Med anledning av att det var ett 60-årsjubileum den 5 oktober – då The Beatles första singel släpptes på Parlophone – har BBC Radio 2 i England plockat fram ett program som sändes när The Beatles firade 50-årsjubileum 2012. Programmet har titeln Celebrating The Beatles med underrubriken A Year In The Life: The Beatles 1962.

Programledare är Liverpoolpoeten Roger McGough, som spelade i gruppen The Scaffold bland annat tillsammans med Paul McCartneys bror Michael McGear.

Historien om The Beatles 1962 berättas också av en del så kallade tidsvittnen som var på plats när det ägde rum; Bill Harry som skapade Liverpools egen musiktidning Mersey Beat, Klaus Voormann, Pete Best, Joe Brown och Mike Berry (som uppträdde tillsammans med The Beatles innan de blev nationellt kända), studiotrummisen Andy White (som spelade trummor på Love Me Do) och reklammannen Tony Calder som hade ansvaret att göra reklam och puffa för The Beatles första singel Love Me Do.

Programmet startar i princip den 1 januari 1962 med den inte helt lyckade provspelningen hos Decca Records fram till inspelningen och utgiven av singeln Love Me Do. Programmet reflekterar också på hur stora de kom att bli i Liverpools egen musiktidning Mersey Beat, gruppens första inspelningar för radio hos BBC i deras studios i Manchester, bortgången av gruppens originalbasist Stuart Sutcliffe, returresan till Hamburgs Star-Club, petningen av Pete Best.

Radioprogrammet på cirka 57 minuter och är på engelska. Klicka på länken nedan och håll tummarna, hur länge nu detta program kommer att vara tillgänglig denna gång.

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/b01n0y2q

Fortsättning följer . . . .