Paul McCartneys liv åren efter The Beatles upplösning kommer att beskrivas i en ny dokumentär som har fått titeln The Man On The Run, regisserad av Morgan Neville. Informationen tillkännagavs via en pressrelease från MPL Communications och Polygram Entertainment som ingår i film- och televisionsavdelningen inom Universal Music Group, under söndagen den 5 februari 2023.

Efter uppbrottet i The Beatles begav sig Paul McCartney till sin farm i Skottland tillsammans med sin fru Linda McCartney, där deras gemensamma kärlek ledde till en nytändning av deras passion för musik, vilket i sin tur ledde fram till att Paul och Linda bildade gruppen Wings.

Paul och Linda McCartney. Foto: Michael Putland.

Under det att Wings till slut blev en kommersiell succé, möttes ändå Pauls soloprojekt med kritiskt förakt, vilket ledde till att Paul gick in i en period av depression och isolering, vilket framgår av ett flertal böcker, inklusive Tom Doyles bok Man on the Run från 2014

och den helt nyligen utgivna boken The McCartney Legacy Vol. 1, 1969-1973 från 2022, skriven av Allan Kozinn och Adrian Sinclair.

Enligt pressreleasen kommer dokumentärfilmen att innehålla en mängd tidigare inte visat arkivmaterial från Paul och Lindas hemmavideor och fotografier, liksom nya intervjuer.

Linda och Paul McCartney i studion.

Dokumentären kommer att redogöra för Pauls makalösa solokarriär; från enmansbandet som han utgjorde i början av sin solokarriär med albumet McCartney till albumet Ram, bildandet av Wings och de klassiska albumen Band On The Run, Venus And Mars, At The Speed Of Sound, Wings Over America, London Town med flera.

’Wings’ logotyp.

Detta resulterar i en intim och personlig insyn bakom scenen som visar hur Paul utvecklade sin musik från The Beatles sista livekonserter 1966 till Wingsturnéerna, som satte en viss standard för arenashowerna under 1970-talet.

Linda och Paul McCartney sjunger ut under en av sina många livekonserter med Wings.

I pressreleasen citeras producenten Michele Anthony:
At its heart, this is a story of Linda and Paul’s enduring love and an artist finding his own voice after being in the most historic music group ever. Our film traces one of the most incredibly creative periods of Paul’s life which spawned a vital and legendary body of work that continues to impact people and culture in every corner of the globe. We are honored to present this story with unprecedented access to a treasure trove of material from Paul and Linda’s personal archive.

Michele Anthony.

Man on the Run produceras av Michele Anthony, David Blackman, Morgan Neville, Caitrin Rogers samt av Scott Rodger och Ben Chappell från MPL. Man on the Run finansieras i sin helhet av MPL & Polygram Entertainment och presenteras och produceras av MPL, Polygram Entertainment och Tremolo Productions.

_______________________________________________

Om Morgan Neville

Morgan Neville är en regissör och producent som har vunnit såväl Academy Award, Grammy Award och Emmy Award-känd för sitt arbete med kulturella dokumentärer.

Neville om den kommande dokumentärfilmen om Paul McCartney:
As a lifelong obsessive of all things McCartney, I’ve always felt that the 1970s were the great under-examined part of his story. I’m thrilled to have the chance to explore and reappraise this crucial moment in a great artist’s life and work.

Neville berättar vidare:
I was too young to buy Beatles records when they came out, but I could buy Wings records, and I loved them. To me, the story of what happened to Paul McCartney in the wake of The Beatles when he had to rediscover himself is the story that has never been told. When Universal called me about this, it took me about three seconds to say I have to do this. It’s the kind of thing I think I’ve been training for since I was ten years old.

As a lifelong obsessive of all things McCartney, I’ve always felt that the 1970s were the great under-examined part of his story. I’m thrilled to have the chance to explore and reappraise this crucial moment in a great artist’s life and work

_______________________________________________

Om MPL (McCartney Productions Ltd.)

MPL Communications är paraplyorganisationen som står för Paul McCartneys affärsintressen och grundades 1969. Förutom att MPL har hand om McCartneys arbete efter The Beatles, utgör MPL en av världens största privatägda musikförlag bl.a. genom förvärv av andra musikförlag.

Huvudkontoret ligger i London och i New York. MPL Publishing äger ett stort spektrum av material med copyright och täcker nästan över 100 år av musik skapad av kompositörer som McCartney, Buddy Holly, Carl Perkins, Jerry Herman, Frank Loesser, Meredith Willson, Harold Arlen och många fler.

Lennon-McCartneys låtar Love Me Do och P.S. I Love You förvärvades först under senare delen av 2010-talet då McCartney nådde en uppgörelse med den sedan lång tid tillbaka ägaren av Beatleskatalogen – Sony/ATV Publishing, som gjorde det möjligt för Paul McCartney att återvinna sina egna låtar femtiosex år efter att de hade publicerats.

I pressreleasen kan vi också läsa: ’Man On The Run’ will serve as “the definitive document of Paul’s emergence from the dissolution of the world’s biggest band and his triumphant creation of a second decade of musical milestones — a brilliant and prolific stretch.

Ännu så länge finns det inte någon information om när filmen är tänkt att ha premiär.