Burt Freeman Bacharach, född den 12 maj 1928 i Kansas City, Missouri, USA, gick bort den 8 februari 2023 i Los Angeles, Kalifornien i en ålder av 94 år.

Burt Bacharach 1928-2023.

Bacharach var en amerikansk kompositör av framförallt populärmusik och filmmusik och nådde stora framgångar med sina underfundiga musikaliska kompositioner, vilka blev än mer uppskattade när han samarbetade med textskrivaren Hal David.

Han skrev kända låtar som I Say A Little Prayer, I’ll Never Fall In Love Again, This Guy’s In Love With You, Alfie, What Do You Get When You Fall In Love, The Look Of Love med flera, med flera.

Han arbetade med artister som Dionne Warwick, Aretha Franklin, Cilla Black, The Carpenters, Dusty Springfield, Tom Jones och The 5th Dimension bara för att nämna några.

Cilla Black vid inspelningen av låten ’Alfie’ tillsammans med kompositören Burt Bacharach och producenten George Martin 1966.

Nedan ser vi en av inspelningarna av Alfie med Cilla Black och Burt Bacharach i studion.

Men var hittar vi kopplingen mellan Burt Bacharach och The Beatles?

Jo i låten Baby’s It’s You, som skrevs av Burt Bacharach (musiken), Luther Dixon (Barney Williams) och Mack David (texten).

Låten spelades in av The Shirelles 1961.

The Beatles framförde låten som en del av sina scenframträdanden från 1961 till 1963. Inspelningen av låten gjordes den 11 februari 1963 till deras första album Please Please Me tillsammans med låten Boys, som också var en låt med The Shirelles.

”Baby It’s You”

Sha la la la la la la la
Sha la la la la la la la
Sha la la la la la la la
Sha la la la la

It’s not the way you smile that touched my heart. (sha la la la la)
It’s not the way you kiss that tears me apart.

Uh, oh, many, many, many nights go by,
I sit alone at home and I cry over you.
What can I do.
Can’t help myself, ’cause baby, it’s you.
Baby, it’s you.

You should hear what they say about you, ”cheat,” ”cheat.”
They say, they say you never never never ever been true. (cheat cheat)

Uh oh,
It doesn’t matter what they say,
I know I’m gonna love you any old way.
What can I do, and it’s true.
Don’t want nobody, nobody, ’cause baby, it’s you. (sha la la la la la la)
Baby, it’s you. (sha la la la la la la)

Solo

Uh oh,
It doesn’t matter what they say,
I know I’m gonna love you any old way.
What can I do, when it’s true.
Don’t want nobody, nobody, ’cause baby, it’s you. (sha la la la la la la)
Baby, it’s you. (sha la la la la la la)
Don’t leave me all alone…
(sha la la la la la la)
Come on home . . .

Tilläggas kan att överdubbningar och några tillägga på Baby It’s you gjordes av George Martin den 20 februari 1963. Då la Martin till pianospel och celestespel. Det senare är också det ett klaviaturinstrument. På den slutliga inspelningen tog man sedermera bort pianospelet.

De blev hits för båda artisterna. Den version som hamnade högst på topplistorna med Baby’s It You var bandet Smith, som såg till att låten hamnade på femteplatsen på de amerikanska listorna 1969.

Nedan kan du lyssna till versionen med Smith.

The Beatles version skiljer sig från The Shirelles version, genom att den andra versens sjungs två gånger istället för den första versen.

Det finns också en liveversion av Baby It’s You, som kom ut på albumet Live at the BBC 1994. I den här versionen återupprepar inte John Lennon en del av den andra versen efter solot, men återupprepar en del av fösta versen, vilket var vad The Shirelles gjorde i sin version.

Låten släpptes även på en cd- och vinylsingel den 20 mars 1995 i UK. Skivan släpptes även i USA. Båda skivorna (cd och vinyl) hade fyra låtar, vilket var normen för cd-singlar vid den här tiden.

De övriga tre låtarna, trots att de var från BBC-inspelningarna, var inte med på albumet Live at the BBC.: I’ll Follow The Sun och Boys kom dock senare med på albumet On Air – Live at the BBC Volume 2. Men inspelningen av Devil In Her Heart förblir unik på den här utgåvan. Singeln (med fyra låtar) nådde sjundeplatsen på listorna i UK och tog sig upp till plats 67 på Billboard Hot 100.

Den amerikanska vinylsingeln.

På låten deltog John Lennon på sång och kompgitarr, Paul McCartney på bas och bakgrundssång, George Harrison på sologitarr och bakgrundssång, Ringo Starr på trummor och George Martin på celeste. Ljudingenjör var Norman Smith.

Nothäfte från Australien.

Paul McCartney minns Burt Bacharach: