The Beatles flyger från Los Angeles till San Francisco

Det blev en limousinresa till flygplatsen för att ta ett jetflyg till San Francisco. Det innebar en kort flygresa. Flera hade börjat inse att ’det’ går mot sitt slut. Säkert en känsla av sorg infann sig nog hos flera av sällskapets medlemmar.

Paul McCartney ivrigt fotograferande tillsammans med John Lennon på flygplatsen i Los Angeles för inför flygningen till San Francisco.

Paul McCartney på väg uppför flygplanstrappan in i flygplanet som tar The Beatles till San Francisco.

 

The Beatles flyg anländer till San Francisco kl. 17.45. Så här tyckte journalisten William Chapin, på tidningen San Francisco Chronicle, om gruppens ankomst:
Deras ankomst till flygplatsen ombord på ett charterplan från Los Angeles var enkel och till och med tråkig. Byggnaderna på flygplatsterminalen i San Francisco genomsöktes målmedvetet hela dagen av små grupper av tonåringar, som förgäves försökte ta reda på när och var deras idoler skulle komma. De förblev i mörkret när planet vid 17:25-tiden landade och stannade vid den gamla Pan American-terminalen vid den nordöstra änden av banan, mer än en mil från huvudterminalen, utom synhåll och utom räckhåll. Där möttes de bara av surmulna poliser som stod i en avspärrning, och ett femtiotal reportrar.

En kort video på 30 sekunder, där fansen intervjuas när de väntar på att få se The Beatles anlända till San Francisco Airport. De fick tyvärr inte se mycket av The Beatles.

 

Paul McCartney, Ringo starr, John Lennon och George Harrison på väg ner för flygplanstrappan i San Francisco.

 

Fyra leende beatlar, varav tre med solglasögon, tycks njuta av mottagandet på flygplatsen i San Francisco. Längst upp till vänster står Neil Aspinall.

Neil Aspinall, George Harrison, John Lennon, Ringo Starr och Paul McCartney anländer till San Francisco för den sista livekonserten inför betalande publik.

 

Från flygplanet in i en väntande buss för vidare färd till arenan ’Candlestick Parks’.  Några fans, som lyckades ta sig till bussen, försökte prata med Beatles genom fönstren.

En cable car  på väg uppför de branta kullar i San Francisco.


The Beatles sista livekonsert: ’Candlestick Park’ i San Francisco, Kalifornien

Candlestick Park i San Francisco.

 

En biljett till de nedre platserna på arenan.

 

Denna  måndag inträffade det som The Beatles själva var tämligen säkra på skulle ske, medan det inte var lika självklart för alla deras fans. Det som skedde och som blev en väldigt stor nyhet, inte minst i efterhand, var att detta var den sista livekonserten med The Beatles inför en betalande publik. Som bekant blev det en oannonserad livekonsert den 30 januari 1969 på taket till Apples kontor på Savile Row nr 3 i centrum av London, England.
En affisch som förkunnar att The Beatles med förband ger en konsert kl. 20.00 på ’Candlestick Park’.
På sin väg till arenan bad Paul McCartney kommunikationschefen Tony Barrow att spela in konserten på en ljudkassett med en handburen bandspelare. Kassettbandet var på 30 minuter på vardera sidan, ett 60-minuterband med andra ord. Men under inspelningen vände aldrig Tony på kassettbandet så inspelningen slutade abrupt under bandets sista låt – Long Tall Sally.
Tony Barrow minns:
There was a sort of end of term spirit thing going on, and there was also this kind of feeling amongst all of us around The Beatles, that this might just be the last concert that they will ever do. I remember Paul, casually, at the very last minute, saying, ‘Have you got your cassette recorder with you?’ and I said, ‘Yes, of course.’ Paul then said, ‘Tape it will you? Tape the show,’ which I did, literally just holding the microphone up in the middle of the field. As a personal souvenir of the occasion, it was a very nice thing to have and the only difference was that it wasn’t a spectacular occasion. It was nothing like Shea Stadium, there was nothing special about it at all, except that The Beatles did put in extra ad-libs and link material which they hadn’t put in before on any other occasion.
Biljett till de högre belägna platserna på arenan.
Ringo Starr minns:
There was a big talk at Candlestick Park that this had got to end. At that San Francisco gig it seemed that this could possibly be the last time, but I never felt 100 % certain till we got back to London. John wanted to give up more than the others. He said he’d had enough.

