Start2023-05-09T21:41:23+02:00
2802, 2024

The Beatles – Detta händer den 28 februari 1967

By |28 februari, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Inspelning av låten ’Lucy In The Sky With Diamonds’

Den här tisdagen samlades man som vanligt i Studio Two EMI Studios på Abbey Road. På plats, förutom The Beatless var producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick och den biträdande ljudingenjören Richard Lush.
Dagens inspelningssession var bokad mellan kl. 19.00 och kl. 01.15 på onsdagsmorgonen och man planerade att spela in Lucy In The Sky With Diamonds.

Beatlarna själva var kraftigt försenade, så det var först vid 20-tiden som studion började fyllas med liv då Paul McCartney kom in och nynnade på en låt, följd av John Lennon. En stund senare dyker Ringo Starr upp, och sist kommer George Harrison.

Man började med att repetera och repetitionerna tog så lång tid att det aldrig blev tid till att genomföra en riktig inspelning av låten. Sessionen varade i bortåt åtta timmar och man experimenterade hela tiden med texten och musiken. Större delen av vad som gjordes denna kväll och morgon spelades in, men det slängdes senare.

Paul McCartney sätter sig vid pianot och alla samlas runt omkring honom; George Harrison,
George Martin, en väl skymd Ringo Starr och John Lennon. Foto: Henry Grossman.
På plats var också en reporter från Life Magazine, fotografen Henry Grossman och Paul McCartney far Jim McCartney.
Paul McCartney och hans far Jim McCartney i ’Studio Two’. Foto: Henry Grossman.

Ringo Starr vid sitt trumset. Foto: Henry Grossman.
Fotografen Henry Grossman tyckte så här om Paul när han satt vid trummorna:
Paul har ett barnsligt ansiktsuttryck, men han tog en cigarett och såg plötsligt ut som den franske skådespelaren Jean-Paul Belmondo. Alla rökte som galningar.
Paul McCartney vid trummorna. Foto: Henry Grossman.
John Lennon, Paul McCartney, George Harrison med Ringo Starr närmast kameran. Foto: Henry Grossman.
2 x George: George Harrison och George Martin i trevligt melodiskt samspråk. Foto: Henry Grossman.
Paul McCartney, Henry Grossman och George Harrison med Ringo Starr och John Lennon närmast kameran.

John Lennon och Paul McCartney spelar tillsammans på på pianot. Till vänster står George Martin
och Neil Aspinall och lyssnar. Foto: Henry Grossman.
Teatime – George Harrison, Ringo Starr med John Lennon och Paul McCartney närmast kameran.
Foto: Henry Grossman.

John Lennon i centrum har plockat fram sin akustiska gitarr medan George Martin håller i den handskrivna texten
till ’Lucy In The Sky With Diamonds’. Paul McCartney liksom Ringo Starr lyssnar andäktigt. Foto: Henry Grossman.

 

 

John Lennons handskrivna text till ’Lucy In The Sky With Diamonds’.
John Lennon:
Så här var det. Min son kom hem och visade mig en teckning av en konstig flygande kvinna, och jag frågade: ”Vad är det här?” Och han svarade att det var Lucy i himlen med diamanter. Jag sa, ’Åh, det här är bra’ och skrev omedelbart en låt om det. 
Cynthia Lennon:
Jag minns att han kom hem från skolan med den och visade den för sin pappa. Den gången utbrast han inte: ”Herregud! Vilken bra titel på en låt”, men den kom så klart väl till pass. Det var bara en barnteckning av en liten flicka på himlen med stjärnor. Det var ett vanligt hus, träd och stjärnor, och den lilla flickan var Lucy, hans klasskamrat.
Pete Shotton, John Lennons barndomsvän:
Jag var där den dagen Julian kom hem från skolan med en pennteckning av sin klasskamrat Lucys ansikte mot en bakgrund av exploderande flerfärgade stjärnor. Extremt imponerad av sin sons arbete frågade John namnet på teckningen. ”Det där är Lucy i himlen med diamanter, pappa,” svarade Julian. ”Amazing,” utbrast John och inkluderade omedelbart denna minnesvärda fras i den nya låten.
Ringo Starr:
Jag var på besök hos John när hans son Julian kom fram till honom med sin teckning. Det var en helt vanlig barnteckning. John frågade: ”Vad är det här?” och Julian svarade: ”Lucy i himlen med diamanter.” Dessa ord fastnade omedelbart hos John.
Julian Lennon:
Jag vet inte varför jag kallade teckningen så, eller varför den stack ut bland alla mina andra teckningar, men i den åldern gillade jag definitivt Lucy. Jag brukade visa min pappa allt jag gjorde eller ritade i skolan, och det satte igång idén till låten.
Så här ser teckningen, som Julian Lennon, ritade i skolan och som blev till en titel på en av låtarna på albumet
’Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ – nämligen ’Lucy In The Sky With Diamonds’.

