Start2023-05-09T21:41:23+02:00
912, 2023

Ny kokbok för vänner och familjer av Mary McCartney

By |9 december, 2023|Categories: Nyheter, Bokutgivningar|

Paul McCartneys dotter Mary McCartney ger ut ny bok ’ Feeding Creativity’

 

Boken, som inte är en renodlad kokbok utan även en fotobok med personer som Mary har lagat mat till, vars recept återfinns i boken, är utgiven av bokförlaget Taschen. Den inbundna boken innehåller 280 sidor och publicerades den 3 oktober 2023.

I nedanstående video (speltid: 4:32) berättar Mary McCartney om hur boken kom till och hennes samarbete med bland andra Peter Blake, som också låg bakom omslaget till The Beatles album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Detta är inte en vanlig kokbok, eftersom Mary McCartney är både fotograf och kock, så boken innehåller många fina fotografier på de personer som Mary har lagat maten till, vars recept givetvis finns med i boken.

 

Här har vi en fin bild där Paul McCartney serverar Ringo Starr en av pastarätterna i Mary McCartneys nya kok- och fotobok. Visst minns du Pauls låt Eat At Home från albumet Ram?

 

I nedanstående video blir Mary McCartney intervjuad i BBC:s tv-program One Show den 6 november 2023 om sin kokkonst, The Beatles sista singel med mera. Speltid totalt: 12:58.

I soffan sitter Hollywoodstjärnan Mandy Patinkin, kocken och fotografen Mary McCartney och Ross Kemp, skådespelare, författaren och tv-presentatör.

 

 

 

 

912, 2023

The Beatles – Detta händer den 9 december 1966

By |9 december, 2023|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Albumet ’A Collection Of Beatles Oldies’ släpps i UK

Omslagsbilden till vänster är gjord av David Christian. Skivomslagets baksida är ett spegelvänt foto taget av Robert Whitaker under The Beatles turné i  Japan.

Fredagar i Storbritannien innebär skivsläpp. Den här fredagen släpptes The Beatles album A Collection Of Beatles Oldies. Under de tre tidigare åren – 1963-1965 – hade gruppen alltid släppt två nya album.
1963: Please Please Me och With The Beatles
1964: A Hard Day’s Night och Beatles For Sale
1965: Help! och Rubber Soul
Nu 1966, hade man ’bara’ lyckats med att framställa ett nytt album – Revolver. Fansen och skivbolaget väntade sig att det skulle komma ett andra album även detta år från The Beatles. Men det fanns inte tid för grabbarna att bli klara med ett helt nytt album inför julförsäljningen. Så det fick bli ett samlingsalbum med hits och någon tidigare inte utgiven låt.
A Collection Of Beatles Oldies innehöll totalt 16 spår, åtta som tidigare hade varit med på album utgivna i UK och sju singelspår, som var med på ett album för första gången. Det var bara en låt som tidigare inte hade släppts, och det var Bad Boy, som är skriven och inspelad av den amerikanska rhythm & blues-musikern Larry Williams. Special Records släppte låten på en singel 1958. Men den lyckades inte ta sig upp på de amerikanska Billboardlistorna.
Att den udda låten Bad Boy ingick på albumet gjorde att albumet var ett viktigt skivsläpp för Beatlesfansen som ville ha gruppens kompletta utgivningar. Men det var ju lite mindre värde för de slantarna man fick betala för att köpa albumet.

 

 

A Collection Of Beatles Oldies släpptes på Parlophone PMC 7016 (mono) och PCS 7016 (Stereo). Albumet gick in på UK-listan den 10 december 1966 och hamnade som bäst på en sjunde plats. Den fick vara kvar på listan i hela 34 veckor. Samtidigt blev det The Beatles första album som inte lyckades inta listans förstaplats. Samtidigt såldes albumet Revolver mycket bra. Toppsäljaren denna jul var dock filmmusiken till The Sound Of Music!