Candlestick Park rymde 42 500 platser, men man hade bara sålt 25 000 biljetter, vilket innebar att det var stora sektioner på arenan som var rätt tomma. Biljettpriserna varierade mellan $ 4.50 och $ 6.50. The Beatles gage  låg på omkring $ 90 000. Gruppen tog 65% av bruttointäkterna, staden San Francisco lade beslag på 15 % av biljettintäkterna samt 50 fribiljetter till konserten. Promotorn för denna konsert var Tempo Productions, Detta med fördelningen mellan olika intressenter samt de låga biljettintäkterna gjorde att Tempo Productions gick med förlust.

Paul McCartney intar middagen i gruppens loge i arenan.

 

Efter middagen hade den en avskedsintervju i omklädningsrummet. Där fanns flera fotografer och journalister på plats som frågade om än det ena, än det andra. Men det verkar ha varit en väldigt informell avskedsintervju.

Den stående fotografen är Jim Marschall, som också fotograferade The Beatles året innan., Ringo Starr tittar upp mot fotografen som har tagit den här bilden. Djupt fösjunken i sitt ritande ser vi frisyren på George Harrison. Paul McCartney tittar upp och med ryggen mot kameran känner vi igen John Lennon.

Ringo Starr till vänster i profil. George Harrison, Paul McCartney och folksångerskan Joan Baez.

 

John Lennon och Ralph Gleason. Foto: Jim Marshall.

Ralph Joseph Gleason (1917 – 1975) var en amerikansk musikkritiker och krönikör. Han bidrog i många år till San Francisco Chronicle, var en av grundarna av tidningen Rolling Stone och en av grundarna av Monterey Jazz Festival. Han var en banbrytande jazz- och rockkritiker som hjälpte San Francisco Chronicle att övergå till rocktiden.

John Lennon tillsammans med en skotsk redaktör för tidningen ’Teen Life’. Bess Coleman. Johns namnskylt ’Moses’ hade han lånat från en säkerhetsvakt i Los Angeles.

The Beatles - Candlestick Park - August 29, 1966 (Poster) - Amoeba Music

Candlestick Park var hemmaplan för stadens basebollag – the San Francisco Giants. Scenen hade placerats precis bakom den andra basen på planen och var cirka 1,5 meter hög omgärdad av en 1,8 meter högt stängsel.

Konferencier under konserten var Emperor Gene Nelson på radiostationen KYA 1260 AM.

The Beatles concert at Candlestick Park in San Francisco on Aug 29, 1966

Förbanden var som vanligt i den ordning som de uppträdde: The Remains, Bobby Hebb, The Cyrkle och The Ronettes. Konserten började kl. 20.00.

Gene Nelson minns:
I was the MC [Master of Ceremonies], and, as any Giants fans will know, Candlestick Park in August, at night, was cold, foggy and windy. The funniest thing this night was one of the warm-up acts, Bobby Hebb. He stood up on the stage at Candlestick Park, with the fog, and the wind blowing, and he was singing ‘Sunny’! It was tough anyway to work a ballpark as an MC, especially as The Beatles were taking their time to get out. I was trying to entertain a crowd that was shouting, ‘Beatles, Beatles, Beatles.

The dressing room was chaos. There were loads of people there. The press tried to get passes for their kids and the singer Joan Baez was in there. Any local celebrity, who was in town, was in the dressing room. They were having a party in there. They were having a perfectly wonderful time, while I was freezing my buns off on second base!

Här ser vi John Lennon tillsammans med Ringo Starr. Bakom John följer George Harrison och bakom Ringo är Paul McCartney på väg till scenen på planen under poliseskort.

Här går Ringo Starr främst, följd av John Lennon. Till höger går George Harrison och bakom George skymtar vi Paul McCartney. Alla är på väg till den uppbyggda scenen.

Strålande tider. Från vänster John Lennon, George Harrison och Paul McCartney på väg över planen till scenen. Ringo Starr har redan lämnat bilden och leder fortfarande racet.

Här ser vi att både John Lennon och Paul McCartney hade med sig varsin kamera på väg till scenen. Mellan John och Paul går George Harrison.

Det är inte bara Jesus som fungerar som räddare i nöden. Här klargörs det att även Lennon Saves!

Här har delar av publiken gjort en väldigt stor banderoll med texten ’WE LUV JOHN GEORGE PAUL + RINGO!!!!’.

Joan Baez och Mal Evans i ett kärt famntag på planen inför The Beatles sista konsert.

The Beatles kom in på scenen kl. 21.27 och framträdde med de vanliga elva låtarna: Rock And Roll Music, She’s A Woman, If I Needed Someone, Day Tripper, Baby’s In Black, I Feel Fine, Yesterday, I Wanna Be Your Man, Nowhere Man, Paperback Writer och Long Tall Sally.

När de började koppla in sina instrument på scenen orsakade varje ackord de spelade ett ännu större vrål.

