Presskonferens inför utgivningen av albumet ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’

Inför utgivningen av albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band höll Brian Epstein och The Beatles en presskonferens denna fredag hemma hos Brian Epstein i hans hem på Chapel Street nr 24 i London.

Chapel Street nr 24 i Belgravia, London.

 

Epstein hade köpt huset den 20 december 1964, och bodde kvar där fram till sin död den 27 August 1967. Han var värd för många partyn i sitt hus, men det som de flesta minns är just dagens presskonferens i samband med det nya albumet. Omkring ett dussin journalister och radiopersoner, DJ:s med flera hade bjudits in för att delta i tillställningen. Ett flertal fotografer var också på plats, en av dem var Linda Eastman, som hade träffat sin blivande make Paul McCartney bara fyra dagar tidigare. Bland radiopersonligheterna fanns Kenny Everett (Radio London DJ), Alan Freeman och Jimmy Savile. Med på partyt var också John Lennons barndomsvän Pete Shotton.

 

George Harrison, Ringo Starr, John Lennon och Paul McCartney i soffan hemma hos Brian Epstein.
Foto: Jeff Hochberg.

Linda McCartney:
I took my portfolio over to Brian Epstein’s office and left it with his assistant, Peter Brown . . . Peter Brown got back in touch and said that Brian had liked my portfolio and invited me to a press launch for Sgt Pepper at Brian’s home. Peter also said that Brian wanted to buy copies of two of my photos – one of Keith Moon wearing a lace cravat and one of Brian Jones at The Rolling Stones boat party.
So I went to the press launch where Sgt Pepper was played for the first time to the media, to take my first photographs of The Beatles. Because I was so used to working almost exclusively with black-and-white I didn’t have any color film with me, and had to get some from another photographer. I eventually sold a color print of The Beatles from this session for $100 and I thought that I had it made!

I got one good photo that I liked, which is that thumbs-up one. The rest are just like everyone else’s photographs, but for that one I said, ‘Oh, come on, guys! You know?’ and that shows at least they were relating, because if you believe the press you’d never think John and Paul ever related. Även om jag besökte England då och då efter det, såg jag inte Paul igen förrän han kom till New York med John i maj 1968 för en presskonferens på Americana Hotel.

The Beatles fotograferades i Brians salong och gästerna bjöds på champagne, pocherad lax och kaviar.

Paul McCartney, Ringo Starr, John Lennon och George Harrison i sina färgglada kläder.

 

Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon visar mittuppslaget på albumet
’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’. Foto: Jeff Hochberg.

 

Här vare glatt när grabbarna gratulerar sig själva till ett fantastiskt album.
Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon.

 

Ringo Starr och George Harrison står bakom Paul McCartney och John Lennon, som håller i albumet ’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

 

 

 

Så här såg The Beatles på omgivningen denna presskonferensdag. Foto: Freddie Reed.

 

John Lennon sett från nedan. Foto: Linda Eastman.

 

Fem spexar med Salvador Dali-mustascher: John Lennon, Ringo Starr, disc-jockeyn
Jimmy Savile, George Harrison och Paul McCartney.

 

Paul McCartney och Linda Eastman. Foto: John Pratt.

 

Nedan ett foto taget av svensken Jan Olofsson mer känd som Rock-Ola i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Han var en av de första popstjärnorna i Sverige.  Jan Olofsson träffade The Beatles i Hamburg, och kom till London på sextiotalet och blev fotograf. Den 21 mars 1963 fotograferades han tillsammans med The Beatles bakom scenen på ABC Cinema i Croydon.

 

Stående från vänster John Lennon, Ringo Starr och George Harrison.
Sittandes är Paul McCartney. Foto: Jan Olofsson.

 

 

Här sitter John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr och George Harrison
på trappan utanför Chapel Street nr 24. Foto: Jeff Hochberg.

 

Alla gästerna på detta evenemang fick ett speciellt jubileumsmynt i sterling silver. Se nedan.

 

 

 

 


Lennon and McCartney sjunger på The Rolling Stones låt ’ We Love You’

Låten är skriven av Mick Jagger och Keith Richards och var riktad som ett tack till gruppens fan s, som fortfarande höll på dem trots att de hade blivit tagna av polisen för droginnehav.
Allen Ginsberg hade varit i London för en samling i Hyde Park som var för marijuana. Allen hade några dagar tidigare träffat Mick Jagger hemma hos Paul McCartney och då passade Mick på att bjuda in honom och de båda beatlarna till inspelningssessionen denna fredagskväll. Ginsberg själv bidrog inte på inspelningen.Baksidan på den kommande singeln hade titeln Dandelion och det påstods att Paul och John också bidrog med bakgrundssång vid inspelningen av den låten. Detta var ett stort frågetecken i över 56 år, men i oktober 2023 bekräftade Keith Richards att det faktiskt var på det sättet.

Cover artwork for We Love You by The Rolling Stones

The Rolling Stones – Bill Wyman (bas och bakgrundssång),
Keith Richards (gitarr och bakgrundssång), Mick Jagger,
Charlie Watts (trummor), och Brian Jones (gitarr, munspel,
elekrisk dulcimer – stränginstrument från cittrafamiljen,
blockflöjt och orgel).