 


Inspelning och mixning av ’Strawberry Fields Forever’

Gruppen hade spelat in rytmspåret på nytt dagen innan och nu koncentrerade man sig på överdubbningar av olika slag. Men dagens första uppgift blev att skapa en reduktionsmixning som innebar att man placerade de olika slagverksinstrumenten från den 8 december 1966 på ett och samma spår på fyrspårsbandspelaren.
George Martin och Paul McCartney vid pianot i ’Studio Two’. Foto: David Greivis.

Reduktionsmixningen fick etiketten tagning 25. På spår två spelade Paul McCartney in en sologitarrdel, George Harrison spelade in en del på instrumentet swaramandala (surmandal på svenska), ett indiskt-pakistanskt instrument, som kan liknas vid en bordscittra, vanligtvis med ett 40-tal metallsträngar. Instrumentet har ett ljud som påminner om en harpa med hög ton; det är tydligt hörbart omedelbart före början av den andra (1:18) och tredje versen (2:04), såväl som i slutet av sången (från 3:06 och särskilt från 3:15).

I nedanstående korta video kan vi se hur instrumentet ser ut och hur det låter. Speltid: 1 minut och 25 sekunder.

 

Till detta la man två mellotron-delar, som spelades av John Lennon och George Martin. Man använde sig av ljuden av en svängande flöjt. Mot slutet av sången använde man sig av pianoriff-sättningen på mellotronen.

 

George Martin och Paul McCartney i glatt samspråk under inspelningarna i ’Studio Two’. Foto: David Greivis.

 

Strawberry Fields Forever lämnades därefter åt sitt öde fram till den 15 december 1966, då man gjorde fler överdubbningar och mixningar. Uppehållet mellan inspelningssessionerna gav George Martin tid att förbereda partituren till trumpet- och cellostämmorna.

 

812, 2023

Paul McCartneys vapendragare Denny Line blev 79 år

By |8 december, 2023|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Denny Laine, gitarrist i bl.a.  Paul McCartneys band ’Wings’, har gått bort

Brian Frederick Arthur Hines, mest känd under namnet Denny Laine, lämnade oss för tre dagar sedan, den 5 december 2023, i en ålder av 79 år i Naples i Florida, USA.

Laine performing with Wings in 1976

Denny Laine i Wings 1976.

Denny Laine, född den 29 oktober 1944 i Birmingham, England, var en engelska musiker, sångare och kompositör. Han är mest känd för att han grundade två riktigt stora rockband: The Moody Blues, där han spelade under åren 1964 – 1966. Det andra stora bandet var givetvis Wings som han faktiskt spelade med i under hela 10 år; 1971 – 1981. Trots gruppens nästan konstanta utbyte av medlemmar under årens lopp, tillsammans med Paul och Linda McCartney, förblev han en konstant medlem i bandet. När Wings lades ner, fortsatte Denny att medverka på flera av Paul McCartneys soloalbum.

 

Denny Laine, Moody Blues and Wings musician, dies aged 79

Paul McCartney och Denny Laine när de är som gladast 1971.

 

Laine arbetade tillsammans med olika artister och grupper under sin 60-åriga karriär. Han fortsatte även att spela in och uppträda som soloartist. År 2018 blev Denny Laine invald i The Rock and Roll Hall of Fame som medlem i The Moody Blues.

He gav sitt första soloframträdande som musiker vid 12 år ålder. Hans karriär som professionell musiker inleddes med att han var i centrum för bandet Denny Laine and the Diplomats. vilket inkluderade Bey Bevan den framtida trummisen i The Move och The Electric Light Orchestra. Laine ändrade på sitt namn eftersom han tyckte inte att Brian Frederick Hines and the Diplomats... skulle fungera. Istället tog han efternamnet på sin systers stora idol sångaren Frankie Laine. Förnamnet Denny kom sig av att på den här tiden hade alla en liten bakgård och ett litet rum kallat den på engelska, där man kunde få vara ifred. Denny tror att det var därför som han fick smeknamnet Denny. 

I Wings spelade han såväl sologitarr, kompgitarr, klaviatur, basgitarr som träblåsinstrument. Dessutom sjöng han ibland solostämman och ibland stod han för körstämmorna. Ej att förglömma är att han skrev vissa låtar till bandet själv och ibland tillsammans med Paul McCartney. Laine och paret McCartney var kärnan i bandet och reducerades till just tre personer när det gäller albumen Band On The Run och majoriteten av låtarna på albumet London Town.

