The Beatles album ’Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ släpps i UK

Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band album artwork

Omslaget till The Beatles album’ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’.

 

Albumet släpptes på Parlophone PMC 7027 (mono) och PCS 7027 (stereo). Albumet släpptes även som ett fyr-tums rullband med katalognummer TA-PMC 7027 (3¾ ips twin-track mono tape).

Listing Image

Listing Image

Listing Image

 

Albumet gick in på UK-listan den 3 juni 1967. Följande vecka tog den sig upp på förstaplatsen, där den kände för att ligga kvar i hela 23 veckor. Den tog sig åter upp på förstaplatsen den 25 november 1967. Lite senare kom den tillbaka till förstaplatsen och låg där i två veckor, från och med den 23 december 1967. Albumet låg på förstaplatsen ännu en vecka den 3 februari 1968. Totalt tillbringade albumet hela 148 på varandra följande veckor på UK-listan.

Albumet såldes i mer än 250 000 exemplar bara under första veckan efter att det hade släppts i UK. Mot slutet av juni månad 1967 hade albumet sålts i över en halv miljon exemplar. Sgt. Pepper-albumet tillhör än idag en av de 10 mest säljande albumen under alla tider, såväl i UK som över hela världen.


The Beatles spelar in instrumentala improvisationer

Denna torsdagskväll och natt samlades The Beatles återigen i De Lane Lea Recording Studios på Kingsway 129 i London mellan klockan 22.30 och kl. 03.30 på fredagsmorgonen.

Nu var producenten George Martin på plats tillsammans med ljudingenjören Dave Siddle.

Resultatet av denna instrumentala inspelningssession har hittills aldrig släppts officiellt. Den som vet bäst om vad som hände är Beatleshistorikern Mark Lewisohn:

On this day, 1 June 1967, perhaps the most celebrated day in their career, The Beatles went into the studio and recorded nothing but untitled, unplanned, highly tedious and – frankly – amateurish instrumental jams, with a bass guitar, an organ, lead guitar with reverb, guitar strings being scraped, drums and tambourine. the single-minded channelling of their great talent so evident on Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band did seem, for the moment, to have disappeared.

Sessionen var utan tvekan en besvikelse för George Martin, men med tanke på de fyra och en halv månaderna av hårt arbete de hade lagt ner på att skapa sin dittills största musikaliska verk, borde de kanske ha spenderat lite tid på studion för att fira prestationen.

The Beatles skulle komma tillbaka till De Lane Lea Recording Studio under fredagen och fortsätta arbetet med It’s All Too Much samt fylla två ytterligare rullband med obetitlad instrumental jammusik.