SVT 2 sänder en dokumentär om skivomslagen som blivit musikhistoria kallad The Album

fredagen den 3 mars 2023 mellan kl. 20.00 och kl. 20.55 – K Special.

Dokumentären är amerikansk och gjord av Kevin Hosmann 2022 och kan ses fram till den 30 november 2025 på SVT Play.

Programmet säger sig svara på frågor som;
Varifrån kommer den mun som blev The Rolling Stones logotyp?, Varför har Michael Jackson vita strumpor på sitt album Off The Wall och hur tog Nirvana bilden i en pool till sin skiva Nevermind?

Programmet berättar också om legendariska samarbeten med band som The Beatles, Pink Floyd och The Police med flera. I filmen berättar fotografer om arbetet med artister som Janet Jackson, Lenny Kravitz och Katy Perry och skivomslag som Hotel California, Dark Side of the Moon och Saturday Night Fever.

Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison och John Lennon erövrar USA i februari 1964.
Acetatskivan var ingen mindre än ’Abbey Road’.

Och om programmet handlar om albumomslag, går det ju bara inte att undvika The Beatles legendariska skivomslag till albumet Abbey Road, trots att det varken stod The Beatles eller Abbey Road på omslaget.

Och är man ändå inne på omslaget till Abbey Road kommer man lätt in på storyn om att Paul McCartney skulle vara död. Men var han det? På frågor från pressen uppmanade Derek Taylor sin personal att vare sig bekräfta eller dementera frågan när den ställdes i olika sammanhang. Den ende som fick svara på frågan var Paul McCartney själv.

Paul McCartney – Drive My Car.

Programmet repriseras i SVT2 kl. 09.45 lördagen den 4 mars 2023.

Eftersom det är en amerikansk serie utgörs innehållet till största delen av amerikanska artister men det finns en del intressanta inslag om The Beatles, som kan vara värt att ta del av.