Det klassiska första mötet mellan Paul och John ägde rum för exakt 66 år sedan idag!

 

 

Paul McCartney och John Lennon i sina kraglösa kostymer och gitarrer.

Den här dagen, den 6 juli 1957, alltså precis för 66 år sedan, träffades den 16-årige John Lennon och den 15-årige Paul McCartney för första gången i musiksammanhang. Mötet ägde rum i St. Peter’s, Woolton’s Parish Church i Liverpool, då John spelade i sin grupp The Quarry Men i samband med en trädgårdsfest.

Det var en lördag eftermiddag och Paul hade gått till festen tillsammans med sin vän Ivan Vaughan för att se och höra Johns skiffelgrupp The Quarry Men. Gruppen bestod av Eric Griffiths, Colin Hanton, Rod Davis, John Lennon själv, Pete Shotton och Len Garry. Gruppnamnet hade de tagit efter Quarry Bank High School, där de alla gick.

The Quarry Men spelade på en provisorisk scen på ett fält bakom kyrkan. John spelade gitarr och sjöng, Eric Griffiths spelade också gitarr, Colin Hanton hanterade trummorna, Rod Davies spelade banjo, Pete Shotton spelade på tvättbräda och Len Garry spelade bas i form av en så kallad tea-chest bass. En telåda med skaft med ett snöre fastbundet i telådans lock och fastknutet i toppen av skaftet.

Tea-Chest Bass

Så här såg det ut när The Quarry Men spelade på lastbilsflaket under den pågående paraden.

 

Festiviteterna hade startat tidigt på eftermiddagen med en kort parad i omgivningen med ett par lastbilar. På den första lastbilen satt The Rose Queen följd av den andra lastbilen där The Quarry Men satt och spelade. Den största utmaningen för John och hans band var att hålla sig upprätta på den rörliga lastbilen samtidigt som de skulle spela. När väl bilen var framme på fältet blev det lite lättare för grabbarna att stabilisera sig och spela.

 

The Quarry Men med John Lennon i centrum spelar på den provisoriska lastbilsscenen. Från vänster Eric Griffiths, Colin Hanton längst bak på trummor, Rod Davis (bakom John), John Lennon, Pete Shotton och Len Garry. Foto: Geoff Rind.

 

På kvällen spelade The Quarry Men upp till dans – The Grand Dance – i kyrksalen, som låg mittemot själva kyrkan.

             Scenen som den såg ut i St. Peter’s kyrksall. Den är inte längre kvar i kryksalen utan finns uppställd i Wondrous Place gallery i Museum of Liverpool. 

Där spelade även The George Edwards Band. Ivan Vaughan hade vid lite olika tillfällen också spelat tea-chest bass i The Quarry Men och det var nu han som presenterade Paul för John.

McCartney, som bar en vit kavaj med silverinslag och de obligatoriska svarta stuprörsbyxorna, pratade lite med John en liten stund och visade också John hur man stämde en gitarr. McCartney spelade några låtar för John såsom ett medley med Little Richard-låtar, tillsammans med Eddie Cochrans Twenty Flight Rock och Gene Vincents Be-Bop-A-Lula.

Paul själv minns mötet med John när hans grupp spelade på lastbilsflaket:
I remember John singing a song called ‘Come Go With Me.’ He’d heard it on the radio. He didn’t really know the verses, but he knew the chorus. The rest he just made up himself. I just thought, ‘Well, he looks good, he’s singing well and he seems like a great lead singer to me.’ Of course, he had his glasses off, so he really looked suave. I remember John was good.

Här är The Dell Vikings version av Come And Go With Me.

 

Efter spelningarna pratade John och Pete Shotton om de skulle fråga Paul om han ville vara med i bandet. De kom överens om att det var en bra idé och några veckor senare såg Shotton Paul cyklandes i Woolton och frågade honom om han ville vara med i bandet. Efter en viss betänketid gick han med på att bli medlem i bandet.

Och nu 66 år efteråt kan man ju inte annat än hålla med om att resten är en historia som verkar långt ifrån avslutad trots att 66 år har gått!