Här är en glad och spelsugen Paul McCartney infångad bakom staketet runt scenen. Foto: Koch Hasebe.

 

Här står John Lennon beredd att börja spela på ’Candlestick Park’.

 

Paul McCartney och George Harrison sjunger sina stämmor, Ringo håller tempot och takten och John Lennon sjunger sin solostämma.

Klart uppspelta och spjuveraktiga herrar i form av Paul McCartney och George Harrison.

Ringo Starr med vinden i sitt hår tillsammans med Paul McCartney.

Paul McCartney framför en av de elva låtarna under konserten.

Ringo Starr sjunger sitt solonummer ’I Wanna Be Your Man’ för sista gången under en livekonsert.

 

Entusiastiska Beatlesfan som skriker ut sin glädje under konserten.

En tämligen glad speleman vid sitt trumset – Ringo Starr.

 

George Harrison sjunger sin egen låt ’If I Needed Someone’. Paul McCartney till vänster och John Lennon till höger.

 

Paul McCartney och John Lennon sjunger med glädje. Foto: Jim Marshall.

 

John Lennon i närbild på ’Candlestick Park’.

 

George Harrison i närbild med en speciell blick.

Och så här såg det ut på scenen lite från ovan. Förmodligen är det ’Long Tall Sally’ som framförs av Paul McCartney vid sångmikrofonen. Bakom Paul spelar George Harrison och närmast kameran John Lennon. Ringo Starr sitter tryggt på ett och samma ställe – vid sitt trumset.

Här tar John Lennon en selfie enbart på sig själv när han står på scenen mellan två låtar.

Här är ännu en bild från hur set såg ut från ovan. Längst till höger ser vi den bepansrade flyktbilen ’Loomis Armoured Car Service’ från ’Loomis’ vaktbolag redo att ta grabbarna från arenan. Foto: Bill Young.

Ringo Starr är först ner från scenen efter konsertens slut.

 

 

 

John Lennon och därefter George Harrison lämnar scenen på ’Candlestick Park’.

The Beatles har lämnat scenen och rusat direkt till den bepansrade bilen för att tas från arenan och alla fansen.

William Chapin  på tidningen San Francisco Chronicle skrev i tidningen dagen efter:
Publiken, medan de skrek, var samtidigt påtagligt disciplinerade. Under hela tiden som Beatles stod på scen gjorde upprörda fans bara tre försök att komma till dem.

Klockan 21.40 klättrade en grupp på fem pojkar över räcket på de nästan tomma läktarna på mittfältet och sprang till baksidan av scenen. Flera privata poliser avhyste dem snabbt.
Klockan 21:47 provade en annan grupp av ungefär samma storlek samma taktik på samma rutt med samma resultat.
Och strax efter 22:00, när Beatles lämnade scenen, rusade en lång, rufsig pojke ut på planen nära tredje basen och gjorde en snabb löpning med fyra vakter innan han greps.

Gruppen var tämligen inställda på att det skulle bli deras absolut sista livekonsert. Som ett tecken på det betydelsefulla med denna konsert, hade John Lennon och Paul McCartney tagit med sig var sin kamera på scenen, där de tog bilder av publiken och de övriga medlemmarna i bandet och sig själva på en armlängds avstånd. Selfie-time!

George Harrison berättar:
Before one of the last numbers, we actually set up this camera, I think it had a fisheye, a wide-angle lens. We set it up on the amplifier and Ringo came off the drums, and we stood with our backs to the audience and posed for a photograph, because we knew that was the last show. 

Efter konserten gav Tony Barrow det inspelade kassettbandet till Paul McCartney. Tony gjorde också en kopia av bandet, vilket han behöll i en låst låda på sit kontor. Inspelningen har sedan dess cirkulerat på ett antal bootlegskivor. Hur det har gått till har man dock ingen aning om.

Tony Barrow berättar vidare:
At San Francisco airport, as our plane prepared to take off, Paul’s head came over the top of my seat from the row behind: ‘Did you get anything on tape?’ I passed the cassette recorder back to him: ‘I got the lot, except that the tape ran out in the middle of Long Tall Sally.’ He asked if I had left the machine running between numbers to get all the announcements and the boys’ ad lib remarks. I said: ‘It’s all there from the guitar feedback before the first number.’ Paul was clearly chuffed to have such a unique souvenir of what would prove to be an historic evening – the farewell stage show from the Fab Four.

Back in London I kept the concert cassette under lock and key in a drawer of my office desk, making a single copy for my personal collection and passing the original to Paul for him to keep. Years later my Candlestick Park recording re-appeared in public as a bootleg album. If you hear a bootleg version of the final concert that finishes during Long Tall Sally it must have come either from Paul’s copy or mine, but we never did identify the music thief!

