Paul McCartney i ’The Cavern Club’ i Liverpool med sin förta ’Höfner’bas.

 

Redan den 28 oktober 2019 skrev vi på vår hemsida att man hade påbörjat en jakt efter Paul McCartneys försvunna Höfnerbas från 1961. Varför detta ämne har poppat upp (nästan) överallt nu fyra år senare är faktiskt bara det en liten gåta. Kanske behöver musiktillverkaren Höfner lite mer reklam?

Helt klar är att Paul McCartney själv väldigt gärna vill ha tillbaka sin förlorade (= mest troligt stulna) Höfnerbas från 1961, som han köpte i april i Hamburg i samband med att gruppen spelade under två månader på Top Ten Club på Grosse Freiheit mellan den 1 april och den 1 juni 1961. Inköpet gjordes hos Steinway Musikhaus på Collnaden nr 29 i Hamburg. Priset vad tydligen rätt överkomligt – 30 pund har det sagt att den skulle ha kostat. Paul gillade utseendet på basen eftersom dess kropp var symmetrisk. Så det spelade inte någon roll att han var vänsterhänt. Det var en Höfner, modell 500/1.

Paul McCartney använde sig av basen såväl i Hamburg som på The Cavern Club i Liverpool och använde den stadigt fram till oktober 1963, då han fick en ny Höfnerbas från företaget Selmer, som importerade instrument till UK.

En mer utförlig historia om Pauls olika Höfnerbasar kan ni läsa i vårt höstnummer av Beatles Nytt (nr 190) som skickas ut under oktober månad i år.