Onsdagen den 13 april firade man Star-Club:s 60-årsjubileum med flera kända Beatlesprofiler från både 1960-talet och 60 år senare; Rosi Sheridan-McGinnity (en av tre som har varit gifta med Tony Sheridan), Horst Fascher (kände beatlarna eftersom han arbetade på musikklubbarna på och omkring Große Freiheit), Günter Zint (fotograf som fotograferade The Beatles i mitten på 1960-talet) med flera. Stefanie Hempel är känd för sina guidade Beatlesturer i Hamburg där hon både sjunger och spelar.

Eftersom Star-Club, som låg på Große Freiheit nr 39, stängdes den 31 december 1969, firade man istället på den plats där The Beatles spelade för allra första gången i Hamburg (den 17 augusti 1960), nämligen på Indra Club på Große Freiheit 64.

Affisch med information om vilka artister med flera som var med och firade ’Star-Club’:s 60-årsjubileumet som ägde rum på ’Indra Club i förra veckan.

Star-Club-stjärnan med gatunumret 39 hade man lyckats bevara och den var på plats vid firandet, fast då på Indra Club.

Stefanie Hempel med den kända ’Star-Club’-stjärnan med gatunumret 39.
Entrén till ’Star-Club i Hamburg. Notera att man välkomnar gäster från Skandinavien med hjälp av flaggorna på sidorna om entrén.

1962 var det över för den så kallade lantmusiken i samband med att Star-Club öppnade i Hamburg fredagen den 13 april 1962. Star-Club har blivit ett legendariskt konsertställe främst tack vare att många pionjärer och kända artister har besök stället genom åren.

Den första rock’n’roll-vågen ägde rum många år tidigare i USA och var nu över ’over there’. Detta innebar att amerikanska rocklegender som Little Richard och Jerry Lee Lewis fick ta sig över Atlanten till Europa för att kunna fortsätta sina karriärer. Rocken hade visserligen mojnat rejält i USA, men var fortfarande stor i Europa och drog stora åskådarskaror.

Även The Beatles spelade många gånger på Star-Club under året. Till att börja med med Pete Best vid trummorna och senare med Ringo Starr vid trumsetet. Men vid den här tiden var de bara på Star-Club på grund av gällande kontrakt, eftersom deras karriär hade börjat växa sig allt större i Storbritannien.

Faktiskt så var The Beatles bokade på Star-Club redan från premiärdagen och framåt under sju veckor.

I november och december 1962 återvände The Beatles (det blev deras fjärde respektive femte resa) till Hamburg för ytterligare kontrakterade spelningar på Star-Club. Spelningarna var bokade långt innan de ägde rum, så det var inte något som The Beatles kunde göra åt detta, trots att de hellre ville spela i Storbritannien vid den här tiden. När det var dags för den sista 14-dagarsbokningen var de mycket tveksamma om de skulle åka till Hamburg och spela. De hade ju bara ett par månader tidigare fått en listplacering med singeln Love Me Do.

View full screen - View 3 of Lot 170. Epstein, two performance contracts signed for The Beatles at the Star-Club, Hamburg, November-December 1962.
Kontraktet som säger att The Beatles ska spela på Star-Club både i november och i december 1962.
View full screen - View 2 of Lot 170. Epstein, two performance contracts signed for The Beatles at the Star-Club, Hamburg, November-December 1962.
Kontraktet är signerat av Manfred Weissleder och Brian Epstein.
View full screen - View 1 of Lot 170. Epstein, two performance contracts signed for The Beatles at the Star-Club, Hamburg, November-December 1962.
Ännu en sida i kontraktet som har signerats av Manfred Weissleder och Brian Epstein.

Kontraktet ovan innehåller bland annat de arbetsmässiga villkor som The Beatles skulle hålla sig till när de uppträdde på The Star-Club.

Work shall be Three hours a day. After 60 minutes of playing time, an intermission of Sixty minutes will be granted and remuneration (each member receiving 600 DM/week under the first contract and 750 DM/week under the second), facing English and German texts, 1-14 November 1962 and 18-31 December 1962,

Höjdpunkten för The Beatles under deras näst sista framträdanden på Star-Club (1-14 november 1962) var att de fick träffa sin stora idol Little Richard som de ibland spelade samtidigt med fast inte tillsammans. Där och då träffade de också Billy Preston för första gången. Billy var nämligen pianist i Little Richards band.

The Beatles and Little Richard, Liverpool, 12 October 1962
Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon tillsammans med sin stora idol Little Richard bakom scenen i The Star-Club i november 1962.

Love Me Do med baksidan P.S. I Love You släpptes den 5 oktober 1962 i UK. Den gick in på en av listornas 17:e plats. 1982, d.v.s. då den 20-årsjubilerade, släpptes den på nytt med samma skivnummer och hamnade på plats 4 på en av listorna i UK. I USA intog den förstaplatsen 1964.

The Beatles live på Star-Club i Hamburg

Första gången de spelade på Star-Club var mellan den 13 april och den 31 maj 1962. Totalt blev det hela 48 speldagar under denna tid. Vid trummorna satt Pete Best.

Roy Young vid pianot, Pete Best vid trummorna och med ryggarna mot varandra John Lennon och Paul McCartney. Längst till höger George Harrison den 13 april 1962.

Den andra gången de spelade på Star-Club var mellan den 1 och den 14 november 1962 med 14 speldagar. Vid trummorna satt nu Ringo Starr.

Den tredje och sista gången de spelade på Star-Club var mellan den 18 och 31 december. Totalt blev det 13 speldagar, eftersom de hade en ledig dag den 25 december. De spelade 3 timmar per kväll, totalt blev det 39 timmar.

Summa summarum spelade The Beatles på Star-Club hela 75 gånger under 1962.

The Beatles at the Star-Club, Hamburg, 1962
John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney och George Harrison på ’Star-Club’ i Hamburg 1962.
Här ett färglagt svartvitt fotografi med The Beatles på ’Star-Club’ i december 1962.

Liveinspelningar med The Beatles från Star-Club släpptes på dubbelalbumet Live! at the Star-Club in Hamburg, Germany;1962 1977. Inspelningarna gjordes av chefen för Star-Club Adrian Barber på uppdrag av musikern Ted ’Kingsize’ Taylor. Kingsize’ Taylor, som ledare för bandet Kingsize Taylor and the Dominoes.

Skivomslaget till Live-albumet som släpptes den 8 april 1977.

Barber använde sig av en bandspelare av märket Grundig och en enstaka mikrofon. Det man tror är att material som kom ut på skivan var inspelat den sista kvällen då The Beatles spelade, men man kan nog ana att vissa av låtarna är hämtade från andra dagar under december 1962.

Star-Club på natten i samband med Jerry Lee Lewis konserter.
’Star-Club’:s minnesmärke med många stora artister som uppträtt mellan 1962 och 1969.
Här ser vi The Beatles namn längst upp till vänster.