Don Short var först med att Paul McCartney hade lämnat The Beatles

Journalisten Don Short, född den 23 oktober 1932, gick bort den 3 maj 2023 i en ålder av 90 år. Hans koppling till The Beatles är bland annat att han var den som myntade uttrycket Beatlemania. Dessutom försökte han ihärdigt med att John Lennon och hans far Fred Lennon skulle återförenas efter 17 år.

Don Short i trumcentrum omgiven av Paul McCartney, John Lennon och George Harrison. Detta var vid samma tillfälle som Jimmie Nicol skulle träna in ett antal Beatleslåtar eftersom han skulle ersätta Ringo Starr som skulle operera bort sina tonsiller.

Don Short blev också känd som den som var först med att gå ut med informationen om att Paul McCartney hade lämnat The Beatles. Detta efter ett tips från en som var anställd på Apple.

Don Shorts artikel i ’Daily Mirror’ den 10 april 1970.

I mars 2020 kom Don Short ut med sin självbiografi kallad Beatles and Beyond.

I sin självbiografi berättar han om hur han fick uppleva den gyllene eran av underhållning. Förutom att han i boken berättar om sina resor tillsammans med The Beatles samt om hur han var med i The Rolling Stones framgångssaga. Bland annat agerande han som Mick Jaggers (fyller 80 år i juli i år) livvakt i samband med att Mick gifte sig med Bianca (fyllde 78 år den 2 maj i år). Han blev nära vän med många av Hollywoods största stjärnor; han hjälpte Roger Moore (1927-2017) genom en svår skilsmässa, han övertalade Elvis Presley (1935-1977) att förklara varför han hade varit frånvarande från scenen under nio år, han åt middag tillsammans med Muhammad Ali (1942-2016) i dennes insnöade hem i Chicago och träffade Louis Armstrong (1901-1971) i San Remo när Louis förberedde sig för att släppa sin internationella hit What A Wonderful World.

Bland hans så kallade scoop kan också nämnas historien kring Elizabeth Taylors (1932-2011) äktenskap med Richard Burton (1925-1984) och Brian Jones (1942-1969) (från The Rolling Stones) drunkning i en pool.

Han var också spökskrivare till flera bästsäljande böcker inklusive den om den svenska skådespelerskan Britt Ekland (som fyller 81 år i oktober i år) och den engelske skådespelaren Peter Sellers (1925-1980). Han gjorde även den auktoriserade biografin om den engelske sångare och musikern Engelbert Humperdinck, som föddes i Madras, Indien. Han fyllde 87 år den 2 maj i år.