 

undefined

Ett fotografi på Denny Laine från 2013.

 

Tillsammans med Wings, fick Laine sin största kommersiella och kritikerrosade succé under sin karriär. Singeln Mull of Kintyre skrev han tillsammans med Paul och som bekant blev det en monsterhit när den gick upp på förstaplatsen på singellistan i UK 1977. Den var också den mest sålda singeln i UK ända fram till 1984.

 

Paul McCartney Denny Laine Tribute: “Great Talent With A Fine Sense Of Humour” – Deadline

Denny Laine, Linda och Paul McCartney under filminspelningen av låten ’Mull of Kintyre’.

 

En av Denny Laines hits är Go Now med Moody Blues.

 

Paul McCartneys hälsning till Denny Laine. Speltid: 4:08.

 

812, 2023

The Beatles – Detta händer den 8 december 1966

By |8 december, 2023|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Inspelning och editering av låtarna ’When I’m Sixty-Four’ och ’Strawberry Fields Forever’

Den här torsdagen fanns – förutom producenten George Martin och ljudteknikern Geoff Emerick och The Beatles – även ljudteknikern Dave Harries.
Alla var samlade i Studio TwoEMI Studios på Abbey Road.

The Beatles jobbade denna dag med dessa två låtar: When I’m Sixty-Four och Strawberry Fields Forever. Under dagen fanns två inbokade sessioner. Den första ägde rum mellan kl. 14.30 och kl 17.30. Under denna överdubbade Paul McCartney sin sång på When I’m Sixty-Four. Inga av de övriga tre beatlarna var närvarande vid denna session.

Den andra sessionen ägde rum mellan kl. 19.00 och kl. 03.40 den följande fredagsmorgonen. Trots att The Beatles hade spelat in kompletta versioner av Strawberry Fields Forever den 29 november 1966, var John Lennon missnöjd med resultatet. Han bad då George Martin att skriva ett nytt arrangemang för stråkar och bleckblåsinstrument.

Den första uppgiften var dock att spela in rytmspåret på nytt. Det gjordes hela 15 tagningar, numrerade 9 – 24, där tagning nr 19 inta var med. Bara nio av de 15 tagningarna var kompletta och dessutom lite snabbare än de tidigare försöken som hade gjorts.

George Martin och Geoff Emerick anlände rätt sent till inspelningssession två, eftersom de hade skaffat biljetter till premiären på Cliff Richards film Finders Keepers.

Eftersom beatlarna var angelägna att komma igång med inspelningarna, fick teknikingenjören Dave Harries övervaka den första delen av inspelningssessionen. Han fick övervaka båda producerande och det ljudtekniska.

Dave Harries minns:
Soon after I had lined up the microphones and instruments in the studio that night, ready for the session, The Beatles arrived, hot to record. There was nobody else there but me so I became producer/engineer. We recorded Ringo’s cymbals, played them backwards. Paul and George were on timps [pukor] and bongos. Mal Evans played tambourine, we overdubbed the guitars, everything. It sounded great. When George and Geoff came back I scuttled upstairs because I shouldn’t really have been recording them.

Inspelningarna som gjordes under denna session var långt ifrån de tidigare versionenerna vad gäller Strawberry Fields Forever. Ringo Starr satt vid trummorna och de övriga beatlarna spelade på diverse olika slaginstrument såsom cymbaler, hi-hat, virveltrumma, bongos, maracas och tamburin.

Mot slutet av sessionen editerade man två av tagningarna. De första två minuterna och 24 sekunderna av tagning 15 kombinerades med den senare delen av tagning nr 24, där John Lennons muttrande fraser av typen Cranberry sauce och då han bad Ringo att ta det lugnt. Man gjorde också ett försöka att framställa en reduktionsmixning, men den gjordes om dagen efter.

En del av rytmspåret från den här sessionen kom med på albumet Anthology 2 från 1996.

Till toppen