The final show saw perhaps a slightly more energetic performance than usual from The Beatles, and was longer than their usual 20-25 minute duration. They barely paused between songs, although their on-stage patter was notably looser and less scripted than normal.

Although I didn’t fancy my chances of making a brilliant recording of the concert, one thing in my favour was the great distance between the stage and the stands at this particular venue. Because of this, I guessed I might be able to capture sound from the stage without picking up too much of the non-stop screams and shouts of the fans coming from the stands. The fact that it was an open-air gig also helped. In an enclosed auditorium it would have been impossible to pick up the sound of the music without picking up too much crowd noise.

When the last of the supporting acts came off stage I went out on the field ahead of the boys. When John, Paul, George and Ringo ran out across the grass a roar of approval went up from the stands and, as they did a quickie tune-up on stage, each chord they played caused a further roar.

One of the US deejays in our travelling party, who I had prevented from recording an earlier concert on the tour, saw me holding my mike up in the air and mimicked my words of warning back to me: ‘On Brian Epstein’s orders there must be no recording of the performances. Please turn off.’ With a finger to my lips, I indicated to him to shut up, I didn’t want extraneous voices on my ‘official’ concert recording.

Särskilt avslöjande var Paul McCartneys kommentarer innan de spelar Paperback Writer, där han ifrågasätter bandets framtid samt pratet innan Long Tall Sally där han tycks ha lagt in en förtäckt referens till det indragna skivkonvolutet på albumet Yesterday . . . And Today.

Paul McCartney:
Thank you very much everybody. Everybody, wonderful. Frisco, butchered. We’d like to say that, erm, it’s been wonderful being here, in this wonderful sea air. Sorry about the weather. And we’d like to ask you to join in and, er, clap, sing, talk, do anything. Anyway, the song is… good night.

Thank you! Thank you very much everybody, and hello, good evening. We’d like to carry on with a song, not surprisingly, by, er, written by George. And this song was on our ’Rubber Soul’ LP. And the song is called ’If I Needed, er, Someone!’

Thank you very much everybody. Thank you. And it’s, er, it’s a bit chilly. We’d like to do the next number now which is a special request, for all the wonderful backroom boys on this tour. And the song is ’I Anna Ber Your Man’, and to sing it, Ringo!

Thank you Ringo. Lovely working with you, Ringo. We’d like to do another song now from our BBC [sic] album. And this ones called “He’s a real Nowhere Man, sitting in his nowhere land”. Oh yeah!

Paul presenterar kvällens sista låt:
Thank you very much everybody. Everybody, wonderful. Frisco, butchered. We’d like to say that, erm, it’s been wonderful being here, in this wonderful sea air. Sorry about the weather. And we’d like to ask you to join in and, er, clap, sing, talk, do anything. Anyway, the song is… good night.
John Lennon:
Thank you everybody, thank you. We’d like to carry on now, er, carry on together, at will – one together and all for one – with another number that used to be a single record back in, er… long time ago. And this one’s about the naughty lady called ’Day Tripper’!
We’d like to carry on, I think. We’re not really sure yet. I’d like to carry on, certainly. Definitely. Well, shall we just watch this for a bit? Just watch it. The next song is called ‘Paperback Writer’.
George Harrison:
Thank you! Thank you. We’d like to carry on with something that’s very old indeed. And this one was recorded in about 1959, and it’s called ’ I Feel Fine’.
Like to carry on with a song from ’Yesterday… And Today’. And this was a single as well. And it features Paul singing a very nice song called ’Yesterday’.

Innan alla hade lämnat scenen, retades John Lennon lite genom att spela de första takterna på In My Life på sin gitarr, varefter han rusade efter de övriga för att återsamlat i omklädningsrummet.

The Beatles kördes snabbt till flygplatsen i en bepansrad bil. De flög från San Francisco till Los Angeles, där de landade kl. 00.50 på tisdagsmorgonen.

Paul McCartney på flyget från San Francisco till Los Angeles efter kvällens konsert på ’Candlestick Park’.

Under flygturen kunde man höra George Harrison utbrista: That’s it, then. I’m not a Beatle anymore.

En bra försmak på hur det såg ut och lät på kvällens konsert återges i denna lite kortare video – 12 minuter 48 sekunder – i färg! Allt ifrån när The Beatles tar sig till scenen och spelar några av alla de låtar de framförde samt bilder från när de lämnar scenen och åker iväg i den bepansrade bilen efter showen.

 

Men jag avslutar denna dags Beatlesartikel med en stillbildsvideo med ljud från The Beatles hela livekonsert på Candlestick Park. Speltid: 27 minuter och 42 sekunder.