Stowe House 04.jpg
Stowe School, Buckingham, Buckinghamshire.

Den tidigaste nu kända, nästan helt kompletta, inspelningen av en livekonsert med The Beatles har avslöjats av BBC Radio 4. I programserien Front Row har man nästan på dagen 60 år efter att inspelningen gjordes, gått ut med att inspelningen är räddad för eftervärlden.

Journalisten Samira Ahmed var ute efter att göra ett program om att det var 60 år sedan som The Beatles spelade på en internatskola för pojkar – Stowe School i Buckingham. Under besöket på skolan kom det fram att The Beatles framträdande hade spelats in av den då 15-årige John Bloomfield som var elev på internatskolan. John var denna dag ansvarig för uppträdandet i skolans aula – Roxburgh Hall – när The Beatles kom på besök den 4 april 1963. Han satte upp en mikrofon framför scenen och kopplade den till sin då nyinköpta bandspelare av märket Nagra III. Bloomfield var en erkänt tekniknörd och var alltid ivrig med att prova nya inspelningar med sin bandspelare. Bloomfield är i dag i 70-årsåldern och när reportern Samira Ahmed från BBC åkte till Stowe för att skriva en Front Row-special om 60-årsjubileumet avslöjade Bloomfield att inspelningen existerade.

Detta uppmärksammades i tidningen The Observer från den 9 april 2023 på sidan 47 i en artikel skriven av programledaren för BBC Radio 4, Samira Ahmed. Se nedan.

I samma tidning skrev också reportern Vanessa Thorpe om händelsen på sidan 5. Se nedan.

Detta var ett av de mera ovanliga engagemangen som The Beatles hade fått – åtminstone när det gäller 1963. Ett framträdande i en prestigefylld internatskola för pojkar!

Evenemanget kom sig av att en av eleverna, David Moores från Liverpool, kontaktade Brian Epstein i januari 1963 för att ta reda på om The Beatles skulle kunna komma och spela på skolan. Epstein blev imponerad av Moores och de började brevväxla kring den kommande spelningen. Detta ledde till ett antal formella brev mellan Moores och Epstein, vilket slutade med en enig överenskommelse och ett signerat kontrakt som innebar att bandet skulle spela för ett gage runt £ 100. Moores samlade in pengarna genom att sälja biljetter till skolans elever.

April 4, 1963
Kort med reklam för The Beatles spelning på Stowe School torsdagen den 4 april 1963 kl. 17.30 i Roxburgh Hall. Baksidan av kortet innehåller de fyra beatlarnas autografer. Se längre ner i artikeln.

Det var dock ett problem. Epstein skrev tillbaka till Moores för att förklara. Se nedan:

David_Moores_Brian_Epstein_letter_detail

Moores var för ung för att skriva på kontraktet så Moores ombads att skaffa en vuxen person från skolan som kunder signera kontraktet. Det löste sig till slut.

I april 1963, var The Beatles veteraner när det gällde liveframträdanden på scen. Efter hundratals shower i Hamburg och i The Cavern Club i Liverpool turnerade de i England i samband med att deras första album släpptes (Please Please Me). Var helst de spelade så skrek tonårsflickorna när de fick höra gruppens första singel Please Please Me på topplistans förstaplats. Med tanke på ovan så var det lite udda när The Beatles den 4 april 1963 hamnade på en liten internatskola – Stowe School – för pojkar.

När The Beatles intog scenen i skolans Roxburgh Hall, välkomnades de med ett artig applåd från publiken som bestod av gossar, som satt stilla i rader och klädda som om de var på väg till kyrkan. Längst bak i salen fanns det dock några flickor, som var döttrar till några av skolans anställda. Bandet framträdde under en latinsk inskription Presto et Praesto, vilket betyder Jag står stark och jag står först. Efteråt fick de till och med sitta och äta en bit tillsammans med rektorn för skolan.

George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr och John Lennon på munspel spelar inför en tämligen fullsatt skolaula.

Det som gör denna konsert extra speciell är att den inte stördes nämnvärt av skrik från tonårsflickor, utan i stort sett vanlig handklappning och städade applåder efter varje nummer.

