George Harrisons storasyster Louise Harrison, född den 16 augusti 1931, gick bort fridfullt söndagen den 29 januari 2023. Hon bodde den sista tiden på ett vårdhem i Florida, USA, där hon fick hospicevård.

George Harrison syster Louise med divers beatlesföremål.

George Harrison var den första av beatlarna som besökte USA. Tillsammans med sin bror Peter Harrison åkte han 1963 för att besöka sin syster, som var gift i USA och bodde i Benton, Illinois. Hon lämnade Liverpool när hon gifte sig 1955. Hon och hennes man Gordon Caldwell bodde ett tag i Inverness i Skottland, men han arbetade som gruvingenjör, och familjen flyttade redan 1956 till Kanada och senare till Peru innan de slutligen hamnade i Benton i september 1963. Kort därefter fick hon besök av sina småbröder Peter och George. Louise och Gordon var gifta mellan 1955 och 1970.

1963 marknadsförde Louise The Beatles till alla mediakällor i Benton-regionen som var redo att lyssna, innan de slog igenom i USA. Hon skickade låtförfrågningar till radio- och tv-stationer, skickade brev, ringde och skrev detaljerade brev till Brian Epstein och gav honom råd om hur bandet kunde ta sig in på den amerikanska marknaden.

Nedanstående video, som är på cirka 9 minuter, är en intervju med Louise Harrison, där hon berättar om sin bror George Harrison.

När Beatles anlände till USA i februari 1964 blev George sjuk (halsfluss) och Louise vårdade honom på hotellet. Under repetitionerna under lördagen den 8 februari 1964 för Ed Sullivan Show var The Beatles tvungna att ha en stand-in medan George var sjuk på hotellet. De som fick agera som George Harrison under repetitionerna denna dag var Neil Aspinall och en som jobbade med showen, Vince Calandra. Lyckligtvis återhämtade han sig tillräckligt för att uppträda under tv-inspelningen söndagen den 9 februari 1964 samt vid de två följande konserterna på östkusten: den 11 februari i Washington Coliseum i Washington D.C. och Carnegie Hall i New York. Därefter begav sig The Beatles till Florida för ytterligare framträdanden.

Ringo Starr, Paul McCartney och Neil Aspinall under repetitionerna den 8 februari 1964 i ’The Ed Sulivan Show’.
Under repetitionerna när George Harrison var sjuk, ser vi Paul McCartney, Neil Aspinall, John Lennon och Ringo Starr vid trummorna.
Här ser vi George Harrisons stand-in – Vince Calandra – under repetitionerna mellan Paul McCartney och John Lennon. Ringo Starr sitter som vanligt vid trummorna.

Vince Calandra hade aldrig tidigare hållit i en gitarr, men redan i februari 1964 kände han att han inte ville missa det här tillfället att vara stand-in för George Harrison i The Beatles under gruppens repetitioner.

Calandra, som beskrev sig själv som en gatubarn från Brooklyn, hade arbetat sig upp inom The Ed Sullivan Show från postbud, att hålla upp manuskriptkort för gästartister som Buddy Holly, till att vara scenproducent för showen.

George Harrison med sin syster Louise i februari 1964 i New York, USA.
Lillebror George Harrison tillsammans med sin storasyster Louise i februari 1964 i New York, USA.

Louise var också den som handplockade medlemmarna i Beatlestribute-bandet Liverpool Legends, som reste jorden runt.

Tributebandet ’Liverpool Legends’ bestående av Bob Beahon (Paul), Marty Scott (George), Kevin Mantegna (John) and Greg George (Ringo) bär här på sin skapare – Louise Harrison.

Louise skrev boken My Kid Brother’s Band Aka Beatles! år 2014.

Bokomslagets baksida.

När Louise fyllde 60, 1991, började George Harrison skicka pengar till henne, 2 000 dollar i månaden. Efter att han dog upphörde dessa överföringar. Louise kom bra överens med Harrisons första fru Pattie, men har ingenting kvar efter Olivia, Georges änka. När George lades in på ett sjukhus i New York strax innan han dog, besökte Louise sin elva år yngre bror och de tog farväl av varandra. Louise har också sagt att hon heller aldrig fick reda på hur illa ställt det var med Georges cancersjukdom.

Louise efterlämnar dottern Leslie och barnbarnet Tory, och svärdottern Carol, barnbarnet Robert och barnbarnsbarnet Gunner. Hon efterlämnas även av sin bror Harry (född 1934) och svägerskan Irene, samt ett antal kusiner, syskonbarn och syskonbarn, däribland Georges son Dhani Harrison.

Louise Harrison gillade verkligen att äta tårta.