Inspelningen av de orkestrala överdubbningarna på ’A Day In The Life’

Den här fredagen kom att bli en av de mest betydelsefulla inspelningssessioner för The Beatles – de orkestrala överdubbningarna till låten A Day In The Life.

Den här gången samlades man i Studio One i EMI Studios, eftersom den var den största studion. På plats, förutom The Beatles själva, var producenten George Martin och ljudingenjören Geoff Emerick.

John Lennon hade föreslagit att man skulle använda sig av en symfoniorkester för att fylla ut de instrumentala delarna i låten, men han kunde inte presentera något riktigt förslag om med vad. Paul McCartney föreslog att man skulle be musikerna att börja spela på den lägsta tonen på det instrument de hade och därifrån ta sig upp till den högsta tonen som instrumentet kunde prestera.  George Martin var den som fick i uppgift att realisera Pauls visionära förslag.
Paul McCartney förklarar:
Varje musiker behövde uppmärksamhet, så vi var tvungna att gå runt och prata med alla. – Vad betyder allt detta, Paul? Vad är du exakt… – I din egen takt… – Vad menar du, som jag vill? – Men ja. Trumpetarna förstod idén ganska snabbt. – Du kan göra allt på en gång om du vill. Men du kan inte gå ner. Du måste sluta på toppnoten, eller hålla din toppnot. Det var intressant eftersom man lär känna orkesterns inre natur. Till exempel var strängarna grupperade fyra och fyra och kikade på varandra för att se vem som spelade vad. ”Om du är uppe, så är jag också!” De försökte resa sig tillsammans som en grupp. Blåsarna tvivlade inte alls. Trumpetare är kända för att vara killar som går på krogen för att de behöver blöta halsen – de behöver mycket spott. Så de hade inga problem. Jag har lagt upp det som ett recept. Jag sa till orkestern: ”Det finns tjugofyra takter. Vid nionde takten kommer orkestern in. Han kommer att börja med sin lägsta ton och sluta med sin högsta. I slutändan kommer han att gå igenom alla toner av sina instrument till det högsta. Men takten du följer kommer att vara ditt eget val. Du måste gå från din lägsta ton till din högsta. Du behöver faktiskt inte använda alla dina anteckningar, men du måste träffa dessa två (lägsta och högsta), det är den enda begränsningen. Dessa var de rätt avantgardistiska instruktionerna.
Man hade hyrt in 40 orkestermusiker till den här sessionen till en kostnad av £367 och 10 shillings. Följande musikanter var med vid detta tillfälle:
 • Violin: Erich Gruenberg, Granville Jones, Bill Monro, Jurgen Hess, Hans Geiger, D Bradley, Lionel Bentley, David McCallum, Donald Weekes, Henry Datyner, Sidney Sax, Ernest Scott
 • Viola: John Underwood, Gwynne Edwards, Bernard Davis, John Meek
 • Cello: Francisco Gabarro, Dennis Vigay, Alan Dalziel, Alex Nifosi
 • Double bass: Cyril MacArthur, Gordon Pearce
 • Harp: John Marston
 • Clarinet: Basil Tschaikov, Jack Brymer
 • Oboe: Roger Lord
 • Bassoon: N Fawcett, Alfred Waters
 • Flute: Clifford Seville, David Sanderman
 • French horn: Alan Civil, Neil Sanders
 • Trumpet: David Mason, Monty Montgomery, Harold Jackson
 • Trombone: Raymond Brown, Raymond Premru, T Moore
 • Tuba: Michael Barnes
 • Percussion: Tristan Fry

George Martin berättar hur han gick till väga:
What I did there was to write, at the beginning of the twenty-four bars, the lowest possible note for each of the instruments in the orchestra. At the end of the twenty-four bars, I wrote the highest note each instrument could reach that was near a chord of E major. Then I put a squiggly line right through the twenty-four bars, with reference points to tell them roughly what note they should have reached during each bar. The musicians also had instructions to slide as gracefully as possible between one note and the next. In the case of the stringed instruments, that was a matter of sliding their fingers up the strings. With keyed instruments, like clarinet and oboe, they obviously had to move their fingers from key to key as they went up, but they were asked to ‘lip’ the changes as much as possible too.

I marked the music ‘pianissimo’ at the beginning and ‘fortissimo’ at the end. Everyone was to start as quietly as possible, almost inaudibly, and end in a (metaphorically) lung-bursting tumult. And in addition to this extraordinary of musical gymnastics, I told them that they were to disobey the most fundamental rule of the orchestra. They were not to listen to their neighbors.

A well-schooled orchestra plays, ideally, like one man, following the leader. I emphasized that this was exactly what they must not do. I told them ‘I want everyone to be individual. It’s every man for himself. Don’t listen to the fellow next to you. If he’s a third away from you, and you think he’s going too fast, let him go. Just do your own slide up, your own way.’ Needless to say, they were amazed. They had certainly never been told that before.

Sessionen spelades in på ett separat band som gick parallellt med bandet med The Beatles tidigare inspelade instrument och sång. Detta innebar att EMI:s personal fick i uppgift att skapa en teknisk lösning som innebar att de två fyrspårsbandspelarna kunde användas synkroniserade tillsammans.

