John Lennon, Neil Aspinall, Brian Epstein och Paul McCartney kvar i Paris

Kvartetten tillsammans med Pauls flickvän Maggie tillbringar ytterligare tid tillsammans i Paris.

 


George Harrisons fortsatta äventyr i Indien

Ravi Shankar till vänster tillsammans med några lärjungar, varav den andra från höger är George Harrison. 

Joshua M. Green, författaren till boken Here Comes The Sun. berättar hur det gick till när George Harrison fick sina sitarlektioner av Ravi Shankar:
Ravi Shankar och hans assistent anlände till hotellet. De stängde fönstren ordentligt för att blockera gatuljudet. George fortsatte sina sitarlektioner, som han tvingades avbryta i England.  

Pattie Harrison: I Indien var Ravi Shankar vår guide i andliga, musikaliska och kulturella lektioner.

George Harrison:
Jag började lära mig att spela sitar. Ravi gav mig lektioner och han bad också en av hans elever att arbeta med mig.

Författaren Alan Clayson:
Iförd lös pyjamasliknande klädsel tog George bland 200 andra shishias lektioner av Shambu Das, en elev till Shankar. Genom periodisk övervakning av hans framsteg fann Ravi att han var ”en flitig och mycket ambitiös student, medveten om att sitar är en produkt av indisk kultur. Att lära sig spela det kan ta en livstid, men om han fortsätter att visa sådan flit i framtiden kommer han att uppnå mycket.  

Pattie: Tekniken att spela sitar är helt annorlunda än allt George visste tidigare. Han var tvungen att sitta med benen i kors på golvet i timmar, med ett instrument gjort med en kalebasskål vilande på hans vänstra fot. Hans ben krampade omedelbart.

George: Jag lärde mig att sitta och hålla sitaren ordentligt. Att sitta på golvet dödade mina höfter, så Ravi tog in en yogalärare för att visa mig yogans fysiska övningar.  

Pattie: Ravi organiserade yogaklasser på morgonen för att lära George hur man sitter och håller sitaren. Detta följdes av flera timmars lektioner och praktisk träning med honom och andra elever av rabbinen.  

Joshua M. Green: När hans rygg började värka av att sitta i en ovanlig position under en lång tid, bjöd Ravi in ​​en yogainstruktör som visade George några asanas och lärde honom hur man andas rätt. Att träna dessa enkla övningar varje dag hjälpte honom att träna sitar lugnt.

George: Jag började göra yogaövningar för att jag behövde lära mig att sitta och hålla sitaren ordentligt. Till en början orsakade verktyget mig otroliga besvär. Mina ben gör fruktansvärt ont – sitaren har en så obekväm form och en sådan storlek, så för att helt enkelt hålla den måste du träna speciellt. Du måste sitta i kors, höger fot till vänster, vänster på golvet, instrumentet vilar på höger häl, höger hand vilar på sitarkroppen, och den vänstra, som rör sig längs nacken, ska inte stödja det. Först höll jag instrumentet med vänster hand och försökte spela samtidigt. Men så fort du lär dig att sitta och balansera så tas spänningen i vänster hand bort. Du måste träna med slutna ögon och kunna nackens positioner utantill, för om du försöker sträcka på nacken och se vart fingrarna tar vägen, då böjer kroppen omedelbart och tappar hållningen. Den högra plockade handen, eller ”mizra”, är extremt viktig, precis som dess rörelse, den så kallade ”bol”. Att slå ner strängen kallas ”da”, och att plocka upp den kallas ”ra”. Upp- och nerrörelsen kallas ”diri diri”, så det finns hela övningar upp och ner på skalan: ”da ra diri diri da diri da ra da ra diri diri da ra da” och så vidare. Dessutom, i indisk musik, måste du dra åt strängarna med fingrarna på din vänstra hand och dra upp dem exakt till önskad tonhöjd. Spänningen på fingrarna är kolossal, i allmänhet fanns det något att göra. så det är hela övningar upp och ner på skalan: ”da ra diri diri da diri da ra da ra diri diri da ra da” och så vidare.