Israels sexdagarskrig bryter ut denna måndag

Hela världen följde händelserna dessa sex dagar då man faktiskt fruktade att det var på gränsen till ett tredje världskrig. Supermakternas alla olika elektroniska underrättelsesystem var fokuserade på situationen i Mellanöstern.

Nu 57 år senare känns läget igen. Intet nytt på Mellanösternfronten, trots att det har gått 57 år. Vad har detta med The Beatles att göra? Se längre ned i denna artikel.

 

 

Demonstrationer till stöd för Israel i Lafayette-parken i Washington, USA under sexdagarskriget i juni 1967.
På andra sidan gatan, vid stängslet mot Vita Huset, demonstrerar en pro-arabisk grupp. 

 

Och idag sker liknande demonstrationer för och emot Israel respektive Palestina.


Pro-israeliska kretsar pressar The Beatles att delta i välgörenhetskonsert

Peter Brown, Brian Epsteins personlige assisten berättar:
I London satte pro-israeliska kretsar stor press på Beatles att gå med på att delta i en välgörenhetskonsert till stöd för Israel. Brian Epstein vägrade resolut. Han hatade välgörenhetsevenemang. Han trodde att man aldrig skulle gissa vilken handling man skulle delta i och vilken man inte borde. Så det är bättre att undvika dem helt och hållet.

Brian brydde sig bara om att sälja våra skivor – det är allt, och han hade inte för avsikt att engagera sig i tvivelaktiga företag.

Brian Epstein:
Jag vägrar att stödja israeliska militära åtgärder eftersom jag tycker lika synd om de arabiska offren som jag gör för de israeliska offren. Människor är i grunden lika och jag kan inte skilja på dem. Människor bör inte lägga större vikt vid en ras lidande än en annan. Jag tror, ​​och så mycket jag kan, att det vill bidra till förståelsen av mänskligheten, oavsett hudfärg, trosbekännelse, religion, nationalitet. Och jag tror att denna filosofi, hur vanlig den än låter, är den enda grunden för världsledare att arbeta för fred.