Exklusive förhandsuppspelning av ’Sgt. Pepper’-albumet!

 

Radio Londons fartyg ’MV Galaxy’.

Radio London, också känt genom namnen Big L och Wonderful Radio London, var en kommersiell radiostation (piratstation) som verkade mellan den 23 december 1964 och den 14 augusti 1967. Fartyget låg ankrat i Nordsjön, cirka 5,6 kilometer utan för Frinton-on-Sea i Essex.

Mary PayneRadio London berättar:
Detta fantastiska album hördes på Radio London fredagen den 12 maj. Vi fick världens största exklusiva – premiär av det efterlängtade albumet ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Albumet var planerat att släppas i juni och vi, precis som alla andra, var desperata efter att få tag på ett förhandsexemplar, men våra försök misslyckades.

Men den 12 maj kom en ung man in på vårt kontor på Curzon Street och tog med sig en filmrulle. Hans flickvän arbetade på EMI, och han förklarade att hon i hemlighet hade spelat in det nya Beatle-albumet under ett produktionsmöte med hjälp av en bandspelare gömd i hennes shoppingväska. De försökte inte ens tjäna pengar på det och beslutade att det var deras offentliga plikt att ge bandet till Alan Keane, programchefen för deras favoritradiostation. Som man kunde förvänta sig var inspelningen, gjord på en enkel bärbar bandspelare placerad i en shoppingväska, av mycket dålig kvalitet. Alan ringde omedelbart musikförläggaren Dick James och berättade om den stulna skatten som var i hans ägo. Han sa att om Dick inte gav Big Al ett exklusivt reklamexemplar av Sergeant Pepper-albumet, skulle stationen spela skivan med alla dess brister. EMI-chefer har alltid varit emot piratradio och trott att ett stort antal sändningar minskar, snarare än ökar, deras försäljning. Andra skivbolag hade en annan uppfattning och menade att få en så bred publik som möjligt var ett enkelt sätt att distribuera hits. En av dem var Tony Hall från Dream Records, som bad Alan Keane att ta med singeln ”Whiter Shade of Pale ” som släpptes den dagen av gruppen ”Procol Harum” i sändningen.

Den allra första uppspelningen av Sergeant Pepper-albumet orsakade en otrolig uppmärksamhet. De säger att historien om den piratkopierade inspelningen uppfanns för att tvinga EMI att förse vår radiostation med exklusivt material. Detta kan ha varit sant, men tricket fungerade! Dick James gick med på att förse Alan Keane med Sergeant Pepper-albumet under förutsättning att han inte avslöjar källan. Att som musikförläggare tillåta en piratradiostation att sända en olaglig kopia av ett album kan orsaka honom en hel del problem. Richard Swainson fick ett kommando via radio att omedelbart lämna Galaxy-skeppet, varifrån sändningen gjordes, och hämta den utlovade inspelningen. Swainson gick raka vägen till Dick James kontor, och tog sedan tag i det dyrbara acetatet och gick ombord på tåget till Harwich. DJ Ed Stewart hade sitt eget eftermiddagsprogram kallat ”It’s All Happened” som sändes varje fredag ​​från 17:00 till 18:00. Det var under sändningen av hans program som albumet ”Sergeant Pepper” spelades. Våra sponsorer var nöjda.

Naturligtvis samlades alla anställda ombord på Galaxy för att lyssna på detta album. ”Sergeant Pepper” gjorde så starkt intryck på John Peel att han brast i gråt. Alla var så imponerade av vad de hörde att det sändes flera gånger samma kväll. Även om Sgt. Pepper spelades i luften med Big Als anropsbokstäver överlagrade på ljudspåren för att förhindra ytterligare kopiering av konkurrenterna, ville DJ:s på Caroline ( en annan piratradiostation) så gärna spela albumet att de spelade in det direkt från etern, och sände den till sin publik tillsammans med uppropsbokstäverna ”Radio London”! EMI-ledningen har blivit galen. Marknadsdirektör Ken East ringde Alan Keane och hotade med rättsliga åtgärder om Radio London inte slutade sända. Till detta svarade Alan att EMI i det här fallet skulle behöva lämna in ett krav mot Radlon Sales-företaget, registrerat på Bahamas. Beatles pressansvarig, Tony Barrow, sa att varken han eller någon av Fab Four hade några invändningar mot att Radio London skulle spela upp albumet innan det släpptes officiellt. Faktum är att han trodde att EMI själv var skyldig till detta, vilket försenade släppet av albumet i en vecka.


Inspelning och mixning av låten ’All Together Now’

Den här fredagen samlades The Beatles, ljudingenjören Geoff Emerick och den biträdande ljudingenjören Richard Lush i Studio Two i EMI Studios på Abbey Road.

Kanske var beatlarna inspirerade av föregående dags inspelning av Baby, You ’re A Rich Man, som de spelade in under en sex timmar lång session. Den här dagen spelade The Beatles in ytterligare en låt på bara fem och en halv timme. Sessionen varade mellan kl. 19.00 och kl. 00.30 på lördagsmorgonen. Låten de spelade in denna dag var All Together Now, skriven av Paul McCartney specifikt för den tecknade  långfilmen Yellow Submarine. Det var en enkel låt att spela in, som de gjorde utan George Martins närvaro.

Geoff Emerick berättar:
I mitten av maj åkte George Martin till södra Frankrike för en två veckor lång semester. The Beatles bestämde sig dock för att fortsätta utan honom, och jag blev officiellt listad på All Together Now-bandet som producent och ingenjör. För att vara ärlig, gillade ingen att George gick på semester mitt under dessa sessioner. Efter att ha spelat in Sgt Pepper-albumet var vi alla trötta, men han var den enda som tog ledigt. Vid det här laget tvivlar jag mycket på att gruppen överhuvudtaget tillskriver George Martin sin framgång. I själva verket var de förmodligen till och med glada över att kunna arbeta utan honom. Det var definitivt lättare när George Martin inte var i närheten. När han var i studion fanns det alltid ett protokoll: vi i kontrollrummet visste att vi måste vara på vårt bästa humör, och till och med Beatles verkade lite generade över hans närvaro ibland. När han var borta slappnade vi alla av och blev gladare. Vårt förhållande höll på att bli lite annorlunda, och du kan höra det i låten, som har en mer avslappnad känsla, mycket roligare än något de har spelat in på länge. I början av sessionen kommenterade Lennon huvudsakligen: ”Nu, nu när läraren har lämnat har vi skolbarn äntligen en chans att leka.”All Togehter Now  spelades in på nio tagningar. Bakgrundsspåret innehöll Paul McCartney och George Harrison som spelade på akustiska gitarrer, John Lennon på munspel och Ringo Starr på trummor och slagverk. McCartney överdubbade sitt basspel följt av sin egen solosång som ackompanjerades av bakgrundsharmonier framförda av John Lennon och George Harrison i refrängerna. Det sista spåret på inspelningsbandet fylldes upp med John Lennons solosång under den så kallade bryggan i låten, ytterligare bastrumspel och fingercymbaler samt den avslutande allsången.

Man skapade sex monomixningar och därefter var låten komplett och klar för att komma med i filmen och på det tillhörande soundtrack-albumet.