Inspelning och mixning av låten ’Baby You’re A Rich Man’

Den här torsdagen fick The Beatles och George Martin flytta till en annan studio än den de brukade nyttja. EMI Studios var upptagen, så grabbarna kunde inte komma åt lokalerna på ett par dagar.
Därför  var de tvungna att spela in låten Baby, You’re A Rich ManOlympic Studios. Där på plats i Studio One var producenten George Martin och Olympic Studios egen ljudingenjör Keith Grant. Inspelningssessionen började kl. 21.00 och slutade kl. 03.00 på fredagsmorgonen.
Olympic Studios, en oberoende studio, som låg på 117 Church Road, Barnes i London.
Geoff Emerick:
Detta var den tid då de började spendera mer och mer tid utanför väggarna i vår studio. Det är möjligt att de helt enkelt var trötta på att vara inom samma väggar. Det fanns inga speciella faciliteter på Abbey Road: i våra trånga utrustningsrum fanns inga soffor eller fåtöljer, bara ett par obekväma, hårda stolar. När de gick in i Olympic Studios såg de ett rymligt utrustningsrum med skinnsoffor och bekväma fåtöljer, bekväm omgivande belysning och modern inredning. Dessutom, i mitten av 1967, när alla de ledande studiorna i London redan använde åttaspåriga bandspelare, hade vi fortfarande bara en fyrspårsbandspelare, vilket gav intrycket att vi var hopplöst föråldrade.
Det här var andra sessionen i UK som The Beatles var utanför EMI Studios. Första gången var gruppen i Regent Sound Studios den 9 februari 1967.

Denna studio användes ofta av The Rolling Stones och denna dag var Mick Jagger på besök i studion.

The Beatles arbetade med att spela in Baby, You’re A Rich Man, som var ämnad för soundtracket till filmen Yellow Submarine. Men istället hamnade den som baksida på singeln All You Need Is LoveBaby, You’re A Rich Man var den första låten som The Beatles spelade in och mixade helt utanför EMI Studios på Abbey Road.

 

All You Need Is Love single artwork - Denmark

Keith Grant berättar om inspelningen:
I’m a terrible pusher on sessions. I do a lot of orchestral work and you naturally push people along. The Beatles said that this was the fastest record they’d ever made. They were used to a much more leisurely pace. We started the session at about 9pm and it was finished and mixed by about 3am, vocals and everything. They kept playing, version after version, then we spooled back to the one they liked and overdubbed the vocals.
Ett inspelningsband fylldes med repetitionstagningar innan man spelade in tolv vanliga tagningar av låten. Den sista tagningen av dessa ansågs vara den bästa. Den innehöll piano, trummor, maracas och tamburin. På detta överdubbade Paul McCartney en elbas och John Lennon sjöng solostämman med bakgrundsharmonier framförda av Paul McCartney och andra.

Lyrics for Baby You're A Rich Man, transcribed by Mal Evans

Texten till ’Baby, You’re A Rich Man’ handskriven av John Lennon.

 

John Lennon i studions med sin nya elektroniska leksak under inspelningen av ’Baby, You’re A Rich Man’.
Teckningen är gjord av Klaus Voormann.
The Story Of The Clavioline

Klavioline.

 

Spår fyra fylldes med mer sång, baklängespiano i slutversen och en enstaka ton från en vibrafon, som spelades av bandoperatören Eddie Kramer.

Efter detta skapades en monomixning, vilket gjordes i ett försök, som också blev det som kom med på All You Need Is Love-singeln. Baby, You’re A Rich Man kom att ges ut i flera olika sammanhang men blev först b-sida på singeln All You Need Is Love, som utkom i England och USA den 7 respektive 17 juli 1967. Senare kom den med på albumet Magical Mystery Tour, som kom ut i USA den 27 november 1967.

*)  Klaviolinen är en elektronisk analog synthesizer. Den uppfanns av den franske ingenjören Constant Martin 1947 i Versailles. Klaviaturen spänner vanligtvis över tre oktaver. Instrumentet har ett antal strömbrytare för att få olika tonlägen, för att lägga till vibrato och lite andra ljudeffekter.  Klaviolinen är ett monofoniskt klaviaturinstrument som bara spelar en ton. Man kan inte spela ackord på den. I själva verket var det föregångaren till moderna syntar. Instrumentet bestod av två delar: tangenter med en inbyggd rörljudsgenerator och en separat förstärkare och högtalarenhet. En inbyggd oktavtransposeromkopplare gav klaviaturens enda oscillator ett omfång på fem oktav. Den totala nivån justerades med en knäspak.

 

Kopplingsschema för Clavioline.