Här ett foto på Lucy O’ Donnell när hon är sex år.

Lucy O’Donnell:
Vi bodde i Weybridge nära familjen Lennon, och Julian och jag gick på en förskola i Heath House, som drevs av två äldre damer. Barnkammaren låg i ett rymligt edvardianskt hus. Jag minns Julian i skolan. Jag minns honom mycket väl. Vi satt bredvid varandra vid riktiga gammaldags skrivbord. Huset var enormt, och klassrummen var åtskilda av tunga gardiner. De sa att jag och Julian var ett par små bråkmakare. Jag minns att jag och Julian målade på ett dubbelsidigt staffli och, till klasslärarens fasa, stänkte färg på varandra. Dagen Julian ritade den här bilden dök hans pappa upp med sin chaufför för att hämta honom från skolan.
George Harrison, Ringo Starr ooh John Lennon repeterar ’Lucy In The Sky With Diamonds’. Foto: Henry Grossman.
De riktiga inspelningarna av Lucy In The Sky With Diamonds påbörjades dagens efter, som var den 1 mars 1967.
2702, 2024

The Beatles – Detta händer den 27 februari 1967

By |27 februari, 2024|Categories: Nyheter|

Vilodag för The Beatles

En artikel i tidningen Daily Mail, denna måndag den 27 februari 1967, handlade om en försvunnen tonåring, med titeln A-level girl dumps car an vanishes, inspirerade Paul McCartney att skriva låten She’s Leaving Home.

’Daily Mail’ måndagen den 27 februari 1967.

 

Paul McCartney:
Det räckte för handlingen. Jag började plocka fram texten: hon smyger iväg, lämnar en lapp, sedan vaknar hennes föräldrar… Det var ganska rörande. Det var många av dem på den tiden, och det räckte för att vi skulle ha en handling för låten. Jag älskade idén till låten, och när jag visade den för John lade han till långa, utdragna toner, och en av de fantastiska sakerna med strukturen i den här låten är att den stannar kvar på de ackorden för alltid. Om låten hade skrivits tidigare hade vi bytt ackord, men den här låten finns kvar på C-dur-treklangen. Det är verkligen fängslande. Fantastiskt litet knep och jag tycker att det fungerade ganska bra. När jag visade detta för John skrev han refrängen, föräldrarnas synpunkt: ”Vi gav henne större delen av våra liv, vi gav henne allt som pengar kan köpa.” Jag tycker att det är föräldrarnas synvinkel som ska finnas med i berättelsen om flykten. Sedan var det den berömda repliken om mannen från bilaffären; folk sa också att det var Terry Doran, en vän som arbetade som bilförsäljare, men det är bara en historia.

Flickan som rymde hemifrån, Melanie Coe hade faktiskt träffat Paul McCartney tidigare. Detta ägde rum i samband med The Beatles första framträdande i det engelska tv-programmet Ready, Steady, Go! den 4 oktober 1963.

