Under den sista dagen på The Beatles Winter 1963 Helen Shapiro Tour togs nedanstående tidigare inte publicerat fotografi när turnén avslutades den 3 mars 1963 på Gaumont Theatre i Hanley, Stoke-on-Trent.

John Lennon, Helen Shapiro och Paul McCartney utanför ’Gaumont Theatre’ den 3 mars 1963. Fotograf: En ung kvinnlig Beatlesfan från Stoke -on-Trent.

Ganska snart efter det att ovanstående fotografi blev känt på nätet var det någon som passade på att färglägga fotot med hjälp av AI-teknik. Då blev det så här:

John Lennon, Helen Shapiro och Paul McCartney. Inte bara glada utan till och med färgglada!

Nedan en liten video med bilder från Gaumont Theatre i Hanley.

The Beatles Winter 1963 Helen Shapiro Tour var The Beatles första riktiga turné i Britannien med den då populära stjärnan Helen Shapiro, som bara var 16 år vid den här tiden, men hade blivit mäkta populär, i hemlandet. Redan två år tidigare, när hon var 14 år, gav hon ut singeln Walking Back To Happiness, som slog även i Sverige. Låten låg som bäst på sjätte plats på Tio i Topp-listan.

Helen Shapiro 1963.

Turnén var uppdelad i två delar. Första delen ägde rum från den 2 till den 9 februari och den andra delen genomfördes från den 23 februari och avslutades söndagen den 3 mars.

Under tiden mellan den första och andra delen av turnén ägnade sig The Beatles åt att den 11 februari spela in 10 spår till deras första album Please Please Me. Dessutom hade de andra spelningar som de genomförde innan det var dags att återuppta Shapiro-turnén den 23 februari.

Under resan till Shrewsbury den 28 februari 1963 skrev John Lennon och Paul McCartney gruppens kommande singel From Me To You.

Tilläggas kan att Helen Shapiros A&R-manager Norrie Paramor letade efter nytt material till Shapiro till ett country & western-album som planerades att spelas in i Nashville, Tennessee. Norrie föreslog att The Beatles skulle skriva en låt speciellt till Helens nya platta. Grabbarna började skriva på låten Misery bakom scenen i samband med att de skulle uppträda på King’s Hall i Stoke-on-Trent den 26 januari 1963. Låten gjordes färdig hemma hos Paul McCartney på Forthlin Road i Liverpool.

Paul McCartney var säker på att Helen skulle göra låten rättvisa. Men Paramor ansåg inte låten vara lämplig för Helen så det blev istället Kenny Lynch, som också var med på turnén, som spelade in låten. Därmed blev han den förste artisten som spelade in en cover på en Lennon-McCartney-låt. Tyvärr lyckades den inte ta sig in på listorna. Men 1973 kunde vi se Kenny Lynch på omslaget till Paul McCartneys album Band on the Run.

The Beatles spelade själv in Misery den 11 februari för albumet Please Please Me.

På turnén var det inte mindre än elva olika akter som intog scenen i tur och ordning. I början av turnén var The Beatles den fjärde akten som publiken fick höra. Men mot slutet av turnén hade grabbarna stigit lite i graderna och fick avsluta den första akten av de två som ingick i turnén.

Så här såg artistprogrammet ut:

Red Price Band
The Honeys
Dave Allen
The Beatles
Dave Allen
(igen)
Danny Williams

Paus

Red Price Band (en gång till)
The Kestrels
Kenny Lynch
Dave Allen
Helen Shapiro

Mot slutet av turnén gästade även Billie Davis.

__________________________________________

The Beatles framförde följande låtar under turnén:

Chains – George Harrison
Keep Your Hands Off My Baby – John Lennon
A Taste Of Honey – Paul McCartney
Please Please Me – John Lennon och Paul McCartney

Ytterligare två låtar som alternativa låtar under turnén:

Love Me Do – Paul McCartney och John Lennon
Beautiful Dreamer – Paul McCartney.

__________________________________________

Under turnén använde sig The Beatles av följande utrustning:

John Lennon

 • 1958 Rickenbacker 325 elgitarr
 • 1962 Gibson J-160E el-/akustisk gitarr (användes som reservgitarr)
 • 1962 Vox AC-30-förstärkare

Paul McCartney

 • 1961 Höfner 500/1 violinbas
 • Quad II/22 förstärkare modifierad av Adrian Barber
 • 1962 Adrian Barber ”Coffin” högtalarkabinett

George Harrison

 • 1957 Gretsch Duo Jet elgitarr
 • 1962 Gibson J-160E el-/akustisk gitarr (användes som reservgitarr)
 • 1962 Vox AC-30-förstärkare

Ringo Starr

 • Premier Mahogany trumset
  • 20×17″ bastrumma
  • 12×8″ hängpuka
  • 16×16″ golvpuka
 • 14×4″ Premier Royal Ace virveltrumma