’BBC’ förbjuder uppspelning av låten ’A Day In The Life’

Den här lördagen spelade disc-jockeyn Kenny Everett den första officiella försmaken av albumet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band under sin radioshow Where It’s At på BBC Light Programme från kl. 16.00 till kl. 17.30.

Värd för Where It’s At var Chris Denning, men den innehöll även en förinspelad tvådelad programdel där Everett presenterade albumet. Delarna innehöll förinspelade intervjuer med John Lennon, Paul McCartney och Ringo Starr.

Den ena programdelen kunde man höra i början av programmet och den andra delen i slutet av samma program av den 90 minuter långa radioshowen med Denning.
Lennon berättade om låten Lucy In The Sky With Diamonds och nämnde också att gruppen använde sig av ADT, artificial double tracking i studion. Starr pratade om The Beatles senaste år och McCartney berättade om varför albumet hade tagit så lång tid att färdigställa.

Utdrag från alla låtar på albumet presenterades, utom för en av låtarna – A Day In The LifeBBC hade bannlyst låten dagen innan på grundval av att den främjade en tillåtande inställning till användandet av droger.

Paul McCartney kommenterade BBC:s åtgärd sålunda:
Du kan lika gärna förbjuda Mozart: de säger att han och Salieri var berusade.
John Lennons kommentar var:
Jag skulle vilja träffa personen som förbjöd den här låten. Jag skulle vilja få en förklaring av honom. Varför anklagar ingen elbolag för att främja droger, trots att elen är ”påslagen”? (the current is on). Allt beror på synvinkeln. De som försöker hitta referenser till droger i våra sånger kommer att hitta det. Men bara för att de målmedvetet letar efter det!Den här dagen träffades John och Cynthia Lennon, George och Pattie Harrison och Brian Epstein hemma hos Ringo Starr och hans fru Maureen i Sunny Heights för att dricka eftermiddagste.