Artisten Yusuf Islam, tidigare känd under namnet Cat Stevens, har nu sällat sig till George Harrisons skivbolag Dark Horse Records. Detta firar han genom att släppa en av låtarna som George Harrison har skrivit – Here Comes The Sun.

Yusuf Islam (Cat Stevens).

Teckningen nedan är ritad av Yusufs åttaåriga barnbarn. Yusuf gav ut låten i samband med George Harrisons 80-årsdag, den 25 februari 2023. Yufus ser fram emot ett spännande samarbete med Dark Horse Records, som grundades av George Harrison och som idag hanteras av hans son Dhani Harrison och David Zonshine.

Teckning ritad av Yusufs åttaåriga barnbarn.

Yusuf pratar om George Harrisons stora inflytande på sin egen musikaliska och andliga resa:

George Harrison började utforska den österländska mystiken under samma tid som jag blev inlagd på sjukhus för tuberkulos 1968. När jag låg i sjuksängen hade jag mycket tid över och det slutade med att jag började läsa en buddistisk bok som heter ’The Secret Path’. Det var början på min egen utforskning efter ljuset.

Under det att de flesta i min generation var intresserad av musiken, blev jag lite som George, där musiken var nyckeln till något mycket större. Efter det upprivande 60-talet blev hans medvetenhet väckt och George gick till nivåer i livet som inte många har fått uppleva någon gång. Man kan höra det i hans texter och se på vilket sätt han levde och hanterade den materiella världen – sökandet efter en utväg.

George var en av de första som höll en välgörenhetskonsert för de fattiga, på den tiden som miljoner människor från Bangladesh flydde från konflikter och blev på så sätt flyktingar. Det var en modig sak att göra och emot alla etablerade regler.

Jag tycker om att sjunga en av hans sånger, speciellt eftersom den representerar ljusets och hoppet som motpol till en mörk och ödelagd värld.

Dhani Harrison önskade Yusuf / Cat Stevens välkommen till skivbolaget med orden:

Jag är förtjust över att få önska Yusuf / Cat Stevens välkommen till Dark Horse Records-familjen. Yusuf är inte bara en stor musikalisk legend utan hans sånger kunde knappast ha passat bättre för Dark Horse-bolagets historia. Alltifrån hans tidigare verk till den nya musiken är vi angelägna om att få presentera på vår skivetikett. Yusuf är utan tvekan en singer-songwriter som är en av de mest inflytelserika genom tiderna. Det är en stor ära att få ge hans musik ett hem på vårt ödmjuka men historiska skvibolag.

Yusuf har redan meddelat att han kommer med ett nytt album som han säger kommer att transportera lyssnarna in i den positiva och fantasifulla världen med hopp och fred som var det som definierade hans arbete inom musiken redan från början på 1970-talet.

Nedan kan ni lyssna till en akustiskt version av George Harrisons Here Comes The Sun framförd av Yusuf/Cat Stevens: