Paul McCartney ger ut ny Beatleslåt i höst med hjälp av AI-teknik

Paul McCartney på scenen med sin Höfnerbas med trummisen Abe Laboriel Jr. i bakgrunden.

 

Paul McCartney berättar, enligt ett flertal nyhetsmedia från tisdagen den 13 juni 2023, att han har använt sig av AI-teknik (Artificiell Intelligens) för att extrahera John Lennons röst från en gammal demokassett som John Lennon spelade in 1978. Vi har fått både se (videor) och höra låtarna (singelutgåvor) av Free As A Bird *) och Real Love **) tidigare, där George Harrison, Ringo Starr och Paul McCartney har arbetat med de båda ovan nämnda John Lennon-låtarna.

Så här låter John Lennons egen tolkning av Free As A Bird: *) skriven av John Lennon 1977 och utgiven med samtliga fyra beatlesmedlemmar 1995.

 

Och så här låter John Lennons egen tolkning av Real Love: **) skriven av John Lennon och inspelad i sex olika demoversioner 1979 och 1980 tillsammans med låten Real Life (en annan låt) som sammanfogades med Real Love.

Den sjätte tagningen av Real Love släpptes postumt 1988 i samband med dokumentärfilmen Imagine: John Lennon. 1995 gjordes Johns demo av låten komplett tillsammans med bandmedlemmarna Paul, George och Ringo som en del av Anthology-projektet, tillsammans med låten Free As A Bird.

Den tredje, och ännu inte utgivna Beatleslåten som John Lennon har skrivit, heter Now And Then ***). Tanken var att denna låt skulle utgöra den tredje nya Beatleslåten, men den ansågs, vid den här tiden – 1995, inte vara tillräckligt bra för att kunna hanteras på samma sätt som de två tidigare nämna låtarna.

***) Now And Then, också kallas I Don’t Want To Lose You eller Miss You, spelades in av John Lennon 1979 i form av en ofullbordad demolåt med bara sång och piano.

Producenten Jeff Lynne minns:
Sessions for ”Now and Then” consisted only of ”one day—one afternoon, really—messing with it. The song had a chorus but is almost totally lacking in verses. We did the backing track, a rough go that we really didn’t finish.

Ytterligare en faktor som gjorde att man inte gick vidare med låten var att originalbandet hade en teknisk defekt.

Lyssnar man till exempel på Real Love kan man höra ett hummande ljud, som kommer från inspelningsutrustningen och annat ljud från elnätet. Detta störande ljud var väsentlig högre på demoinspelningen av Now And Then, vilket gjorde det hela väldigt svårt att få bort.

Nu har som bekant utvecklingen tagit ytterligare några språng – det har ju gått 28 år sedan senast – vilken torde vara anledningen till att Paul McCartney har tagit sig an låten på nytt.

Sir Paul McCartney har låtit meddela Radio 4 i programmet Today tisdagen den 13 juni 2023 att låten är planerad att släppas senare i år.: We just finished it up and it’ll be released this year. 

Även om inte Paul McCartney uttryckligen har sagt att det handlar om låten Now And Then, anser de flesta bedömare att det är troligt att det är den låt som gäller.

Demoinspelningen av låten var en av många låtar på ett kassettband som John Lennon gjorde kort före sin bortgång. Kassetten hade fått etiketten For Paul. Paul fick kassetten av Yoko Ono vid ett senare tillfälle. Kassetten var till största delen inspelad på en så kallad bergsprängare under det att John satt vid sitt piano i lägenheten i Dakota Mansion i New York City.

Texten till Now And Then inleds med orden:
I know it’s true, it’s all because of you / And if I make it through, it’s all because of you.

Idén att använda sig av AI för att rekonstruera demoinnehållet kom från början från producenten Peter Jacksons åtta timmar långa episka film The Beatles: Get Back. Till dokumentären använde sig dialogredaktören Emile de la Rey av specialanpassad AI för att känna igen beatlarnas röster och kunna separera dessa från bakgrundsljudet som fanns hela tiden i studion.

Det var en teknik som gjorde det möjligt för Paul McCartney att sjunga duett tillsammans med John Lennon i låten I’ve Got A Feeling under hans senaste turné inklusive förra årets Glastonbury-festival den 25 juni 2022.

Tekniken användes även i samband med den nya utgåvan av The Beatles album Revolver, som kom ut förra året.

Paul berättar:
[Jackson] was able to extricate John’s voice from a ropey little bit of cassette. We had John’s voice and a piano and he could separate them with AI. They tell the machine: ‘That’s the voice. This is a guitar. Lose the guitar. So when we came to make what will be the last Beatles record, it was a demo that John had and we were able to take John’s voice and get it pure through this AI. Then we can mix the record, as you would normally do. So it gives you some sort of leeway [spelrum på svenska].

Senare har Paul också avslöjat att låten lades på hyllan på grund av att George Harrison hade kallat inspelningen för fucking rubbish och vägrat att arbeta vidare med låten.

Paul berättade för tidningen Q Magazine:
It didn’t have a very good title, it needed a bit of reworking, but it had a beautiful verse and it had John singing it. [But] George didn’t like it. The Beatles being a democracy, we didn’t do it. An additional factor behind the scrapping of the song was a technical defect in the original recording, which featured a persistent buzz from the electricity circuits in Lennon’s apartment.

Under alla år har det då och då kommit rapporter om att Paul vill släppa en komplett version av låten och han själv har också sagt att det är hans önskan.

Paul berättade i BBC Four:s dokumentär om Jeff Lynne 2012:
And there was another one that we started working on, but George went off it … that one’s still lingering around. So I’m going to nick in with Jeff and do it. Finish it, one of these days.

Nyheterna om användandet av AI-tekniken inom bland annat musiken har inte varit problemfri. McCartney, som pratade i samband med att hans nya fotobok 1964 – Eyes Of The Storm publicerades tillsammans med en fotoutställning på The National Portrait Gallery i London, sa att tillämpningarna av AI gjorde honom en smula orolig.

Paul:
I’m not on the internet that much but people will say to me: ‘Oh, yeah, there’s a track where John’s singing one of my songs,’ and it’s just AI … it’s kind of scary but exciting, because it’s the future. We’ll just have to see where that leads.

Nedanstående video är hämtat från det amerikanska morgonprogrammet i tv Good Morning America den 14 juni 2023 och handlar om Paul McCartney och AI-arbetet med John Lennons sång. Speltid: 3:53.

Det finns säkert en hel del mer information om detta, men just nu känns det som om att det mest intressanta är att vänta in Paul McCartneys resultat av AI-bearbetningen av John Lennons Now And Then. Spännande är det i all fall! Och vi kommer givetvis få flera anledningar att återkomma i detta intrikata ämne.