George Harrison skulle idag har fyllt 81 år. Dessvärre lämnade han oss redan år 2001.

 

 

Fira George Harrisons 81-årsdag genom att lyssna igenom hela eller delar av innehållet i hans personliga jukebox!

 

George Harrisons personliga jukebox.

Om du vill veta vilka singlar George Harrison hade i  sin personliga jukebox kan du lyssna HERE .

 

När föddes George Harrison egentligen?

Denna fråga har varit uppe ett otal antal gånger, eftersom det har förekommit två olika datum för Georges födelse. Dels har man kunnat läsa att han är född den 24 februari. dels den 25 februari. Det vanligaste och mest officiella datumet är den 25 februari 1943.

Men varifrån kommer uppgiften om att George skulle vara född redan den 24 februari 1943?

Jo, det förhåller sig som så att klockorna i UK i februari 1943 sattes fram en timme på grund av att det andra världskriget pågick. Denna tidsförskjutning ägde rum i UK från den 25 februari 1940 till den 7 oktober 1945. Denna extra timmes framflyttning i tiden innebar en timmes extra ljus tid, varigenom landet sparade en massa bränsle och under den så kallade Blitzen*), fick arbetarna mer tid att ta sig hem innan mörkläggningen inleddes.

På George Harrisons födelseattest står det att han föddes den 25 februari 1943 kl 00.10. Astrologiskt föddes George en timme före midnatt den 24 februari – kl. 23.10.

Hur det än må vara med detta, upptäckte George under 1980-talet att han var född den 24 februari kl 23.42. Det hela mynnade ut i att George fick två födelsedagar. Han firade alltid två födelsedagar.

Olivia Harrison har berättat en söt liten historia om detta. När hon gratulerade George på födelsedagen den  24 februari, svarade George: Ooh, my birthday isn’t until tomorrow. Och när Olivia gratulerade honom den 25 februari, svarade han Oh, sorry, you missed it – my birthday was yesterday!

Sammanfattningsvis var George Harrison född den 25 februari 1943.

*) Blitzen kallas den period under slaget om Storbritannien då en serie tyska bombanfall utfördes mot Storbritannien.