Den tekniske ingenjören Ken Townsend berättar:
George Martin came up to me that morning and said to me ‘Oh Ken, I’ve got a poser for you. I want to run two four-track tape machines together this evening. I know it’s never been done before, can you do it?’ So I went away and came up with a method whereby we fed a 50 cycle tone from the track of one machine then raised its voltage to drive the capstan motor of the second, thus running the two in sync. Like all these things, the ideas either work first time or not at all. This one worked first time. At the session we ran the Beatles’ rhythm track on one machine, put an orchestral track on the second machine, ran it back did it again, and again, and again until we had four orchestra recordings. The only problem arose sometime later when George and I were doing a mix with two different machines. One of them was sluggish in starting up and we couldn’t get the damn things into sync. George got quite annoyed with me actually.

Fördelen med att ha ett separat band för orkestern som rullade var att man kunde spela in fyra gånger. Sedan spelade man in en femte gång till spår fyra på det första bandet, vilket innebar att man fick fram ljudet av hela 200 sessionsmusiker. Paul McCartney var den som dirigerade det hela i EMI:s stora Studio One.

Paul McCartney leder den stora orkestern så gott det går.

George Martin:
We all felt a sense of occasion, since it was the largest orchestra we ever used on a Beatles recording. So I wasn’t all that surprised when Paul rang up and said, ‘Look, do you mind coming in evening dress?’
‘Why? What’s the idea?’
‘We thought we’d have fun. We’ve never had a big orchestra before, so we thought we’d have fun on the night. So will you come in evening dress? And I’d like all the orchestra to come in evening dress, too.’
‘Well, that may cost a bit extra, but we’ll do it,’ I said. ‘What are you going to wear?’
‘Oh, our usual freak-outs’ – by which he meant their gaudy hippie clothes, floral coats and all.

Stråksektionen jobbar på med att gå från den lägsta tonen till den högsta.

 

Vid slutet av ett av framträdandena – förmodligen det första av två – brast musikerna ut en spontan applåd.

Med i studion var också George Harrison med sin fru Pattie samt ett antal av beatlarnas vänner, såsom Mick Jagger, Marianne Faithfull, Keith Richards, Donovan, Michael Nesmith från gruppen The Monkees och Simon och Marijke från designföretaget The Fool.


Cynthia Lennon, Phyllis Nesmith (Mike Nesmiths fru), Mike Nesmith, Ringo Starr. I bakgrunden ses Françoise Hardy.

 

Hela studion var dekorerad med ballonger och diverse andra saker som fladdrade runt i studion. Några blåste regnbågsfärgade såpbubblor. De tre medlemmarna i The Rolling StonesBrian Jones, Keith Richards och Mick Jagger – ackompanjerade av Marianne Faithfull, bar psykedeliska King’s Road-dräkter, med flödande halsdukar, skrynkliga manchester- och satinbyxor och färgglada skor. Fyra holländska designers, kända som ’Simps’-gruppen, kom klädda som tarotfigurer, iklädda tamburiner och klockor, medan Abbey Roads enorma luftkonditioneringsenheter fick jobba för högtryck för att klara den kryddiga lukten av rökelsestavar och marijuana.

Paul McCartney dirigerar nästan som i trans. 

George Martin:
After one of the rehearsals I went into the control room to consult Geoff Emerick. When I went back into the studio the sight was unbelievable. The orchestra leader, David McCallum, who used to be the leader of the Royal Philharmonic, was sitting there in a bright red false nose. He looked up at me through paper glasses. Eric Gruenberg, now a soloist and once leader of the BBC Symphony Orchestra, was playing happily away, his left hand perfectly normal on the strings of his violin, but his bow held in a giant gorilla’s paw. Every member of the orchestra had a funny hat on above the evening dress, and the total effect was completely weird.

De som var närvarande i studion under den här sessionen visste att de var med om ett mycket speciellt tillfälle. Bland de som var där var också ett antal EMI:s studioanställda personer. En del var bara där som åskådare.

Tony Clark, en av studioteknikerna:
I was speechless, the tempo changes – everything in that song – was just so dramatic and complete. I felt so privileged to be there… I walked out of the Abbey Road that night thinking ‘What am I going to do now?’ It really did affect me.

Hela inspelningssessionen filmades. The Beatles hade för avsikt att göra en tv-special om hur arbetet gick till med att spela in albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band med denna inspelningssession som start på filmen. Idén skippades dessvärre . Men denna kväll, filmades det ändå, fast utan ljud. Filmteamet leddes av Tony Bramwell från NEMS.

Tony Bramwell berättar hur det gick till:
Before we filmed we handed out loaded 16mm cameras to invited guests including, among others, Mick and Marianne, and Mike Nesmith of The Monkees. They were shown what to press and told to film whatever they wanted. The BBC then banned the subsequent video. Not because of the content of the footage, but because the song itself had drug references.

Dagens session varade i fem timmar, från kl. 20.00 till kl. 01.00 den följande lördagsmorgonen. När väl sessionen var över gick musikerna hem. The Beatles funderade på hur de skulle avsluta låten. Orkesterns klimax  kändes en smula abrupt, så The Beatles och deras gäster i studion samlades och sjöng hummande på en ton som varade i åtta takter.

Denna hummande inspelning fick tagningsnumren 8 – 11. De första tre tagningarna sprack eftersom det var flera av de medverkande som inte kunde hålla sig för skratt. Men den fjärde och sista tagningen blev komplett. Ytterligare tre överdubbade tagningar av hummandet lades till. Detta fick bli slutet på A Day In The Life fram till att man kom på det fantastiska slutackordet på flera pianon, vilket spelades in den 22 februari 1967.