Craig Browns bok om The Beatles, One Two Three Four – The Beatles in time, vinner 2020-års Baillie Gifford-pris.

 

Craig Brown.
Craig Brown. Foto: Eamonn McCabe/The Observer

Craig Brown har vunnit ett prestigefullt pris i avdelningen för facklitteratur med boken One, two, three, four – The Beatles  in time med motiveringen att han har återupptäckt konsten inom ämnesområdet biografi. Priset som Craig Brown vann är the Baillie Gifford prize, det finaste priset inom facklitteraturen i UK.

Med en blandning av historia, dagboksanteckningar, beundrarbrev, intervjuer, förteckningar och listor, berättar Brown i sin bok om The Beatles och de runt omkring som ingår i gruppens sfär. Ordföranden i i juryn som utser vinnarna, Martha Kearney kallar boken för a joyous, irreverent, insightful celebration of the Beatles, a highly original take on familiar territory.

Det är också en djupgående bok om succéer och misslyckanden, vilket vann gillande hos en enig jury. Tanken på att det finns en ny fräsch bok om The Beatles under det tragiska året 2020 (under pandemin) är inte lätt att inse, eftersom det har skrivits så mycket om gruppen sedan den första riktiga boken om The Beatles: Love Me Do – The Beatles’ Progress, som skrevs av Michael Braun 1964.  Men samtidigt gav boken en strimma ljus i allt mörker som rådde då.

Martha Kearney säger vidare om boken: It is such an original book. It is like a collage – he has picked so many fascinating details from so many sources and woven them together to give us new insights about the Beatles. It is such a funny book, but also very profound.

Förutom äran ingår i priset £ 50 000 (motsvarande cirka 650 000 svenska kronor). Han slog böcker och författare som Kate Summerscales True ghost story, The Haunting av Alma Fielding; Sudhir Hazareesinghs biografi över Toussaint Louverture, Black Spartacus och Christina Lambs bok om krigets påverkan på kvinnorna – Our Bodies, Their Battlefield.

Brown har sagt att hans mål med att skriva boken var att förmedla det spännande och roliga under The Beatles era och hastigheten med vilken de fyra förändrades som människor på gott och ont.

Brown själv säger:
Even now, it strikes me as bizarre that they were all under the age of 30 when the Beatles came to an end, and that the gap between I Want to Hold Your Hand and Why Don’t We Do It in the Road? was just five years, I was also keen to show their effect on everyone from HM the Queen to Charles Manson. I felt that all this would be best conveyed in a multiplicity of short chapters juxtaposed like prisms, to form a kaleidoscope.

Det fantastiska överflödet av Beatleslitteratur gjorde att jag blev befriad från kravet att skriva ännu en tjock och kronologisk historia om gruppen. Istället kunde jag följa mina udda intressen om gruppen. Det inkluderade att leta reda på de sanna historierna om The Singing Nun samt bläddra igenom gamla tidningslägg från the Listener magazine för att få reda på varför Anthony Burgess *) tyckte så illa om gruppens musik.

*) Anthony Burgess var en brittiska författare, journalist, dramatiker, poet, översättare, lärare, recensent, kritiker och tonsättare.

I nedanstående video (speltid 27:52) presenteras de sex böckerna som tävlar om första priset. De övriga pristagarna får £ 1 000 vardera, motsvarande cirka 13 000 svenska kronor.

De intressantaste delarna i videon nedan börjar efter 4:50 minuter och pågår under fyra minuter (8:40). Därefter presenteras de övriga författarna och deras böcker. Tillkännagivandet av vinnaren kan vi ta del av efter 18:40 in i videon och vi får höra de olika jurymedlemmarnas synpunkter på sitt gemensamma val av vinnare – ända fram till slutet av videon. Dessutom läser Craig Brown några passager från sin bok.

Tilläggas ska att den svenska utgåvan av boken One, Two, Three, Four – The Beatles in time (One, Two, Three, Four – När The Beatles förändrade världen) recenserades i Beatles Nytt nr 186 av Birgitta Wallin.
Den svenska utgåvan publicerades den 3 september 2021.