Meet the Beatles for Real: Truth is stranger than fiction: Melanie Coe

Melanie Coe under sitt mimade framträdande i tv-programmet,
vilket gav henne segern i mim-tävlingen.

 

Melanie Coe:
Jag träffade Paul första gången när jag var 13 i tv-showen Ready, Steady Go!  

I programmet hade de en mimtävling där ett antal flickor fick mima och dansa till Helen Shapiros låt Let’s Jump The Broomstick. Coe var den som vann tävlingen, 14 år ung. Paul McCartney gav hennes första pris, som bestod av ett Beatlesalbum med grabbarnas autografer. Dock var Melanie besviken.

Melanie:
Paul gratulerade mig för att jag vann förstaplatsen i pantomimen för Brenda Lees ’Let’s Jump The Broomstick’, vilket innebar att jag skulle dansa i årets show. Vi tillbringade hela dagen med att filma i studion. John Lennon höll sig distanserad och inte så kommunicerbar, Paul skakade våra händer och Ringo och George var älsklingar och pratade med oss ​​hela dagen.

I was very disappointed because there had been two shows before mine, and on both of those shows the girl that won went out on a date with the pop star. I thought I was going to have dinner date with the Beatles, so I was terribly disappointed with my prize!

Här en video på 2 minuter och 54 sekunder från tv-showen.

 

2602, 2024

The Beatles – Detta händer den 26 februari 1967

By |26 februari, 2024|Categories: Nyheter|

George och Pattie Harrison går på föreläsning av Maharishi Mahesh Yogi

Den här söndagen begav sig paret Harrison till London Caxton Hall, där Maharishi Mahesh Yogi höll en föreläsning om transcendental meditation.

undefined

Caxton Hall på Caxton Street i London.

 

 

 

2502, 2024

Fira George Harrisons 81-årsdag med Georges jukebox

By |25 februari, 2024|Categories: Nyheter, George Harrison|

George Harrison skulle idag har fyllt 81 år. Dessvärre lämnade han oss redan år 2001.

 

 

Fira George Harrisons 81-årsdag genom att lyssna igenom hela eller delar av innehållet i hans personliga jukebox!

 

George Harrisons personliga jukebox.

Om du vill veta vilka singlar George Harrison hade i  sin personliga jukebox kan du lyssna HERE .

 

När föddes George Harrison egentligen?

Denna fråga har varit uppe ett otal antal gånger, eftersom det har förekommit två olika datum för Georges födelse. Dels har man kunnat läsa att han är född den 24 februari. dels den 25 februari. Det vanligaste och mest officiella datumet är den 25 februari 1943.

Men varifrån kommer uppgiften om att George skulle vara född redan den 24 februari 1943?

Jo, det förhåller sig som så att klockorna i UK i februari 1943 sattes fram en timme på grund av att det andra världskriget pågick. Denna tidsförskjutning ägde rum i UK från den 25 februari 1940 till den 7 oktober 1945. Denna extra timmes framflyttning i tiden innebar en timmes extra ljus tid, varigenom landet sparade en massa bränsle och under den så kallade Blitzen*), fick arbetarna mer tid att ta sig hem innan mörkläggningen inleddes.

På George Harrisons födelseattest står det att han föddes den 25 februari 1943 kl 00.10. Astrologiskt föddes George en timme före midnatt den 24 februari – kl. 23.10.

Hur det än må vara med detta, upptäckte George under 1980-talet att han var född den 24 februari kl 23.42. Det hela mynnade ut i att George fick två födelsedagar. Han firade alltid två födelsedagar.

Olivia Harrison har berättat en söt liten historia om detta. När hon gratulerade George på födelsedagen den  24 februari, svarade George: Ooh, my birthday isn’t until tomorrow. Och när Olivia gratulerade honom den 25 februari, svarade han Oh, sorry, you missed it – my birthday was yesterday!

