Chefredaktören för ’Norwegian Wood’, Roger Stormo utanför ’His Master’s Voice’ på Oxford Street i London 2021.

Skivbutiken His Master’s Voice på Oxford Street nr 363 stängdes i februari 2019 efter att ha varit öppet i hela 98 år, sedan 1921. Nu har det gått fyra år sedan stängningen, där det under tiden har legat en amerikansk godisaffär – Candy World.

Den amerikanska godisaffären ’Candy World’ tog över när ’HMV’ stängdes 2019.

Det är ännu inte bestämt när His Master’s Voice ska öppna igen, men det kommer förmodligen att ske senare i höst. Affären kommer visserligen att sälja cd, vinyler, dvd etc. men kommer att satsa mer på det som kallas för merchandise, d.v.s. muggar, tröjor och liknande

’His Master’s Voice’ 1936 i London.

Men vad är det som gör att His Master’s Voice på Oxford Street är intressant ur Beatlessynpunkt?

Jo, det var den här butiken som Brian Epstein besökte med sitt rullband från The Beatles inspelning hos Decca Records den 1 januari 1962. Och anledningen till att Brian valde denna musikaffär var att de hade en tjänst som innebar att man kunde få överfört bandinspelningar till skivor, som är lite lättare att hantera. Han hade också lärt sig efter alla försök på ett flertal skivbolag, att dessa inte alltid hade en bandspelare tillgänglig men väl en skivspelare.

Överföringen av band till skiva skedde i realtid, så musiken hördes samtidigt som den graverades på skivan. Man förde över en av låtarna – Hello Little Girl. Expediten bakom disken gillade vad han hörde och föreslog att Brian Epstein skulle ta med skivan och presentera den för musikförlaget Ardmore & Beechwood, som lämpligt nog låg några våningar ovanför, i samma byggnad.

Etiketten på skivan som Epstein lät göra. Här är det låten ’Hello Little Girl’ som Lennon-McCartney hade skrivit och som de framförde.

Brian följde förslaget och efter några turer mynnade detta senare ut i att The Beatles faktiskt fick ett skivkontrakt med EMI.

Utanför skivaffären sitter denna plakett som invigdes den 26 april 2000 av självaste George Martin.