Ringo Starr, Paul McCartney, George Harrison och John Lennon.

The Beatles spelade en blandning av coverlåtar och Lennon-McCartney-kompositioner. De inledde konserten med I Saw Her Standing There som sedan gick över i Chuck Berrys Too Much Monkey Business. Den låten hade de tidigare samma dag spelat upp på BBC-radio.

Så här såg spellistan ut under denna konsert. De spelade 24 låtar, men de två sista låtarna kom inte med på denna unika bandinspelning:

I Saw Her Standing There
Too Much Monkey Business
Love Me Do
Some Other Guy
Misery
I Just Don’t Understand
A Shot Of Rhythm And Blues

Boys
Matchbox
From Me To You
Thank You Girl
Memphis Tennessee
A Taste Of Honey
Twist And Shout
Anna (Go To Him)
Please Please Me

Hippy Hippy Shake
I’m Talking About You
Ask Me Why
Till There Was You
Money
I Saw Her Standing There (reprise)

Här tog bandet slut. Men någon av eleverna hade tydligen skrivit upp alla låtar de spelade och de två sista låtarna, som inte kom med på bandet, var enligt den listan

Sweet Little Sixteen
Long Tall Sally

Beatleshistorikerna Mark Lewisohn har fått lyssna på inspelningen och säger:
Möjligheten som detta band ger och som har kommit fram helt i det blå, är fantastiskt i och med att man kan höra The Beatles när de är på väg att göra det stora genombrottet som ledde fram till världsberömmelsen. Och de flesta andra inspelningar innehåller väldigt mycket publikskrik.

Den här inspelningen ger oss möjlighet att höra gruppen i Storbritannien, i en miljö där man faktiskt hör vad bandet spelar och också pratet mellan låtarna. Jag anser att detta är en väldigt viktig inspelning och jag hoppas att det blir något bra, konstruktivt och kreativt med det hela.

Några få ljudsnuttar från inspelningen spelades upp måndagen den 3 april 2023 i programmet Front Row i BBC Radio 4. Klicka på länken nedan, så kan du få lyssna på delar av programmet som sändes nu 60 år senare.

BBC Sounds.

Tilläggas kan att det man nu hoppas på är att den ljudteknik som utvecklats de senaste 5-10 åren och som regissören Peter Jackson har tillämpat i flera av sina filmer, inte minst i filmen The Beatles: Get Back, ska kunna appliceras även på detta unika rullband, så att vi äntligen kan få höra hur bandet lät live precis innan det blev omöjligt att höra dem live p.g.a. all publikskrik med mera. Sista ordet är säkerligen inte sagt om denna unika inspelning.

Man har emellertid för avsikt att restaurera bandets innehåll och det färdiga resultatet är tänkt att ges till en nationell kulturell institution i UK.

George Harrison längst till vänster, Ringo Starr vid trummorna, Paul McCartney och John Lennon vid sina mikrofoner.

________________________________________________

Nedan saxar vi något av det vi tidigare har publicerat på vår hemsida i serien om The Beatles och vad som hände med gruppen just den 4 april 1963.

Live: Roxburgh Hall, Stowe School, Buckingham

Internatskolan öppnade den 11 maj 1923. Till att börja med bestod eleverna av 99 skolgossar under ledning av rektorn J.F. Roxburgh. Nu för tiden går nästan 800 elever på skolan, varav 550 gossar och 220 flickor.

Detta var ett av de mera ovanliga engagemanget som The Beatles hade fått – åtminstone när det gäller 1963. Ett framträdande i en skola – Stowe School i Buckinghamshire.

Här kommer en intressant skildring av hur det var den 4 april 1963 på skolan. Berättare är Guy Mackenzie, som faktiskt var på plats och såg The Beatles framträdande! Hör på hans berättelse om detta unika tillfälle i nedanstående video. Speltid: 3 minuter och 22 sekunder.

Ringo Starr, John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, två av eleverna på skolan. Sittande vid bordet är rektorn för skolan med familj.

Skolgossarna hade ingen aning om vad som väntade dem när de satt i salen. De hade ingen direkt koll på popmusik och de hade inte möjlighet att titta så mycket på tv heller. John Bloomfield minns tillbaka cirka 50 år senare.

