Försäljningen av vinylskivor har ökat 13 år i sträck med en försäljning under 2020 som blev den högsta sedan tidigt 1990-tal! Men vad hände under 2021? Minskar försäljningen? Egentligen inte, men efterfrågan på vinyl är mycket större än vad presserierna kan tillhandahålla. Man kan räkna med att presserierna 2021 endast kan täcka 50 procent av det faktiska behovet efter vinylskivor.

När det kom fram i början av november 2021 att Adele hade låtit beställa 500 000 vinylexemplar av sitt nya album, var det många som blev mer eller mindre förbenade. Framför allt för den effekt det kom att bli för de mindre kända artisterna inom rock och pop, som mer eller mindre helt förlitar sig till sin vinylförsäljning för att kunna försörja sig.

Men även om man kan säga att 500 000 exemplar är en stor summa, kanske man ändå inte kan skylla helt på Adele för att man inte kan komma över en vinylskiva med en av sina favoritartister, eftersom problemet inom vinylområdet grundar sig på tidigare problem som har uppstått.

Självklart är den ökade efterfrågan orsaken till att det har uppstått förseningar vad gäller pressningen av antal vinylskivor. Men i samband med att försäljningen av vinylskivor började dala lade presseri efter presseri ner sin verksamhet av ekonomiska skäl. Så nu när stora artister som Adele, Elton John, Coldplay, Ed Sheeran och Elton John släpper album nästan samtidigt, så blir vinylpresserierna verkligen en trång sektor.

Att det hela skulle vända var man helt enkelt inte beredda på. Fler och fler har lämnat cd-skivan åt sitt öde och man har också tappat lite vad gäller digitala utgivningar av musiken. Men framför allt har de yngre musiklyssnarna kommit underfund med vad en vinylskiva är och att man kan spela en sådan skiva på båda sidor! Det gäller som bekant inte för cd-skivan som tidigare hade tagit över skivförsäljningen.

Buying The Beatles on Vinyl – Every record tells a story

Det påstås i USA att skivbolaget Universal har lagt in beställningar av vinylskivor så långt fram i tiden som 2-3 år, vilket i sin tur gör det ännu svårare för de som ger ut skivor på oberoende skivbolag.

Tilläggas ska att toppsäljande vinylalbum år efter år faktiskt är lite äldre album, vilka pressas kontinuerligt, eftersom försäljningen går bra. Detta ställer också till det för nya artister och deras behov, eftersom kapaciteten inte har hunnit ikapp.

THE BEATLES | Collection of 46 vinyl 45rpm singles, and one LP album | The  Beatles | Books & Manuscripts | Sotheby's

Sedan har man noterat att pandemin har bidragit till den ökande efterfrågan, eftersom fler artister har haft mer tid att ägna sig åt att spela in musik – eftersom konserter har ställts in över hela världen – och lyssnarna köper helt enkelt mer vinyl nu än tidigare. Företaget Discogs rapporterade om en ökning i försäljningen av vinylskivor på 29,69 procent från januari till juni 2020 i jämförelse med samma period 2019.

vinyl box set - Online Discount Shop for Electronics, Apparel, Toys, Books,  Games, Computers, Shoes, Jewelry, Watches, Baby Products, Sports &  Outdoors, Office Products, Bed & Bath, Furniture, Tools, Hardware,  Automotive Parts,

Försäljningen av fysiska vinylskivor har ju också blivit det mest effektiva sättet för band att få in intäkter eftersom turnéer och festivaler har ställts in. Men många albumsläpp fick också ligga på vänt, eftersom man visste inte när man åter kunder turnera, vilket också har lett till hård konkurrens på presserierna eftersom många artister ville få sina skivor pressade samtidigt.

Tro det eller ej, men Brexit har också påverkat framställningen av vinyl i England eftersom där bara finns sex presserier och de flesta skivor som säljs i UK pressas i Tyskland. Att UK lämnade EU innebar också fördyringar för kunderna med extra kostnader i form av tullavgifter, som många gånger ligger på hela 20 %. Detta har knappast underlättat problembilden. Dessutom har de längre leveranstiderna också påverkat vinylbranschen negativt.

The Beatles: The Singles Collection (23 x 7" 180 Gram) Vinyl Singles Box  Set NEW | eBay

Över hela världen råder dessutom en stor brist på PVC*), vilket påverkar inte bara skivindustrin. Större delen av PVC-materialet tillverkas i Texas, USA. Här har man drabbats av PVC-brist med anledning av mycket onormalt väder under två års tid. Dessutom brann en lackfabrik ner tidigt 2020, vilket ansvarade för över 70 % av världens tillverkning. Denna brist som uppstod gjorde att det blev svårare att tillverka färgade vinylutgåvor, vilket i sin tur gjorde att de som kunde få fram en viss del av färgade vinylskivor även höjde priset. Tillgång och efterfrågan gäller för det allra mest.

Prisuppgången påverkar speciellt artister som vill släppa många olika varianter av sina nya skivor. Detta har man troligen låtit göra bara för att försäljningen därmed ökar och möjligheten att få efterlängtade listplaceringar ökar. Vi kan ju ta Paul McCartney som ett exempel med sina cirka 40-tal olika vinylversioner av sitt album McCartney III. Det verkade inte bli riktigt lika aktuellt med uppföljaren McCartney III Imagine. Kanske hade problem drabbat McCartney när det var aktuellt att släppa den utgåvan?

*) PVC – polyvinylklorid som det egentligen heter, eller vinyl som det också kallas, är en vanligt förekommande plastsort. Den tillverkas vanligtvis av natriumklorid, olja eller naturgas.

Beatles Christmas Records Released In Limited Coloured Vinyl Box Set

Enligt branschorganisation Ifpi**) har vinylförsäljningen i Sverige ökat med 77 procent de senaste fem åren och gått om försäljningen av CD. Men när allt fler vill producera vinyl-skivor, har produktionen svårt att hänga med.

**) IFPI står för International Federation of the Phonographic Industry är en organisation för skivbolag med cirka 1400 medlemmar i 75 länder. Den svenska avdelningen, IFPI Svenska Gruppen, består av de största svenska skivbolagen som tillsammans står för 95% av den svenska skivmarknaden.