genom fönstret såg jag brandbilar följa efter oss längs banan med blinkande blåljus. Efter att vi lyfte satt Tom Dawes, George Harrison och jag längst bak på planet. Det var sent, ljuset var nedtonat och nästan alla slumrade eller sov. Planet skulle ha kommit iväg kl. 23.00, men det blev som sagt försenat.