Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utställning till minne av John Lennon i Glauchau, Tyskland

21 september, 2020 - 8 december, 2020

Till detta kommer en John Lennon-utställning kallad 20 Jahre – One Minute Silence – In Memory Of John Lennon. Utställningen finns tillgänglig att besöka på Markt House nr 20 mitt i staden under perioden 21 september – 8 december 2020.

Som vanligt är det Beatlesoraklet och organisatören Edmund Thielow som står bakom aktiviteterna och som också sköter om stadens Beatlesförening – SGT. Peppers Club. Som bekant skulle John Lennon fyllt 80 år den 9 oktober 2020 om han levt.

Nedan följer information om minneskonserten för John Lennon som hålls i Stadsteatern i Glauchau. Ett stort antal band och artister ställer upp; Die Strawberries, Wolke X, Volkwin Müller, Torsten Turinsky, Berlins Beatleskör ’ Come Together’, Sergey Radchenko och – inte minst John Lennons Original Quarrymen från Liverpool.

Eventet stöds bland annat av kulturbidrag från Staden Glauchau, Klaus Voormann, Alfons Kiefer, Glauchaus egen Beatlesfanclub (SGT. Peppers Club), BEAT ARCHIV GC (Edmund Thielows verk), Neues-Mitteldeutschland (som är en informations- och branschportal för delarna i Tyskland som heter Land Sachsen och Land Thüringen) och Hotel Mayer, som ligger i Glauchau.

Die Strawberries spelar upp på det tionde Beatleskonventet i Glauchau i maj 2019.

Tilläggas kan att nedanstående personer är de som utgör de aktuella musikerna i John Lennons Original Quarrymen och som kommer att uppträda på konserten:

Colin Hanton född i december 1938. Var med i gruppen 1956-1958 och från och med 1997 och framåt. Spelar trummor.

Len Garry född i januari 1942. Var med i gruppen 1957-1958 på tea-chest bass (1957–58) och från och med 1997 och framåt. Spelar gitarr och sjunger.

Rod Davis född 1941. Var med i gruppen 1957 på banjo. 1994-1995, 1997 och framåt. Spelar gitarr och sjunger.

John Duff Lowe född i april 1942. Var med i gruppen (1958) på piano/klaviatur, 1994–95 och har därefter varit med sedan 2005 som tämligen regelbunden gäst i bandet, dock aldrig konstant medlem. Sjunger och spelar piano/klaviatur.

Chas Newby född den 18 juni 1941 i Blackpool. Var inte med i The Quarrymen från början, men jämväl i The Beatles! Se nedan. Har varit med i den nuvarande femmannauppsättningen sedan 2016. Spelar bas.

Det som alla kanske inte känner till, är att Chas spelade bas i The Beatles. Han ersatte Stuart Sutcliffe vid fyra spelningar i december 1960, eftersom Stuart höll på med sin konstnärliga utbildning i Hamburg under denna period: den 17 december på Casbah Club, den 24 december på Grosvenor Ballroom i Liscard, den 27 december i Litherland Town Hall och den 31 december på Casbah Club. Samtliga ställen i Liverpool.

När The Beatles kom tillbaka till Liverpool efter sin första resa (17 augusti – november 1960) till Västtyskland, saknade de en basist. Deras trummis Pete Best föreslog då Chas Newby. Newby hade spelat i Pete Bests band The Black Jacks och höll på med universitetsstudier. Men eftersom han vid detta tillfälle hade studielov accepterade han att spela med gruppen The Beatles!

Chas berättar: I borrowed a bass from a guy called Tommy McGuirk, but of course Tommy was right handed, so I got this bass guitar and it’s not as difficult as it sounds but I just played it upside down. Chas har också påpekat att det var han som var den förste vänsterhänte basisten i The Beatles! Det tror jag inte att Paul McCartney har sagt något om . . .

John Lennon frågade Chas om han ville följa med gruppen på deras andra resa till Västtyskland, men då valde han i stället att satsa på sina universitetsstudier. Efter det att både John Lennon och George Harrison avböjt erbjudandet om att byta sitt instrument och spela bas istället, slutade det hela med att Paul McCartney som tidigare spelat gitarr och piano, motsträvigt gick med på att bli bandets basist.

Nedan följer en intervju som gjorts med Edmund Thielow – för den som kan tyska – som har träffat de flesta av personerna runt The Beatles genom åren. Bland andra Pete Best, medlemmarna i The Quarrymen och många, många fler.

Här visar Edmund Thielow upp delar av sin gigantiska Beatlessamling i i sitt Beat-Archiv i Glauchau. Bland annat kan noteras att han har nära nog 16 000 skivor, cd, dvd och kassetter. Längst ner till höger ser vi den speciella skivan ’One Minute Silence’ till minne av John Lennon.
Här skålar Edmund Thielow med Rod Davis från The Quarrymen.
Edmund Thielow tillsammans med Beatleshistorikern och författaren David Bedford från Liverpool vid den tionde Beatleskonventet i Glauchau den 11 maj 2019.

Detaljer

Börjar:
21 september, 2020
Slutar:
8 december, 2020

Plats

Markt House
Markt 20
Glauschau, Tyskland
+ Google Map