Musikern, kompositören, den adjungerade professorn i multimedia vid Kungliga Tekniska Högskolan, civilekonomen och journalisten Roger Alan Wallis lämnade oss den 22 januari 2022 i en ålder av 80 år. Roger föddes den 8 augusti 1941 i brittiska Rugby och kom senare att flytta till Sverige. Här studerade han vid Handelshögskolan i Stockholm där han dirigerade skolorkestern Mercblecket som tog emot The Beatles på Arlanda den 28 juli 1964.

Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon och George Harrison tittar uppåt utgången från planet. Musikerna till höger i bilden utgörs av Mercblecket, som dirigerades av Roger Wallis denna dag på Arlanda.

Och så här såg det ut när Mercblecket mötte The Beatles på Arlanda med Roger Wallis spetsen!

Karriär

Wallis var från början en utbytesstudent men bosatte sig i Sverige 1963, där han tillsammans med bland andra Ola Brunkert och Claes Dieden bildade bandet Science Poption 1965. Tillsammans med Britt Lindeborg skrev han låten Judy Min Vän, som vann den svenska Melodifestivalen 1969 framförd av Tommy Körberg.

Wallis var med och grundade skivbolaget MNW (Music Network Corps Ltd) och var fram till 1976 verksam som producent på detta bolag. Mellan 1976 och 1994 arbetade Wallis som BBC:s korrespondent i Sverige och för Sveriges Radio som programledare för utlandsprogrammet Radio Sweden.

I sin forskning skrev han om skivindustrin och nedladdning, där han menade att skivbolagens intäkter inte minskat som resultat av nedladdning, utan att Internet snarare har hjälpt till att marknadsföra musiken.

Roger var även ledamot i STIM:s styrelse (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) under åren 1992 – 2007 och satt med i Regeringens IT-råd mellan 2007 – 2009.

Nedanstående ep med fyra Beatleslåtar gjorde stor succé. Även The Beatles själva gillade denna studentikosa orkester och deras framförande av Lennon-McCartney-låtar. Samtliga låtar arrangerades av Roger Wallis som också stod för solosången.

Paul McCartney: I really like this one. They really got the beat. It’s really great!

Det är ju inte helt fel att tro att nedanstående skivkonvolut som kom ut 1964 kanske var en del inspiration till skivkonvolutet på The Beatles album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band som kom ut tre år senare!

Omslaget till ep:n ’Mercblecket Beats The Beatles’ som gavs ut på Philips med skivnummer 433 4458 PE 1964.. Roger Wallis står längt till höger på bilden ovan.
Sången stod främst Roger Wallis för med lite hjälp från sina vänner i Mercblecket.

På ep:n ingick följande fyra låtar: I Want To Hold Your Hand, This Boy, All My Loving och I Saw Her Standing There.

Nedan ett kort smakprov på Roger Wallis som framför All My Loving med en egen hyllningstext till The Beatles.

Här kan ni njuta av alla fyra låtarna framförda av Mercblecket med vinylknaster och allt!