Sammanfattningsvis var George Harrison född den 25 februari 1943.

*) Blitzen kallas den period under slaget om Storbritannien då en serie tyska bombanfall utfördes mot Storbritannien.

2502, 2024

The Beatles – Detta händer den 25 februari 1967

By |25 februari, 2024|Categories: Nyheter|

Henry Grossmans fotosession med The Beatles på George Harrisons födelsedag

Den här lördagen hade fotografen Henry Grossman bland annat lyckats få till en fotosession hemma hos George och Pattie Harrison ,trots att det var ett födelsedagskalas på gång, eftersom George Harrisons fyllde 24 år denna dag.

Henry började med att fotografera paret i köket och ett av fotografierna kom också med i Life Magazine. 

 

George och Pattie Harrison i köket hemma hos paret i Kinfauns i Esher. Foto: Harry Grossman.

 

En vän till George som heter Amiya Dasgupta kom för att besöka George. Han var en fantastisk sitarspelare och elev till Ravi Shankar. George spelade på sin sitar i vardagsrummet.

George Harrison övar på sin sitar. Foto: Harry Grossman.

Efter att ha fotograferat hemma hos George och Pattie Harrison, drog George, Pattie och Henry Grossman iväg hem till Ringo Starrs hem Sunny Heights, där man hade planerat att hålla en fotosession med samtliga fyra beatlar.

Väl där var Ringo angelägen om att visa upp sina nya ’prylar’ så alla gick in i hans ’roliga rum’. Han kunde inte vänta med att visa upp sitt förvärv – en färgenhet. Det var inte en maskin, utan snarare en låda, lite likt en tv med en skärm som visade växlande färgmönster som dansade och rörde sig i takt med musiken. Ganska psykedeliskt.

Ringo Starr visar upp sin psykedeliska låda för fotografen och George Harrison. Foto: Harry Grossman.

 

I avvaktan på att Paul och John skulle anlända till fotosessionen gick Ringo, George,
fotografen Harry och Georges vän Amiya Dasgupta en promenad runt området. Foto: Harry Grossman.

Henry Grossman berättar:
Under åren blev det tydligt för mig hur mycket alla fyra Beatles älskade djur. De visade rörande ömhet mot sina husdjur. Jag har ibland undrat om detta delvis kan bero på att hundar och katter inte hade någon aning om Beatles kändisskap. Deras husdjur älskade dem verkligen för vem de var, och faktorer som berömmelse, pengar och social status var inte en del av ekvationen. Hunden kommer aldrig att be om en autograf eller ett lån; den älskar hängivet precis så.

George Harrison, Ringo Starr med sin hund ’Tiger’, John Lennon och
Paul McCartney med sin fårhund ’Martha’. Foto: Harry Grossman.

Här står Ringo Starr, Paul McCartney och John Lennon i skuggan
av en välklädd George Harrison. Foto: Henry Grossman.

 

George Harrison, som här verkligen verkar se upp till Paul McCartney, Ringo Starr, Paul McCartney och John Lennon.
Foto: Henry Grossman.

 

 

John Lennons uniformsjacka, som han hade köpt i affären ’I Was Lord Kitchener’s Valet’.
Foto: Henry Grossman.

Klädaffären ’Lord Kitcherner’s Valet’ låg på Portobello Road nummer 293 i London.
Affären specialiserade sig på viktorianska kläder och replika av militäruniformer.

En strikt uniformerad John Lennon hemma hos Ringo Starr.

Efter väl förättat fotograferingsvärv, återvände George Harrison till sitt ställe Kinfauns för att fira sin födelsedag.

George Harrison och Pattie iklädd en peruk som gav henne ett annat korthårigt utseende.

Här sitter George Harrison tillsammans med David Crosby från bandet ’The Byrds’.

 

George Harrison i centrum av en del av sina födelsedagsgäster. En del är indiska vänner till George.

