Från början var det John Lennon, Paul McCartney, George Harrison . . . och Colin Hanton.

THE 2022 FLORIDA FILM FESTIVAL OPENS WITH AN EXCLUSIVE FIRST LOOK AT PRE FAB! - Bisbee and Company

 

 

phillipsacetates.com - UPDATES

 

 

 

 

 

 

 

Dokumentärfilmen Pre FAB! handlar om trumslagaren i The Quarry Men, Colin Hanton. Filmen öppnade The Florida Film Festival i Orlando, Florida fredagen den 8 april 2022.

Florida Film Festival to screen over 160 films including new Pulse documentary – Orlando Sentinel

’The Florida Film Festival’ firade 30-årsjubileum 2022.

 

Filmen bygger på Colin Hantons bok med samma namn. Boken skrev han tillsammans med Colin Hall, som agerar som den som sköter om John Lennons barndomshem, Mendips.

Den långa dokumentären ser tillbaka på de tidiga dagarna i Liverpool när Hanton slog sig ihop med John Lennon för att bilda bandet The Quarry Men, vilket ledde till att bandet The Beatles kom till. Med stolthet berättar Hanton detaljerade anekdoter och minnen i kombination med att han guidar tittaren genom sitt Liverpool. Han berättar om hur det kom sig att medlemmarna i The Quarry Men  träffades 1956 på bussfärder och som skolkamrater i Quarry Bank High School.

Inspirerade av vad de hörde på Radio Luxembourg, började de som en skifflegrupp, komplett med banjo,Tea Chesst Bas  telådebas och tvättbräda. Hanton själv hade ett blygsamt trumset, vilket faktiskt finns uppställt på The Beatles Story Museum i Liverpool. Hanton beskriver bandet som a garage band with no garage, som trots sina 83 år har kvar sitt sinne för humor.

Bland personerna som intervjuas i filmen kan nämnas Beatlesexperten och författaren Mark Lewisohn, John Lennons halvsyster och författare Julia Baird, musikern Billy Bragg musikern, producenten med mera Peter Asher. Här finns också ett flertal utdrag från intervjuer med Paul McCartney. Filmen visar också filmbilder från Paul McCartneys barndomshem på Forthlin Road nr. 20.

Filmens producent Mark Bentley, en advokat från Tampa i Florida, köpte rättigheterna till Hantons bok. Men inte bara det han ledde också de flesta av intervjuerna i filmen, spårade upp och köpta ovanliga fotografier och förhandlade om rättigheterna till musiken och diverse arkivfotografier.

Bentley: The drummer is always in the back, and can see and observe everything. That was the same with Colin, They just wanted to be a good band, but Colin had an apprenticeship as an upholsterer [lärling som tapetserare] and knew that was his future. Peter Jackson’s ‘Get Back’ was the epic and surprising conclusion to the Beatles story. ’Pre Fab!’ shows us the origins of the Fab Four before they were ‘fab’.

Hanton intervjuas på plats i St. Peter’s Church Hall, där Paul McCartney träffade John Lennon på trädgårdsfesten den 6 juli 1957. Colin berättar att det var ju inte så att det slog blixtrar och änglar ramlade ner från skyn, men han hade bra gärna önskat att han hade haft en kamera i det här läget om han hade vetat  hur viktigt detta möte mellan Paul och John kom att bli i Rock’n’ Rollens historia.

Även om Hanton hade lämnat gruppen innan den blev The Beatles 1960, var han på plats tillsammans med John, Paul och George när de spelade på The Cavern Club 1959 och när de spelade in sin första skiva That’ll Be The Day skriven av Buddy Holly och In Spite of All The Danger, skriven av Paul McCartney och George Harrison, där Paul skrev själva låten med George stod för gitarrsolot.      

 

Trummisen i The QuarrymenColin Hanton – har sedan ett bra tag tillbaka gjort en film om The Quarrymen med titeln PRE FAB! men har inväntat ett godkännande från Paul McCartney. Tydligen har nu Paul godkänt filmen och den finns äntligen tillgänglig och är klar för biovisning.

Filmen om Colin Hanton har fått samma titel som boken han skrev 2018 och som följaktligen också heter Pre Fab!.

Pre:Fab! by Colin Hanton, Colin Hall | Waterstones

Colin Hall har även skrivit boken The Songs The Beatles Gave Away ,som kom ut 2022.

Colin Hall med sin 528 sidor tjocka bok ’The Songs The Beatles Gave Away’. Foto: Toby Clarke.

 

Colin Hanton var trummis i John Lennons band The Quarrymen från början, och han var den som var medlem i Johns grupp under den längsta tiden. I slutändan bestod gruppen av Colin Hanton, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och pianisten  John ”Duff” Lowe, som var med på scenen varje gång det fanns ett piano på plats.

Efter en av alla spelningar som gruppen gjorde, uppstod ett gräl och Colin slutade i gruppen. När väl de ursprungliga Quarrymen återförenades kom Colin med igen.

Kanske kommer filmen att visas under Beatle Week i Liverpool nu i augusti 2023?

Medverkande i filmen är ett stort antal personer, de mest kända är Paul McCartney, John Lennon, George Harrison, Peter Asher, Chas Newby, Mark Lewisohn, John ’Duff’ Lowe, Rod Davis, Julia Baird, Frank Allen (f.d. medlem i Cliff Bennett & The Rebel Rousers och ersättare till basisten och sångaren Tony Jackson 1964 i The Searchers) och Colin Hanton själv.

Filmen är regisserad av Todd Thomson och är skriven av Mark Bentley, Ryan Conroy och Colin Hall.

Nedan en liten reklamsnutt om filmen. Speltid: 2:07 minuter.

 

Från vänster Colin Hanton, Chas Newby, Ron Davis och Len Garry från The Quarrymen vid ett världsberömt övergångsställe i London. Foto: Daniel Stilling.

Jodå, gubbarna kunde gå åt andra hållet också, liksom The Beatles gjorde.