Den 8 maj 1970 släpptes The Beatles sista studioalbum

Att tiden den går, har vi fått lära oss. Jag vill dock påstå att detta inte stämmer längre. Tiden helt enkelt rusar i en ofattbar hastighet.

Det känns definitivt inte som om det var hela 53 år sedan som The Beatles släppte sitt album Let It Be. Eller vad tycker ni?

Skivomslaget till The Beatles album ’Let It Be’.

Inspelningarna ägde rum i Apple StudiosEMI samt i Olympic Sound Studio också det i London, under februari 1968, januari 1969 och i januari och april 1970.

Det kontroversiella med The Beatles tolfte och sista utgivna studioalbumet var bland annat att det var Phil Spector som var producent för albumet och inte George Martin som vi hade varit vana vid under alla år.

Hade inte George Martin något finger med i detta spel? Jovisst! Det var ju han som hade producerat albumet fram till att Phil Spector kom in i bilden. När EMI informerade George Martin att han inte skulle få något erkännande som producent på plattan, eftersom det var Phil Spector som producerade den slutliga versionen, svarade George mycket träffande:

I produced the original, and what you should do is have a credit saying ’Produced by George Martin, over-produced by Phil Spector’.

Förutom albumen A Hard Day’s Night och Help!, som också blev till The Beatles två första filmer, så var gruppen tvungen enligt kontrakt att göra en tredje film. Och det blev filmen Let It Be, som hade premiär i Storbritannien den 20 maj 1970 och som regisserade av Michael Lindsay-Hogg.

Sedan vet vi nu – att det i november 2021 – 51 år efter första filmpremiären, kom en ny version av filmen regisserad av Peter Jackson och som varade i nästan 8 timmar och som hade titeln The Beatles: Get Back.

 

undefined

Den första utgåvan av albumet ’Let It Be’ släpptes i form av en box innehållande albumet och fotoboken Get Back.