Grabbarna skulle aldrig glömma vad som hände när ridån gick upp och The Beatles började spela.
John: When the curtains went back, and they started to play, none of us had any idea at all about the speed, the volume, the enthusiasm,” he said. “And I don’t think they realized quite what it was that they’d allowed to come down here … It was like something from a different planet had arrived.

Lyssna på John Bloomfields berättelse genom att klicka på länken nedan:
https://audioboom.com/posts/991933-a-rare-performance-by-the-beatles-at-stowe-school-in-buckinghamshire

Typisk John Lennon-pose med benen brett isär och lätt böjda knän.

Framträdandet i skolans Roxburgh Hall var ovanligt – inte bara för att det var på en skola – utan också för att publiken, som bestod av prydliga pojkar, som satt i prydliga rader, lyssnade på när The Beatles spelade utan att avge ett enda skrik! David Magnus, assistent till fotografen Dezo Hoffman, tog ett antal fotografier på uppträdandet..

April 4, 1963
Här ser vi alla fyra beatlar – George Harrison, Ringo Starr, Paul McCartney och John Lennon. Notera att det är den gamla logotypen på Ringos bastrumma och att John Lennon trakterar sitt munspel. Förmodligen är det ’Love Me Do’ som de spelar upp.
Mannen som ritade denna trumlogotyp – Tex O’hara – har tagit ovanstående bild. Han ritade två varianter på skalbaggeloggan, en i svartvitt, som The Beatles tyckte vara bäst, och en i brunt, som Tex behöll för sig själv. Senare sålde han ut den på auktion. för över 100 000 svenska kronor!
April 4, 1963
En bild från sidan av scenen. Längst fram står Paul McCartney tillsammans med George Harrison. Närmast kameran John Lennon och längst till höger Ringo Starr.

Den här spelningen blev lite unik eftersom publiken inte bestod av flickor som skrek ut sina lustar, utan nu kunde Paul McCartney, George Harrison, John Lennon och Ringo Starr höra vad de sjöng och spelade. Det hörde till ovanligheterna redan vid den här tiden.

Bakom scenen – John Lennon på kontrabas och Paul McCartney på piano.
April 4, 1963
Här en bild utanför skolans aula tillsammans med några av elever, där Paul McCartney, John Lennon, George Harrison och Ringo Starr skriver autografer på löpande band.
The Beatles at Stowe in 1963
Här ser vi fyrklövern högst upp – John Lennon, George Harrison och Ringo Starr med Paul McCartney framför George Harrison. Nedanför The Fab Four – ser vi en del av de slipsprydda eleverna på skolan.

Beatlesförfattaren Hunter Davies minns: I later met David Moores, the chairman of Liverpool FC, he’s not a ’posho’ you know, not got a local accent, and he told me a good Beatles’ story. After the band suddenly became famous they were still booked for little gigs, including one at Stowe School, where David Moores was. Apparently, his father knew Brian Epstein’s parents and they therefore honoured their commitment to perform for just £20.

The Beatles gage för en spelning vid den här tidpunkten – efter succéerna med skivsläpp etc. – låg på £100. Han som sålde biljetterna till spelningen fick in £ 150, d.v.s. £ 50 mer än The Beatles gage för spelningen och deras personal som följde med. Men anledningen till att gaget var på £ 100, berodde på det faktum att kontraktet hade skrivits på några månader tidigare. När de sedan var dags för själva framträdandet, hade gruppen blivit oerhört populär och kunde ta betydligt mer betalt för sina framträdanden. Men Brian Epstein var en ärlig man och hade han lovat att de skulle spela denna dag och att gaget var £ 100, så var det det!

April 4, 1963
Här har vi de fyra beatlarnas autografer, skrivna på baksidan av annonskortet. Se ovan.
April 4, 1963 photo 630404ai_zps8e000b6e.jpg
Här en bild från ett av elevernas rum. Och här ser vi ju att The Beatles var väldigt sportintresserade! Ringo satsar på badminton och George föredrar landhockey! Paul har nog tagit på dig domarrollen medan John läser reglerna för denna unika kombinationssport.