 

Henry Grossman berättar:
Kvällens höjdpunkt var uppträdandet av musiker Ali Akbar Khan, en av de mest skickliga och respekterade sarodspelarna i världen. Han åtföljdes av Amiya på sitar och en annan tablaspelare. George spelade in föreställningen på en dyr professionell Brenell-bandspelare genom en mikrofon som hängde framför musikerna på ett långt stativ.

George Harrison iakttar läromästaren Amiya när denna spelar på sitaren.

 

 

 

 

2402, 2024

The Beatles – Detta händer den 24 februari 1967

By |24 februari, 2024|Categories: Nyheter, Musik/Skivutgivningar|

Inspelningarna av låten ’Lovely Rita’ fortsätter

Även denna fredag samlades The Beatles, producenten George Martin, ljudingenjören Geoff Emerick och den biträdande ljudingenjören Richard LushStudio TwoEMI Studios på Abbey Road i London.
Arbetet under denna dags session, som startade kl. 19.00 och slutade kl. 01.15 den påföljande lördagsmorgonen, handlade om att fortsätta med inspelningarna av Paul McCartneys låt Lovely Rita.

Under inspelningarna fick The Beatles besök i studion av Tony Hicks från bandet The Hollies och av David Crosby från bandet The Byrds. Närvarande var också Leslie Bryce, den på tidningen The Beatles Monthly Book anställde fotografen.

The Beatles with The Byrds' David Crosby, Abbey Road, 24 February 1967

John Lennon, David Crosby från The Byrds, Paul McCartney och George Harrison i ’Studio Two’. Foto: Leslie Bryce.

 

Innan inspelningarna började gick John Lennon, Paul McCartney, Neil Aspinall och Mal Evans till ett eget hörn i studion för att slutföra texten till låten.

Mal Evans och John Lennon med ett block för att skriva klart texten till ’Lovely Rita’. Foto: Leslie Bryce.

Paul McCartney, Mal Evans och John Lennon försöker få ihop texten till Pauls låt ’Lovely Rita’. Foto: Leslie Bryce.

 

Paul McCartney, John Lennon, Neil Aspinall, Mal Evans, Ringo Starr och George Harrison.
En av de första bilderna på The Beatles,  Neil och Mal med mustascher. Foto: Leslie Bryce.

Här studerar Neil Aspinall, Ringo Starr och redaktören för ’The Beatles Monthly Book’
Johnny Dean (alias Sean O’Mahony)  februarinumret av ’Beatles Monthly Book’. Foto: Leslie Bryce.

Ringo Starr och John Lennon lyssnar nog på Paul McCartneys utläggningar om hur låten ska arrangeras. Foto: Leslie Bryce.

 

Originaltexten till låten, som i det här läget bara hade den första refrängen och den första versen. Längst ner är det Mal Evans som har skrivit Now I go to meet her. Den strofen kom inte med i den slutliga versionen av låten.

Paul McCartney's lyrics for Lovely Rita

Paul McCartney text till ’Lovely Rita’ som man arbetade vidare på denna dag för att få klar.

 

Så snart texten ansågs vara klar började Paul McCartney att spela in sin sång. Liksom vid tidigare inspelningar av låten, gjordes detta under det att bandspelaren gick lite långsammare – med  46.5 cykler per sekund istället för det normala som var 50 cykler per sekund, vilket fick upp låten en halv ton när man spelade upp resultatet i normal hastighet.

Paul McCartney vid Ringo Starrs trumset. Foto: Leslie Bryce.

 

Vid slutet av sessionen skapade man två reduktionsmixningar för att få lite mer utrymme på bandet. Dessa fick numren 10 och 11. Det var den senare av dessa två som användes för ytterligare överdubbningar den 7 och 21  mars 1967.

Det var väldigt ovanligt att någon av beatlarnas fruar var med i studion.
Denna dag hade i alla fall Pattie Harrison tittat in för att kolla läget. Foto: Leslie Bryce.

 

Till toppen