Singeln ’Penny Lane/Strawberry Fields Forever’ släpps i USA

Den här måndagen släpptes singeln Penny Lane/Strawberry Fields Forever i USA, fyra dagar innan den släpptes i UK.
Singeln släpptes på Capitol 5810. Den var etta på Billboard Hot 100 under en vecka från och med den 18 mars 1967.

George Martin har senare uttryckt att han ångrade att han inte hade med singellåtarna på The Beatles album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

George Martin:
Brian, really. Brian was desperate to recover popularity, and so we wanted to make sure that we had a marvellous seller. He came to me and said, ‘I must have a really great single. What have you got?’ I said, ‘Well, I’ve got three tracks – and two of them are the best tracks they’ve ever made. We could put the two together and make a smashing single.’ We did, and it was a smashing single – but it was also a dreadful mistake. We would have sold far more and got higher up in the charts if we had issued one of those with, sayWhen I’m Sixty-Four’ on the back.

Skivetiketterna på den amerikanska singeln ’Penny Lane/Strawberry Fields Forever’.

 

Bandets pressagent Tony Barrow berättar hur han saluförde singeln i USA:
När jag marknadsförde den här singeln betonade jag kopplingen till det verkliga Liverpool, med en karta över staden som fokuspunkt i ett provisoriskt konstverk med titlarna på dessa låtar listade som riktiga platser. Vi använde samma enkla men övertygande form i brittiska musiktidningar och i internationell press, inklusive amerikanska Billboard.

Reklam för singeln i den amerikanska tidningen ’Billboard’.

Inspelning och mixning av låtarna ’A Day In The Life’ och ’Only A Northern Song’

Producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick samlades i Studio TwoEMI Studios på Abbey Road. Trots att låten inte kom med på albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, var den första låten av George Harrison som spelades in till albumet Only A Northern Song. Den kom dock med på filmmusikalbumet Yellow Submarine i januari 1969.

 

George Harrison's lyrics for Only A Northern Song

George Harrisons handskrivna text till låten ’Only A Northern Song’.

Vid den här tidpunkten, hade George Harrison ännu inte kommit på någon titel, så den kallades för Not Known till en början. Men redan dagen efter hade George Harrison döpt låten till Only A Northern Song.

Dagens inspelningssession inleddes dock med att skapa fyra monomixningar av A Day In The Life, som numrerades 2 – 5. Dessa användes bara som referensmaterial. Låten gjordes inte helt klar förrän vid inspelningen av det pampiga slutackordet på ett antal pianon den 22 februari 1967.

Sedan spelade man in nio tagningar av Only A Northern Song. Rytmspåret innehöll George Harrison på orgel, John Lennon på tamburin, Paul McCartney på bas och Ringo Starr på trummor. Bara fyra av dessa nio tagningar var kompletta. Tagning nummer tre ansågs vara den bästa. Den blev också grunden för kommande överdubbningar, som inleddes nästa dag med sångpålägg.